Kunst Haus Wien – un spatiu pentru iubitorii de fotografie
Până la sfârsitul acestui an muzeul Kunst Haus din Viena propune iubitorului de artă fotografică trei expozitii retrospective extrem de interesante: Saul Leiter (31 ianuarie – 26 mai 2013), Linda McCartney (6 iunie – 6 octombrie 2013) si Michel Comte (17 octombrie 2013 – 16 februarie 2014), informeaza Biroul de reprezentare al Municipalitătii Vienei.
Leiter: Snow 1960 © Saul Leiter Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York
Foto: www.compresspr.ro
Saul Leiter
Prin expozitia dedicata lui Saul Leiter, Kunst Haus Wien aduce un omagiu fotografului si pictorului în vârstă de 89 de ani. Meritul acestuia ca pionier al fotografiei color a fost recunoscut la adevărata valoare abia cu ceva ani în urmă, desi Leiter folosea culoarea în fotografiile sale încă din 1946, asadar cu mult înaintea membrilor „New Color Photogrphy”. Expozitia de la Viena prezintă o paletă extrem de largă din opera lui Saul Leiter: de la fotografii alb-negru si color din perioada de început a carierei sale, la fotografii de modă, fotografii nud si până la picturile sale. O sectiune specială a expozitiei este dedicată celor mai recente fotografii ale artistului, pe care acesta continuă să le facă pe străzile din East Village din New York.
Opera lui Saul Leiter reuneste fotografii de stradă, portrete, natură moartă, fotografii de modă si de arhitectură. Artistul îsi regăseste motivele preferate, precum vitrine, trecători, masini, panouri si mai tot timpul câte o umbrelă, în directa apropiere a apartamentului său din New York, unde locuieste de aproape 60 de ani. Expozitia de la Viena este realizată în colaborare cu Haus der Photographie / Deichtorhallen Hamburg.
Linda McCartney
Din 6 iunie până pe 6 octombrie Kunst Haus Wien prezintă prima retrospectivă cuprinzătoare dedicată Lindei McCartney, una dintre cele mai interesante artiste fotografe ale secolului al 20-lea. Expozitia reuneste portrete iconice ale Rock-and-Roll-ului anilor ’60, dar si fotografii în care se oglindesc viata de familie si natura.
Portretele realizate de Linda McCartney, precum cele ale lui Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Aretha Franklin, Bob Dylan, The Who sau Simon & Garfunkel au marcat de-a lungul timpului imaginea noastră asupa perioadei „Swinging Sixties“. În 1968 un portret de-al lui Eric Clapton realizat de Linda McCartney a fost publicat pe coperta revistei „Rolling Stone“, artista devinend astfel prima femeie, care s-a bucurat de această onoare.
Linda McCartney: Jones and Jagger, New York © 1966 Paul McCartney
Foto: www.compresspr.ro
Michel Comte
În cei peste 30 de ani de carieră Michel Comte a fotografiat în egală măsură vedete de film, topmodele, legende ale jazz-ului si artei, dar si oameni aflati în zone de criză precum Afganistan sau Bosnia. Fotografiile artistului elvetian se vând la preturi exorbitante, astfel spre exemplu în 2008 o fotografie nud alb-negru a Carlei Bruni a fost vândută de către casa de licitatii Christie’s cu 91.000 dolari americani.
Expozitia de la Viena (17 octombrie 2013 – 16 februarie 2014) prezintă o vastă retrospectivă a lucrărilor lui Comte, structurată pe grupe tematice: prima parte este dedictă renumitelor portrete, folografiilor de modă si publicitare, precum si nudurilor, pe care Comte le-a realizat din 1979 încoace. Partea a doua oferă o imagine asupra activitătii din spatele fotografiilor, prezentând making-of-ul unei campanii publicitare, precum si materiale necunoscute până acum din arhiva lui Comte. A treia parte este dedicată angajamentului lui Comte pentru institutii caritative.
Comte: Miles Davis, Per Lui, 1989 © Michel Comte I-Management
Foto: www.compresspr.ro