Laptele de vaca, adaugat la alimentatia copiilor in primele doua saptamani de viata, i-ar putea feri de alergie
Bebelusii care primesc mici cantitati de lapte de vaca in primele doua saptamani de viata sunt mai putin predispusi sa dezvolte mai tarziu alergie la proteinele din lapte, arata rezultatele unui nou studiu citat de Reuters. Alergia la proteinele din laptele de vaca este cel mai frecvent tip de alergie declansat de produsele lactate si se manifesta prin eruptii cutanate, probleme respiratorii si simptome gastrointestinale, dar poate provoca si soc anafilactic.
Rezultatele au fost o surpriza si pentru realizatorii studiului, care avea ca scop actualizarea datelor cu privire la numarul de copii afectati de alergie si determinarea incidentei cazurilor in care alergia la proteinele din lapte se asociaza si cu alergia la soia.
La cercetarea coordonata de dr. Yitzhak Katz de la Universitatea Tel Aviv din Israel au participat 13.000 de copii, dintre care numai 66 (0,5%) au fost detectati cu alergie la proteinele din laptele de vaca, procent mult mai scazut decat rezulta din estimarile anterioare.
In plus, cercetatorii nu au descoperit nici o asociere intre alergia la laptele de vaca si alergia la soia, in ciuda statisticilor care arata ca unu din trei copii care sufera de primul tip de alergie, sufera si de al doilea. “Soia este o alternativa rezonabila de hrana pentru copiii cu alergie la laptele de vaca”, a declarat Katz.
Ceea ce l-a surprins pe dr. Yitzhak Katz a fost insa o alta descoperire: copiii care au primit pentru prima data lapte de vaca dupa varsta de 15 zile sunt de 19 ori mai expusi riscului de a dezvolta alergie la acest tip de lapte decat cei care au primit lapte de vaca in cantitati mici in primele doua saptamani de viata.
Dr. Kari Nadeau, de la Universitatea Stanford din California, Statele Unite, a avertizat insa ca simpla introducere a unei cantitati de lapte de vaca in alimentatia nou-nascutului nu garanteaza ca micutul nu va fi alergic. “Copilul trebuie consultat de un medic alergolog imediat ce ii apare o eruptie sau are stare de voma”, a precizat ea.
Rezultatele studiului nu trebuie interpretate ca o incercare de descurajare a hranirii bebelusului cu lapte matern ci mai curand recomanda completarea hranei cu lapte de vaca in primele zile de viata.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.