Legea Educatiei Nationale: Elevii pot sa nu frecventeze orele de religie, la solicitarea scrisa a parintilor / Fiecare scoala decide ce fac copiii care nu merg la religie
Religia este o materie la care copiii sunt inscrisi „din oficiu”, din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a. Parintii pot decide, insa, sa isi retraga copiii de la orele de Religie, caz in care situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. Prevederile fac parte din Legea Educatiei Nationale, care la articolul 18 scrie urmatoarele: „La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”.
Planul-cadru pentru invatamantul primar pus in dezbatere vineri, 15 februarie, de Ministerul Educatiei prevede „Religia” ca materie ce face parte din „trunchiul comun” (adica este disciplina obligatorie) incepand cu clasa pregatitoare. De altfel, Religia se preda deja la Clasa pregatitoare inca din septembrie anul trecut.
Legea Educatiei Nationale prevede insa clar procedura prin care materia devine optionala. Ce spune Legea Educatiei Nationala in vigoare la acest moment:
„Art. 18. – (2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina”.
Pe de alta parte, in Constitutia Romaniei nu apare nici o data cuvantul „laic”, dar Constitutia reglementeaza invatamantul religios.
Constitutia Romaniei, Art. 32. – (7) „Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege”.
Ce fac copiii care nu merg la Religie, in timpul acestor ore
Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca fiecare scoala decide ce fac elevii care nu frecventeaza orele de Religie. „Scoala este obligata sa asigure supravegherea acestor elevi. Ei pot merge la biblioteca, sa fie supravegheati de un cadru didactic. Dar regulamentul de ordine interna al fiecarei scoli este cel care trebuie sa prevada ce se intampla, ce activitati trebuie sa parcurga elevii respectivi”, au declarat reprezentantii Ministerului, precizand ca decizia este la nivelul scolii.
Amintim ca in luna septembrie a anului trecut Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) anunta ca a demarat o campanie de informare a scolilor privind conditiile de inscriere a elevilor la orele de religie. ASUR explica atunci ca a trimis catre scoli un document care enumera principalele prevederi legale relevante in acest caz: Constitutia Romaniei, Legea Educatiei Nationale (Legea 1/2011) si Legea privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor (Legea 489/2006).
O luna mai tarziu, Asociatia sustinea intr-un comunicat de presa ca „Ministerul Educatiei confirma politica de inscriere din oficiu a elevilor la orele de Religie”. „ASUR sustine necesitatea predarii in scoli a unui curs de istorie a religiilor menit a educa elevii in spiritul intelegerii si tolerantei si renuntarea la actualul sistem confesional, ale carui efecte nocive le-am constatat in ultimii ani,” se arata in comunicatul asociatiei.
Potrivit asociatiei, Deciziei nr. 72 a Curtii Constitutionale afirmand explicit ca prevederile privind predarea religiei trebuie interpretate: „[…] in stricta conformitate cu cele ale art.29 din Constitutie, in sensul carora ‘nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa contrare convingerilor sale’ si ‘parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine’. O alta interpretare ar fi vadit neconstitutionala.”
Citeste si: