Sari direct la conținut

La mulți ani, Frau cancelar! Angela Merkel împlinește 66 de ani și e de ziua sa pe baricade la Bruxelles. Are oare în vedere și un succesor?

HotNews.ro
Angela Merkel si Markus Soder pe malul lacului Chiemsee, Foto: Captura YouTube
Angela Merkel si Markus Soder pe malul lacului Chiemsee, Foto: Captura YouTube

Sunt multe locuri plăcute unde să-ți sărbătorești ziua de naștere. Între acestea nu se numără, neapărat, sediul european de la Bruxelles, unde se afla vineri Angela Merkel, cu ceilalți șefi de state și de guverne ale UE. Cancelarul împlinește azi 66 de ani și chiar dacă e foarte posibil să se toasteze în cinstea sa, acest lucru va fi făcut cu decența augmentată prin criza Corona. Însă și cu respectul cuvenit fata de un cancelar „vechi” de 15 ani și performant în toate situațiile dificile prin care a trecut. Iar acestea n-au fost puține. Acum, se pune și problema găsirii unui succesor.

În situația extraordinară creată de criza declanșată de pandemia coronavirusului, practic cea mai mare criză din perioada postbelică, nu se permit întârzieri. Pachetul de susținere a economiilor UE, în valoare de sute de miliarde de euro, trebuie pus la punct. Cu puțin peste un an înainte de încheierea mandatului său de cancelar, Merkel, în calitate de președintă a Consiliului UE, ar trebui să salveze Germania și Europa de consecințele crizei actuale. La 1 iulie, Germania a preluat președinția rotativă a UE, pe care o va deține timp de 6 luni.

No woman, no cry

Acasă, în Germania, a început deja lupta pentru succesoratul la funcția de cancelar. Doar un lucru e clar, până acum: după era Merkel, Uniunea va alege un bărbat ca și candidat pentru conducrea executivului german. Mai e clar și că atât germanii, cât și Europa și restul lumii, trebuie să se pregătească pentru o schimbare de abordare la centrul puterii.

În public, Merkel pretinde că nu se implică în aceste dezbateri, concentrându-se pe viitorul Europei, lupta împotriva naționalismului în continuă creștere, modul în care UE își poate găsi locul, în viitor, în noua structură a puterii internaționale, disputată între SUA și China.

De fapt, asigurarea unui „urmaș” nu poate lăsa rece niciun cancelar. Iar Angela Merkel, se știe, a știut întotdeauna să încline balanța încrederii și a simpatiei pentru vreun candidat politic, fară că acest lucru să se facă în mod vădit. În sondajele publice, Merkel a plusat prin modul prudent în care a gestionat, la nivel federal, criza Corona. Iar încrederea pe care o are populația în ea, o poate răsfrânge și asupra unui candidat preferat.

Acum doi ani și jumătate, se vorbea de „legatul lui Merkel prin Annegret Kramp-Karrenbauer”, fosta premier de Saarland fiind văzută ca un posibil succesor al lui Merkel, care atunci a și renunțat la președinția partidului creștin-democrat. După câteva abateri de la linia generala de partid și alte câteva gafe publice, se pare că AKK trebuie să se resemneze cu Ministerul Apărării, chiar dacă, pentru moment, rămâne lider al CDU.

În urmă cu doi ani, Merkel a renunțat la conducerea partidului, după presiunea pe plan intern cauzată de criza refugiaților, care a fost considerată a fi, în mare parte, din vina ei. Merkel a părut aproape bucuroasă să scape de povara președinției și a fricțiunilor din partid. Însă CDU s-a cufundat într-o criză de leadership, care este departe de a se termina. Alegerile vor avea loc la congresul partidului de la Stuttgart, la începutul lunii decembrie – dacă situația Corona o va permite.

Trei la start, unul ia avans

Pentru mulți, așa cum s-a întâmplat deja în 2018, este evident că Merkel dorește să-l împiedice pe ex-liderul de grup parlamentar CDU/CSU, Friedrich Merz, să ajungă în fotoliul său. Nici Armin Laschet, prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, care a fost văzut mult timp ca și garantul continuării cursului de mijloc al partidului, pare a nu fi în grațiile sale absolute. În criza Corona, Laschet s-a distanțat prea tranșant de cursul prudent al Angelei Merkel. Iar această lipsa de loialitate pare să îl coste.

În prezent, un alt potențial candidat la funcția de cancelar al Germaniei pare să „prindă pârtie”, chiar dacă nu este din „partidul-mamă”, CDU. Markus Söder (53 de ani) este de doi ani premierul Bavariei și de anul trecut liderul Partidului Creștin-Social (CSU), partener de Uniune al CDU. De la stadiul de critic acerb al lui Merkel, Söder pare a se fi transformat într-un admirator al politicii sale.

Marți, 14 iulie, Merkel a fost invitată pe Herreninsel de pe lacul Chiemsee, ocazie a unei discuții cu Söder, urmate de o conferință de presă. La întrebarea dacă ea crede că Bavaria este potrivită cancelarilor, Merkel a răspuns cu un scurt „da”, apoi a ezitat pentru o clipă și a propus o altă întrebare. De fapt, în mod repetat, până acum Angela Merkel a spus că nu va comenta nimic pe acest subiect.

Și are dreptate, deoarece în politică pot apărea multe surprize, desi politica germană, în ansamblul ei, e ceva mai previzibilă decât aceea din alte țări. Iar una dintre marile calități ale Angelei Merkel a fost, vreme de 15 ani, discreția, asociată cu înalte calități de negociator. Ca femeie în fruntea guvernului unui stat puternic al UE, considerat „locomotiva Europei”, ea a trebuit și trebuie încă să indice direcții și să „stea stâncă” în fața multiplelor provocări ale istoriei și ale funcției sale de mare responsabilitate.

Un tremolo uitat și Wagner la pensie

Acum un an, stânca părea a ceda puțin, deoarece Merkel a fost suprinsă, în două rânduri, tremurând necontrolat în timpul unor ceremonii militare. Ni se pare greu de închipuit așa ceva, după stresul căruia îi e supus un șef al guvernului și președinte de partid, vreme de aproape două decenii? Ca de obicei, Angela Merkel a reacționat relaxat la întrebările legate de sănătatea sa, iar malițioasele bârfe au dispărut.

Azi, de ziua sa, Merkel e fit și în acțiune. Aproape nimeni, dintre cei care o cunosc mai bine, nu își poate imagina că ea se va retrage complet în viața privată, după o viață dedicată guvernării și politicii. În urmă cu mai bine de 20 de ani, Merkel îi spusese deja fotografei Herlinde Koelbl, că își dorește să nu iasă din politică ca o „epavă pe jumătate moartă”.

Și acest lucru îi va reuși. Iar atunci va avea mai mult timp pentru audiții Wagner și călătorii în lume, împreună cu soțul său, Joachim Sauer, după cum a declarat că își dorește. „Alles Gute zum Geburtstag, Frau Kanzlerin!”, îl dorim. Adică, La mulți ani de Ziua sa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro