Lansare de carte: 'Asa a fost sa fie. Amintiri din anii mei buni si rai' de Barbu Ollanescu-Orendi
Sâmbătă, 7 iunie, ora 17.00 sunteti invitati la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru lansarea volumului „Aşa a fost să fie. Amintiri din anii mei buni şi răi“ de Barbu Ollănescu-Orendi. Alături de autor, la eveniment vor vorbi: Gabriela Creţia şi Oana Pellea.
„Pe culoar, în cuier, era o haină, – un pardesiu maron primit de mama cadou, la Paris, cam prin anii 1927, de la Asta Nielsen, celebra acriță. Haina asta a fost multă vreme haina celui care ieșea primul din casă. Și tot cu haina asta, în septembrie 1960, a intrat mama la pușcărie, pentru ca, mai tîrziu, în 1978, ajunsă în Germania, să o transforme într-un deux-pieces care a fost îmbrăcat și purtat de ea încă cincisprezece ani, cît a mai trăit. Și acest deux-pieces este acuma, ani buni după dispariția mamei, în dulap, în perfectă stare.”
Barbu Ollănescu-Orendi s-a născut în 1934, într-o familie din înalta societate bucureşteană, cu rădăcini în vechi familii boiereşti din Ţara Românească şi Moldova, care au dat ţării avocaţi, ofiţeri superiori, profesori universitari şi oameni politici. A primit o educaţie severă, nimic neobişnuit pentru elita noastră de atunci: şcoală în limba franceză, cursuri de dans, de scrimă şi de echitaţie, cercetăşie în munţi, maniere impecabile. Cursul firesc al vieţii lui s-a rupt însă în 1944, când, de fapt, întreaga elită românească a fost pusă în faţa duşmanului ei natural: comunismul. De atunci familia sa a fost încontinuu hăituită de Securitate, iar în 1960 inevitabilul s-a produs: şi el, şi părinţii săi, şi rudele au fost închişi pentru „uneltire împotriva orânduirii sociale“. După eliberarea din închisoare, reintegrarea s-a dovedit imposibilă. În 1977 a urmat plecarea din ţară, dar nu şi o rupere definitivă de trecut.
Scrise la îndemnul celor apropiaţi, printre care soţia sa, Renate, şi nepoata sa, Oana Pellea, care i-au fost şi cele dintâi cititoare, amintirile povestesc despre politicienii de altădată, despre ofiţerii eleganţi ai armatei române, despre casele celor de sus, despre cluburile sportive elitiste, despre destinele distruse şi despre micile stratageme zilnice ale supravieţuirii în comunism.