Sari direct la conținut

La Solectron suna ceasul concedierilor

Solectron Timisoara avea aproape trei mii de angajati in februarie, cand s-a luat decizia disponibilizarii a circa 700 de persoane. In urma concedierilor, s-a creat o stare de tensiune intre conducere si angajati.

Conform unui plan stabilit de comun acord cu reprezentantii sindicatelor din societate, 586 de persoane au intrat la sfarsitul lunii martie in preavizul de 15 zile, care a expirat in 16 aprilie.

Dintre acestia, 80 au contestat masura, 40 de contestatii find admise. Un al doilea val de disponibilizari va avea loc in perioada mai – septembrie, cand trebuie sa plece 105 angajati.

Din totalul disponibilizatilor, 647 sunt operatori din productie, patru – operatori de magazie, 20 – tehnicieni si zece – ingineri. Gianluca Testa, directorul general Solectron Romania, a declarat pentru Capital ca decizia a fost luata pe fondul aprecierii leului si al unei scaderi a volumului de comenzi. „Fluctuatia cursului valutar a determinat o crestere de peste 20% a costurilor.

In plus, pe langa multe altele, a crescut si pretul energiei”, explica Testa. Criteriile dupa care se ia decizia desfacerii contractului de munca al unei persoane sunt teoretic obiective.

Se cumuleaza un punctaj determinat de punctualitatea la seriviciu, calificativele date de superiorul care coordoneaza activitatea, productivitate si alte criterii.

Toate aceste aspecte sunt batute in cuie in planul de reducere a numarului de personal. „Teoretic, asa stau lucrurile. Practic, a fost ceva foarte subiectiv.

Sefii au luat deciziile dupa bunul plac. Daca nu te-a vazut bine seful, ai zburat. Cei de la sindicat au negociat cu managerul nou. Dar acesta nu are putere totala de decizie in fabrica.

Sefii de servicii sunt subordonati direct conducerii la nivel european”, declara un angajat al Solectron, care nu doreste sa-i fie cunoscuta identitatea.

„Motivele pentru care se dau afara oameni sunt ca Solectron a pierdut clienti pe mai multe piete. In Italia, s-a pierdut un client important. Noi am auzit si ca ar vrea sa mute fabrica in Ucraina.

Inainte de a incepe disponibilizarile, sefa serviciului personal a emis un ordin prin care a interzis tuturor sa discute cu presa”, adauga el.

Decizia in cauza, botezata „circulara privind furtul din societate si declaratiile catre presa”, a fost semnata de Liana Brasoveanu. Discutiile cu persoane din afara companiei sunt considerate mai grave decat furtul din fabrica.

„In presa locala, au aparut niste articole care contineau niste informatii false, care ne-au creat niste probleme cu un client. Nu interzicem angajatilor sa vorbeasca cu presa, ci sa divulge informatii interne”, explica Testa motivul deciziei. Oamenilor le este frica sa vorbeasca, pentru ca stiu ca risca sa isi piarda locul de munca.

Nici liderii sindicali din Solectron nu vor, in ruptul capului, sa discute aceste aspecte. Lucian Malea, liderul unuia dintre cele doua sindicate existente in societate, spune ca, totusi, acum situatia este ceva mai buna: „Nu pot sa spun nimic despre nici o decizie sau alte date privitoare la restructurare si clienti. Nu cred ca vor sa plece in Ucraina.

Tot ce pot sa va spun este ca de cand a venit noul manager, Gianluca Testa, lucrurile s-au schimbat. El discuta cu noi si mai intelege ce se petrece. Este de mult timp in Romania. Pricepe legile si situatia de aici. Ne asculta. Acum negociem imbunatatirea criteriilor de disponibilizare. Este prima data cand simtim ca cineva chiar ne asculta”.

Liderul Cartel Alfa pe judetul Timis, Stefan Gogosanu, nu impartateste acelasi optimism: „Sunt probleme mari la Solectron. Conducerile de acolo nu au respectat legislatia muncii. Testa a promis, in comisia de dialog social, ca rezolva problema contractului colectiv de munca.

La Solectron, s-a refuzat incheierea unui astfel de contract, desi legea impune acest lucru si directia muncii a amendat societatea. Testa a promis, dar nu a facut nimic. Asteptam faptele. Ei nu au voie sa interzica liderilor sindicali sa discute cu presa. Este un drept al sindicatelor”.

De la infiintarea Solectron, in 1998, societatea a fost condusa de sase manageri: un neamt, un thailandez, un scotian, un suedez, un elvetian, un francez si, din noiembrie 2004, italianul Gianluca Testa, plecat de la Zoppas Industries Romania, o alta investitie mare din Timis. Solectron a avut cel mai mare numar de angajati in 2000, cand aici lucrau 5.000 de oameni.

Istoria Solectron

Solectron Corporation a fost infintata in 1977 in SUA, grupul fiind lider mondial in industria serviciilor de fabricare de componente electronice.

1998 – se infiinteaza prima unitate de productie de mare capacitate la Timisoara.

2000 – se mai deshid inca doua hale de mare productie.

2001 – o parte din operatiunile din Franta sunt mutate la Timisoara, in cadrul unui important program de restructurare a Solectron France.

Printre clientii Selectron Romania s-au numarat si nume mari, precum Alcatel si Philips.

In anul 2003, Solectron Romania a inregistrat venituri de 354 de miliarde de lei si un profit de opt miliarde de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
Armadilo • 2015-02-19 13:52:16
cand stii ce iti fac rusii...................... Au inchis rafinaria intentionat ca sa nu mai fie concurenta si pentru a slabii economia nationala...... Unde ii sinistrul ala de Iliescu care striga in gura mare ca nu ne vindem tara???????? Iti vine sa dai cu ei da pamanat sa nu mai ramana nici rahat de analiza........ Vai voua netrebnici ce sunteti, ati vandut o tara intreaga pe nimic, nu exista nici un domeniu pe care sa il fi atins pacostea asta comunisto-liberala. Asta este imaginea noastra ca tara: FIER VECHI !!!!
0 6
vali47 • 2015-02-19 13:59:52
Noi nu puteam să o vindem la fier vechi?Să nu-i spânzurăm pe ăștia(guvernanții)care au transformat România în ruine?Ne trebuia un specialist care să distrugă o rafinărie și să o vândă la fier vechi.Și Ponta nu are nici-o vină?Și mai spune că-i vorbim de rău mama!Mama lui de hoț!
0 6
andreesanu • 2015-02-19 14:34:08
Rafo una din cele mai bune rafinarii scoala si sursa de specialisti pentru Teleajen si Midia a fost sortita pieirii in momentul formarii Petrom cind in loc de Rafo a intrat in hora Arpechimul. Am cunoscut asa zisele programe de restructurare a Rafo erau niste parodii ,totul dupa 90 era dictatura PDSR apoi PSD care a manevrat modul de asa zisa privatizare in fond un jaf ca in majoritatea ministerului industriilor.Fie Iacubov,Tender ,Iancu toti au devalizat Rafo au facut datorii la stat cu ajutorul celor care faceau jocurile politice PSD. Au vindut in final celor care au luat-o sa spele niste bani si celor care povesteau frumos despre conversia Rafo in sursa de nafta pentru Arpechim !!!. Politica industriei petrochimice romanesti nu se mai face in Romani de pe vremea preafericitului NASTASE care vinzind Petrom la OMW a ingropat definitiv Arpechim si in efect de domino Oltchimul lasat fara etilena ,iar amarita de Rafo cui sa mai dea NAFTA chiar daca prin absurd ar fi pornit ! Cei la Rafo azi este in toata tara devalizata de PDSR +PSD la care au pus umarul si ceilalti . PDSR= prapad,dezastru sistematic in Romania.
0 1
jackalphonse • 2015-02-19 15:10:24
sa ai parte de noroc in viata asa cum ai aranjat tu norocul Romaniei. bine ca ai fost cercetat pentru conferinte si termopane. justitie de rahat care se crede independenta. iti vine sa plangi cu urlete. toata clasa politica, dar absolut toata sper sa ajunga in puscarie. avem nevoie de o revolutie adevarata, nu o revolutie in care oamenii cinstiti au murit, fiind transformata in lovitura de stat, adica furata, de comunistii mai lacomi decat cei care ne au condus
1 2
Sting • 2015-02-19 16:14:03
...scoaterea de sub influenta ruseasca? Toate aceste marsavii par premeditate si negociate dinainte, ca un fel de pret pentru asa zisa libertate. Este ca si cum esti violat si esti fortat sa privesti.
0 0
paranoid_android • 2015-02-19 21:31:20
se poate ca in noua runda de sanctiuni impotriva rusiei sa il includem si pe cetatanul rus mai sus mentionat si sa il "deposedam" de 96,21% din rafinarie?
0 0
ion vasile • 2015-04-02 11:43:29
serviciile si legislativul dorm in continuare?
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro