Sari direct la conținut

Lansarea romanului Zaraza, de Andrei Ruse, la Clubul Taranului

HotNews.ro
Zaraza, de Andrei Ruse, Foto: Polirom
Zaraza, de Andrei Ruse, Foto: Polirom

Vineri, 4 aprilie, la ora 19.00, la Clubul Taranului (Kiseleff nr. 3, Bucuresti), va avea loc lansarea noului roman al lui Andrei Ruse, Zaraza, aparut in colectia „Ego. Proza” a Editurii Polirom, si in editie digitala. Romanul prezinta sscensiunea fulminanta si decaderea la fel de rapida si dureroasa a unuia dintre cei mai iubiti cintareti ai perioadei interbelice: Cristian Vasile.

„Nu poti realiza lucruri de exceptie daca nu ajungi la acea simplitate fascinanta, in masura sa emotioneze. Sa emotionezi prin sinceritate si firesc. Sa pasesti in scena ca pe strada.” (Cristian Vasile)

La eveniment vor participa alaturi de autor: Liviu Mihaiu si Silviu Dancu. Discutiile pe marginea romanului vor fi moderate de Dragos C. Butuzea, iar atmosfera de la Clubul Taranului va fi completata de muzica live cu Stefan Mardale&prietenii.

O seara banala de toamna din 1928 se transforma, pentru un tinar student la Conservator, in momentul de gratie cind acesta urca pentru prima oara pe scena. Trei ani mai tirziu, la Berlin, Cristian Vasile va inregistra poate cea mai frumoasa piesa de dragoste a epocii, Zaraza, devenind repede cel mai iubit dizeur al timpului sau. Povestea lui, de la glorie la decadere, intr-o alta seara banala din 1947, este pusa in scena bucata cu bucata, dupa mai bine de doi ani de documentare si investigatie continua ale autorului, care s-au terminat odata cu gasirea mormintului fara nume si fara cruce al personajului sau principal. O calatorie fascinanta in Bucurestiul agitat si efervescent al interbelicului, presarata cu povesti de dragoste, de prietenie, de tradare si de loialitate in vremuri tot mai tulburi, de rezistenta si devotament pentru arta si libertate, o aventura aproape nebuna a implinirii visului de a deveni nemuritor. O perioada de aur a unei tari, dar si o perioada cu tensiuni politice violente, razboi si moarte. Alaturi de Cristian Vasile, Ion Pribeagu, Ionel Fernic, Jean Moscopol, Zavaidoc, Maria Tanase, Gica Petrescu, Mihail Sebastian sau Mircea Eliade sint doar citeva dintre personalitatile readuse la viata dintr-o lume care s-a vrut a fi stearsa si uitata pe nedrept, dar care inca este pastrata in amintire.

Andrei Ruse s-a nascut in Bucuresti, in decembrie 1985. Este promotor cultural, specialist in comunicare si PR, mai ales pe zona online. In 2007 a debutat cu volumul de poezie Black Job, iar in 2008 a publicat romanul Soni, ajuns la editia a treia, care a devenit repede una dintre cele mai iubite carti in rindul adolescentilor. In 2011 a publicat romanul Dilar pentru o zi, iar din 2012 a inceput sa lucreze la romanul Zaraza, proiect pentru care a primit si bursa Jean-Jacques Rousseau din partea Akademie Schloss Solitude. Dupa numeroase colaborari cu site-uri si comunitati online, din 2012 a infiintat, in calitate de director si project manager, revista Hyperliteratura.ro, in prezent una dintre cele mai citite publicatii culturale din tara. A derulat diverse campanii de promovare de carte, a organizat si a participat la numeroase evenimente (dezbateri, lecturi, conferinte) si este cunoscut pentru crearea primului video-trailer pentru o carte romaneasca.

A sustinut mai multe lecturi publice si a participat la numeroase evenimente in strainatate (Berlin, Stuttgart sau Leipzig), i-au aparut fragmente de roman sau proze scurte in reviste/antologii cunoscute din Europa. (www.andreiruse.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro