Sari direct la conținut

La Babeș-Bolyai, exercițiu de imagine precum Trump la Casa Albă: o facultate invită studenții la drive-test Tesla chiar în campus. Cum explică decanul 

HotNews.ro
La Babeș-Bolyai, exercițiu de imagine precum Trump la Casa Albă: o facultate invită studenții la drive-test Tesla chiar în campus. Cum explică decanul 
Fotografie ilustrativă - Showroom al companiei Tesla în Amsterdam, 23 octombrie 2019. Sursa foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au semnalat redacției HotNews că, timp de două zile, chiar în campus, au fost anunțați că pot testa celebrele mașini electrice Tesla. Facultatea de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor (FSEGA) a organizat, pe 19 și 21 martie, un drive-test cu modelele Tesla Model Y și Model 3, într-un parteneriat cu o firmă locală. Evenimentul, anunțat printr-un email trimis studenților, se desfășoară în contextul controverselor globale legate de Tesla. 

  • Contactat de HotNews.ro, decanul facultății, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață, explică de ce universitatea a ales să colaboreze cu dealerul român, implicit cu compania americană și subliniază că testele sunt o oportunitate pentru studenți de a experimenta tehnologia de ultimă generație, nu un eveniment comercial.

„Dragi studenți, în datele de 19 și 21 martie 2025, între orele 10:00-19:00, în Campusul FSEGA va avea loc un eveniment de testare a vehiculelor electrice Tesla, mai specific noul Model Y și legendarul Model 3. Un consultant Tesla va fi la fața locului pentru a răspunde la toate întrebările studenților și pentru a-i ghida prin cele mai recente caracteristici de siguranță și confort de ultimă generație”, se arată în emailul primit de studenții Facultății de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Contactat de HotNews, decanul facultății, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață, a explicat că evenimentul este organizat în colaborare cu startup-ul românesc Pop-Up din Cluj Napoca, și a fost aprobat de Decanatul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor al UBB Cluj Napoca (UBB-FSEGA), „în urma propunerii primite de la un dealer auto local, specializați în vânzarea acestui tip de vehicule în Cluj”.

„Evenimentul a fost gândit în beneficiul studenților facultății noastre și având o componentă educativă”, spune decanul.

„Facultatea noastră stabilește anual parteneriate de colaborare cu firme românești, din Cluj, regiune sau la nivel național, pentru a oferi studenților oportunitatea de a trece de la elementele teoretice pe care le învață la practică, pentru a vedea mai concret cum se transpun în practică legile și teoriile economice. Acest proiect are inclusiv acest scop, de a le permite studenților să vadă un produs finit care înglobează un nivel avansat de tehnologie și AI”.

„Nu există niciun contract comercial”

Răzvan V. Mustață menționează că „nu există niciun contract comercial între UBB-FSEGA și Tesla”: „Drive testul este organizat în baza colaborării stabilite cu startup-ul românesc Pop-Up din Cluj Napoca, nu are niciun fel de costuri sau implicații financiare nici pentru studenți, nici pentru facultate și nu incumbă nici un fel de obligații față de dealerul român sau compania americană”.

Mai mult, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață spune, în răspunsul oferit HotNews.ro, că drive-testul oferit de Tesla este o practică standard în industria auto, disponibilă gratuit pentru oricine, nu doar pentru studenții facultății. De asemenea, subliniază că studenții care au participat la drive-test au luat decizia în mod individual, în urma unui anunț public și transparent al facultății. Evenimentul este menționat inclusiv pe site-ul oficial al Tesla.

„Drive-testul face parte din strategia companiei americane și este oferit gratuit oricărei persoane interesate să testeze mașina – așa cum se poate vedea pe site-ul companiei Tesla. În același timp, cred că este important de menționat că această strategie – opțiunea de a testa o mașină – este o procedură care se regăsește în strategia a numeroase companii din industria auto, românești și internaționale. Studenții români care s-au înscris la drive test au luat decizia individual, în urma anunțului făcut de noi, UBB-FSEGA, în mod transparent pe canalele de comunicare publică ale facultății”.

Conf. univ. dr. Răzvan Valentin Mustață, decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca FOTO UBBFSEGA

Decanul FSEGA: „Finalitatea nu este o reclamă la Tesla, nu există nici un fel de obligații în acest sens nici pentru studenți nici pentru facultate”

Decanul facultății subliniază, în continuare, că acțiunea nu este o reclamă pentru Tesla, iar studenții și facultatea nu au obligații în acest sens: „Finalitatea nu este o reclamă la Tesla, nu există nici un fel de obligații în acest sens nici pentru studenți nici pentru facultate. Interesul studenților este de a testa un vehicul nou, care include tehnologie de ultimă generație și inteligență artificială. Este de asemenea o oportunitate de a înțelege din perspectivă economică elemente teoretice învățate în cadrul activităților didactice – cost de producție, preț, strategie de vânzare, strategie de marketing, raport calitate-preț, impactul în preț și calitate al AI, etc.”

Întrebat despre controversele globale legate de Tesla, decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor spune că parteneriatul cu dealerul de mașini Tesla a fost stabilit și aprobat anterior, fără legătură cu contextul actual: „Acest parteneriat a fost stabilit, așa cum am menționat și în discuțiile anterioare, și aprobat la jumătatea lunii decembrie 2024, așadar o interpretare a oportunității pentru atunci sau acum este exagerată.
Noi considerăm evenimentul o oportunitate de a ne susține studenții în procesul de dezvoltare profesională pe care facultatea îl oferă”.

„Mai mult de atât, ce contează la acest moment este faptul că am reușit să oferim studenților noștri o experiență interesantă, care nu se întâmplă în fiecare zi și pe care aceștia au apreciat-o din plin. În plus, prin astfel de inițiative – vor urma și altele similare – dovedim respectul față de studenții noștri și partenerii din mediul de business”.

Tesla se confruntă cu un val de atacuri violente împotriva reprezentanțelor și mașinilor sale electrice

O serie de atacuri violente vizează Tesla în SUA și în străinătate, showroomurile, stațiile de încărcare și mașinile companiei fiind ținte ale incendiilor, atacurilor cu cocktailuri Molotov și focuri de armă, după cum HotNews a relatat anterior. 

Valul de violențe a escaladat după ce președintele Donald Trump și-a început al doilea mandat și i-a oferit lui Elon Musk controlul asupra unui nou Departament pentru Eficiență Guvernamentală. 

În orașe precum Portland, Seattle sau Las Vegas, atacatorii au incendiat camionete Cybertruck, au vandalizat centre Tesla și au tras asupra clădirilor. În Canada, compania a fost exclusă dintr-un salon auto de teama unor incidente.

Forțele de ordine au arestat mai mulți suspecți, iar FBI investighează posibile motivații politice, fără a confirma dacă atacurile sunt parte a unui trend mai amplu. Elon Musk a denunțat violențele, sugerând că ele ar putea fi organizate de grupuri de stânga finanțate de miliardari progresiști. Într-o postare pe X, el a calificat atacurile drept „nebunești și profund greșite”, subliniind că Tesla este o companie de mașini electrice și nu merită să fie ținta unor asemenea acte. 

Peste 8.000 de mașini Tesla în România

De asemenea, acțiunile Tesla Motors au scăzut puternic în ultimele zile, în semn de protest față de politicile lui Elon Musk, iar capitalizarea companiei este la jumătate față de acum trei luni. În România, sunt peste 8.000 de mașini Tesla, iar anul 2023 a fost cel mai bun. Primele modele Tesla au ajuns în țară acum 12 ani, iar compania are și un showroom de mari dimensiuni. 

Cel mai scumpe mașini Tesla trec de 130.000 de euro

Cât costă mașinile Tesla? Model Y costă de la 42.000 euro, Model X de la 101.000 euro, Model 3 de la 39.000 euro și Model S, de la 112.000 euro. Cea mai scumpă variantă Model X costă 137.000 de euro și accelerarea de la 0, la 100 km/h se face în 2,6 secunde. 

Cea mai scumpă variantă Model S costă 125.000 de euro, mașina poate atinge 322 km/h, iar autonomia promisă este 600 km.

Tesla a făcut pași importanți în România în ultimii patru ani

Din luna mai 2021, Tesla are site în limba română, iar atunci compania anunța și un mic punct de vânzare, la un mall din București. Au urmat și alte mici puncte de vânzare de tip „pop-up” în Cluj și Timișoara.

Din primăvara lui 2021 Tesla a început să deschidă și stații de încărcare rapidă tip Supercharger în România, primele orașe acoperite fiind București, Constanța, Pitești, Cluj, Sibiu, Timișoara, Craiova și Buzău.

INTERVIURILE HotNews.ro