Sari direct la conținut

Lavrov pregătește confruntarea cu liderii lumii la summitul G20 și acuză Occidentul că „militarizează” sud-estul Asiei

HotNews.ro
Serghei Lavrov, Foto: Yuki IWAMURA / AFP / Profimedia
Serghei Lavrov, Foto: Yuki IWAMURA / AFP / Profimedia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că ”militarizează” sud-estul Asiei pentru a contracara intersele Rusiei şi Chinei, transmite Reuters. Șeful diplomației spune că SUA și aliați lor din NATO „încearcă să stăpânească acest spaţiu”.

Agenţia apreciază că prin poziţiile exprimate la încheierea reuniunii ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei) din Cambodgia şeful diplomaţiei ruse a pregătit confruntarea cu liderii lumii la summitul G20, unde va conduce delegaţia Moscovei.

Reuniunea din Bali, spre care se îndreaptă Lavrov, este prima la acest nivel după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Kremlinul a comunicat că preşedintele Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa la summit.

Agenda summitului G20 va fi dominată probabil de războiul din Ucraina, iar occidentalii se vor opune Rusiei şi vor face presiuni ca India şi China să se alăture criticilor. Oficialii de la New Delhi şi Beijing s-au limitat până acum la exprimarea unor îngrijorări faţă de conflict, dar nu au condamnat Moscova pentru declanşarea războiului şi atacurile împotriva civililor ucraineni.

La Phnom Penh, Lavrov a acuzat Statele Unite pentru acţiunile în sud-estul Asiei, considerat atât de Rusia, cât şi de Occident drept un câmp de luptă strategic în următorii ani. ”SUA şi aliaţii lor din NATO încearcă să stăpânească acest spaţiu”, a declarat el presei.

Rusia urmăreşte să îşi întărească legăturile cu Asia

Potrivit ministrului rus, strategia preşedintelui american Joe Biden în regiunea indo-pacifică reprezintă o încercare de a ocoli ”structurile cuprinzătoare” de cooperare regională şi implică ”militarizarea acestei regiuni, cu o concentrare evidentă asupra îngrădirii Chinei şi îngrădirii intereselor ruseşti în Asia-Pacific”.

Biden le-a spus partenerilor din ASEAN că Washingtonul este hotărât să construiască o regiune ”liberă şi deschisă, stabilă şi prosperă, rezistentă şi sigură”; el a subliniat Parteneriatul Strategic Cuprinzător dintre Statele Unite şi Asia-Pacific.

Rusia urmăreşte să îşi întărească legăturile economice, politice şi de securitate cu Asia, după ce a fost sancţionată într-un mod fără precedent de Occident pentru invadarea Ucrainei.

Nici Statele Unite, nici Rusia nu fac parte din ASEAN, structură care grupează 10 ţări din sud-estul Asiei. La reuniunea organizaţiei au participat însă mai mulţi lideri din întreaga lume, înainte summitului G20 din Indonezia.

Putin prezintă Rusia şi China ca lideri ai unei revolte globale împotriva dominaţiei mondiale a SUA în era post-sovietică, în timp ce americanii consideră că din partea ruşilor şi a chinezilor vin cele mai mari ameninţări la nivel internaţional. (Sursă Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro