Lansare de carte: Muscind din moarte ca din ciocolata, de Cela Varlam
Joi, 16 aprilie, ora 18.00, la Libraria Carturesti Verona (ceainarie) din Bucuresti, va avea loc lansarea romanului Muscind din moarte ca din ciocolata, de Cela Varlam, recent aparut la Editura Cartea Romaneasca, disponibil si in editie digitala.
La evenimentul de lansare participa invitati, alaturi de autoare: Magdalena Bedrosian, George Neagoe si Daniel Cristea Enache.
In noul sau roman, Muscind din moarte ca din ciocolata, Cela Varlam isi asuma trairea insuportabilului, pentru a da glas unui avertisment adresat intregii omeniri.
O scena de o violenta halucinanta deschide paginile acestei carti. Istria. Locuitorii unui sat istro-roman, comunitate din care fac parte preadolescenta Ena si familia ei, sint ridicati, intr-o noapte, de un comando sirbesc, care-i transporta intr-o zona carstica, unde sint impuscati si/sau impinsi in crevasele abisale ale locului. Erau anii cind armata lui Tito trecuse la purificari etnice, recurgind la metode asemanatoare cu cele ale fostului ocupant. Intre Ena si Filip, ofiterul titoist, seful comandoului ucigas, dar si salvatorul fetei, se dezlantuie o iubire ravasitoare, in care victima si calaul traverseaza, dupa terminarea razboiului, imbratisati sau macinati de strigate si despartiri, drama comunitatilor din sud-estul european. Exodul oamenilor de oriunde spre lagarele de refugiati din Europa, incercind sa scape de tavalugul „vremurilor noi”, destinele celor din spatele sirmelor ghimpate, care decid ca si-au gasit acolo caminul, pun impreuna toate personajele romanului intr-o constructie ce nu-si gaseste analog in proza romaneasca actuala.
Cela Varlam (n. 1952) a absolvit cursurile Facultatii de Limbi Romanice a Universitatii din Bucuresti. A predat limba si literatura franceza; a participat la cursuri de perfectionare profesionala in cadrul structurii Alliance française din Paris. Incepind cu 1980, a scris scenarii radiofonice. A lucrat (1982-1993) ca secretar literar al Teatrului Bulandra, perioada pe care o considera adevarata sa etapa de formare profesionala. A publicat articole de jurnalism cultural in revistele Teatru si Teatrul azi si in cotidiene sau saptaminale. A fost traducator si interpret in cadrul unor societati comerciale. Primul sau roman, Trec rinduri, rinduri muritorii, apare in 1998 si obtine Premiul pentru debut in proza al Uniunii Scriitorilor din Romania.
I-au urmat, in 2001, volumul de povestiri Lumea dintre lumi, in 2005, romanul Sa nu-mi luati temnita, care s-a bucurat de o primire sonora atit in presa de specialitate, cit si in rindul cititorilor, iar in 2010, romanul Singe-albastru, singe rosu. Cela Varlam este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania din anul 2008.