Sari direct la conținut

La Muzeul Satului: Vin floriile cu Soare si Soarele cu Florii

HotNews.ro
Salcie inmugurita, Foto: Hotnews
Salcie inmugurita, Foto: Hotnews

Ca in fiecare an, de sarbatoarea Floriilor, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” au loc evenimente dedicate acestei sarbatori. In perioada 11 – 13 aprilie 2014, intre orele 09.00 – 19.00, publicul vizitator este asteptat sa descopere pe aleile muzeului meşteri populari şi creaţiile lor, preparate din gastronomia tradiţională, produse bio, vin şi flori.

Evenimentul dedicat sărbătorilor pascale ‘Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii’ este înscris în programul Datini şi obiceiuri de peste an derulat de institutia muzeala.

Printre surprizele oferite vizitatorilor se numără expoziţia Icoanele Învierii, autor Elena Adriana Popa, obiceiul popular Lăzărelul, cu participarea Ansamblului folcloric „Dunărica” din Năsturelu, Teleorman.

Corul Regal, muzicienii Adrian Drăgoescu şi Andrei Theodoru, grupul de muzică psaltică Anton Pann al Patriarhiei Române, Gelul Voicu şi Taraful şi valoroşi interpreţi de muzică populară vă invită să ascultaţi muzică corală, pricesne (cântece religioase dedicate sărbătorilor pascale) şi cântece de primăvară.

Împreună cu Editura Paideia – Divizia Bucătăria lui Radu vă invităm la o întâlnire între specialişti şi publicul larg întitulată Sâmbăta lui Lazăr – semnificaţii şi simboluri (puţin din istorie, puţin din folclor…credinţe sau necredinţe legate de Sâmbăta lui Lazăr, originea acestui obicei, cunoscut în popor precum Plăcintele lui Lazăr, demonstraţie culinară).

Publicul este asteptat la o întâlnire coregrafică cu Ansamblul de dansuri aromâne Pilisterlu al Societăţii Culturale Aromâne.

Cei mici însoţiţi de părinţi şi bunici pot participa la ateliere icoane pe sticlă, ouă încondeiate, coordonate cu măiestrie de meşteri populari invitaţi la târg.

Duminică, cei care poartă nume de flori au acces gratuit, cu buletinul la purtător.

Program târg: Vineri – Duminică, 9.00 – 19.00

Program artistic: Vineri – Duminică – 12.00 – 18.00;

Deschiderea – Vineri, ora 12.00

Pret bilet: Adulţi – 10 lei, elevi/studenţi – 2,5 lei, Pensionari – 5 lei

Floriile sau Duminica Floriilor marcheaza ultima duminica dinaintea Invierii Domnului. Aceasta sarbatoare reprezinta intrarea triumfala a Mantuitorului Iisus Hristos in Ierusalim, unde a fost intampinat de o sumedenie de credinciosi care tineau in maini rami de finic. Aceasta sarbatoare este una dintre cele mai importante sarbatori din an, reprezentand singura data cand Mantuitorul a acceptat sa fie aclamat ca imparat.

In zilele noastre, oamenii obisnuiesc sa mearga la biserica cu prilejul acestei sarbatori pentru a sfinti crengi de salcie pe care le pun la usi, geamuri sau chiar la porti cu credinta ca vor fi aparati de boli si apara casele credinciosilor de evenimente rele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro