Sari direct la conținut

VIDEO Lidera POT, Anamaria Gavrilă, la HotNews. Întrebată ce este un soroșist, după ce partidul a scris că „România e în ghearele soroșiștilor”: Nu știu, e un termen pe care nu cred că l-am folosit / Ce spune despre varianta invalidării candidaturii lui Călin Georgescu / „Noi vorbim despre pacea în Ucraina. Nu știu de ce Europa trebuie să se înarmeze”

Anamaria Gavrilă, în interviu la Hotspot
Anamaria Gavrilă, în interviu la Hotspot

Anamaria Gavrilă, preşedinta Partidului Oamenilor Tineri, a fost, marți, în studioul HotNews.ro, unde a spus că nu există un alt plan în eventualitatea în care candidatura lui Călin Georgescu va fi respinsă. Ea a vorbit și despre războiul din Ucraina, despre care a susținut că trebuie oprit, Rusia dorindu-și asta. Gavrilă a afirmat că Ucraina trebuie să renunțe la teritoriile ocupate de Rusia: „Teritoriile acelea, ne place, nu ne place, Rusia nu va ceda”.

Podcastul politic HotSpot este realizat de jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, este difuzat live şi poate fi urmărit pe site-ul HotNews.ro, pe YouTube şi Facebook. Principalele declaraţii au fost transmise în regim LIVETEXT. 

HotNews.ro a transmis LIVETEXT principalele declarații ale liderei POT, Anamaria Gavrilă: 

Ce este acela un soroșist?

  • Nu știu, e un termen pe care nu cred că l-am folosit. Nu sunt de acord să împărțim societatea. Nu ne ajută la nimic.

POT este văzut și de către adversari, și de către societate, drept extremist, așa și dinspre POT vin mesaje cu privire la soroșisti. Ce e acela un susținător al lui Soros în România?

  • Trebuie să fim mai pragmatici. Acești termeni nu aduc valoare nimănui, nici nouă ca politicieni. Cetățenilor nu le place să vadă că politicienii se ceartă între ei. În Parlament sunt mai multe partide, aceste partide au fost votate de cetățeni români, trebuie să respectăm asta.
  • Noi am primit un mandat să conlucrăm între noi, nu să ne facem în toate felurile. Din păcate, sunt partide care se pretind anti-sistem și sunt la al treilea mandat și te întrebi: Ok, ce ai făcut până acum?
  • Când vom fi noi la al treilea mandat trebuie să spunem că am conlucrat ca să ajungem la niște decizii: digitalizare, o deblocare a ANAF, lucruri esențiale. Hai să începem să facem asta.

Deci nu sunteți de acord cu astfel de etichetări?

  • Eu am fost plecată, în alte țări nu am auzit să se folosească asemenea termeni. O divizare am văzut când a fost Brexit. Acea divizare nu vrei să o ai într-o societate. O societate divizată nu poate construi.
  • Trebuie să stăm la masă și să zicem cum vrem să fie de acum înainte. Ce poate aduce fiecare la masă.

„NATO nu poate fi replicată de Europa, nu are experiență, deci noi trebuie să fim aliniați cu noua administrație din SUA”

A reapărut dl. Soros în spațiul public. Oamenii sunt făcuți soroșiști. Cei care se revendică la numele de suvernaist…

  • În subtil aici este frica. Cel puțin în POT și în societate, cred că undeva la 60% dintre români au fost în străinătate, nu cred că sunt împotriva UE. Europeni am fost și vom rămâne întotdeauna. În subtil este frica și ura, care duce la divizare.

Acum aveți o postare pe Facebook cu titlul: România în ghearele soroșiștilor.

  • De acord. Comunicarea nu este perfectă. Cred că postarea este de la echipa noastră care a mers la alinierea cu administrația Trump, pentru că POT vrea să se alinieze cu administrația Trump.
  • NATO nu poate fi replicată de Europa, nu are experiență, deci noi trebuie să fim aliniați cu noua administrație din SUA. Trebuie să avem un contact permanent, să înțelegem ce viziune are SUA cu privire la țări precum România, Polonia.
  • Nu putem să fim ghidați, cu toată dragostea și aprecierea, dar nu poate Franța care este la mii de km de graniță, sau Marea Britanie, să dicteze ce face România.

Dictează Franța sau Marea Britanie ce să facă România?

  • Și-au asumat un rol de lideri. Pe de altă parte, aceeași lideri, după ce Macron a avut discuția cu Ilie Bolojan, a fost tot în SUA. De ce Macron e la o întâlnire cu Trump și România care e la graniță cu războiul nici nu are contact cu administrația Trump?
  • Ilie Bolojan a fost întrebat dacă are contact cu noua administrație din SUA. El a refuzat să spună concret, precis, că avem acest contact. A spus că da, avem contact, cu toți liderii, o chestie generală.

Polul suveranist are contact cu Trump?

  • Cred că sunt. Dar nu există o chestie comună. Noi nu suntem la conducere. Dacă aș fi prim-ministru sau președinte ar trebui să dau un confort populației care de zeci de ani de zile am cheltuit să fim în NATO, am mers cu SUA, am recunoscut supremația lor privind garanțiile de securitate. Acum să vii să pui într-un con de umbră și să zici că mergem cu UE… Există alte divergențe. Stai puțin, că nu toți membrii UE sunt și NATO.

„Bolojan nu poate spune ce trebuie. Ce mandat are Ilie Bolojan?”

România nu trebuia să participe la summitul de la Londra?

  • Ar fi trebui să participe, dar atitudinea lui Ilie Bolojan trebuia să fie alta și cel mult să facă o recomandare românilor și Parlamentului României.
  • Macron a mers în SUA, a avut o întâlnire cu Trump, și Starmer, dacă ascultați, ei spun că vom face, vom merge, dar la un moment dat se opresc și se uită la Trump, pentru că avem totuși nevoie de sprijinul SUA.

Ilie Bolojan spune că trebuie să intensifice investițiile în apărarea țării. Ce e greșit aici?

  • De unde trebuie? Cine a zis că trebuie? Bolojan nu poate spune ce trebuie. Ce mandat are Ilie Bolojan? Dacă românii decid că România trebuie să crească cheltuielile cu apărarea e o altă chestie. Ilie Bolojan este un senator ales pe listele unui partid, care este un președinte interimar. El nu are o viziune, nu a fost ales.
  • Ilie Bolojan trebuia să vină cu cel mult o viziune de mentenanță a României.

Deci Bolojan trebuia doar să ia notițe, fără să spună că România se aliniază, fără să angajeze România, să spună că România va fi aliniată în efortul cu cheltuielile pentru apărare.

  • Care efort? Care capăt până la urma urmei? Se discută despre un acord de pace. De ce vorbim despre cheltuielile de înarmare? De ce vorbim despre pace?

Toate discuțiile au loc în contextul în care este pe masă pacea în Ucraina.

  • Păi da. De ce nu vorbim despre pace?

„Nu poți să vii cu o putere militară, dacă nu ești una economică, deci hai să facem pace”

Discuția este despre pacea în Ucraina, nu? În contextul acesta, vorbim despre cum UE și România ar trebui să-și privească viitorul din punct de vedere militar pentru pace.

  • Pacea e pace. Trebuie să treci la următorul nivel, trebuie să vorbim despre reconstrucția Ucrainei.
  • De ce să ne înarmăm? Să ne înarmăm de dragul înarmării?
  • Sora mea a lucrat în Spania, știe oameni, competivitatea Europei este la cele mai joase niveluri. Nu poți să vii cu o putere militară, dacă nu ești una economică, deci hai să facem pace.

Să facem pace și să o menținem.

  • Pacea e pace, nu trebuie să o menții. Înarmarea pe timp de pace nu o înțeleg. Ce să înarmezi? Ce să cheltuiești, să ne înarmăm pentru ce? Ca să ne îndatorăm.

În România e pace. În logica dvs. de ce mai avem nevoie de armată? Că e pace?

  • Păi noi trebuie să ne concentrăm pe economie.

Știți ce înseamnă whataboutism? Eu vă întreb ceva și dvs. îmi spuneți: păi da, dar economia. Dar v-am întrebat dacă mai avem nevoie de armată dacă e pace.

  • Avem nevoie. Noi vorbeam despre pacea în Ucraina. Nu știu de ce Europa trebuie să se înarmeze.

Anamaria Gavrilă: Înaintea începerii războiului au fost negocieri la care România nu a fost invitată

Cum trebuie să aibă loc pacea în Ucraina?

  • România nu a fost invitată la negocierile înaintea războiului. Au fost mai multe negocieri.

Ce negocieri? Despre ce e vorba?

  • Au fost mai multe discuții la care România nu a luat parte.

Ce fel de discuții?

  • Poți să le cauți pe internet să le găsești. România nu e la masa acestor negocieri. La masă sunt SUA și Rusia. Mă întrebi cum arată o pace în Ucraina?
  • Ceea ce știm este că Rusia a stat la masă. Deci Rusia a venit la negocieri de pace.
  • Ce mai știm este că în ciuda întregului ajutor oferit de SUA, UE, noi, Polonia, și toate țările, știm că în Ucraina este război, a pierdut acele teritorii. Dar asta e realitatea. Dar care este capătul?

Păi care e capătul?

  • Capătul este până poți susține acest război. Ucraina nu mai poate susține acest război.

Și ce ar trebui să facă Ucraina? Care nu poartă un război ofensiv, ci unul de apărare.

  • Trebuie să te oprești. Rusia a venit la negocieri de pace.

Ucraina ar trebui să renunțe la acele teritorii pentru că nu le poate apăra?

  • Nu e vorba de renunțare. Dar Rusia e acolo. Nu ne place asta, dar asta e situația.
  • Se vorbește tot timpul de o pace justă. Nimeni nu poate explica în ce termeni sau ce se află în spatele acestui termen de pace justă care se folosește mereu. Dar definiți voi ce este o pace justă.

„Dacă tu, Rusia, ai început un război, ai pierdut cel mai important avantaj, cel diplomatic”

Se referă la integritatea teritorială a Ucrainei.

  • Aia nu mai e. Ne place nu ne place, nu mai e. Nu e corect, nici eu nu sunt de acord. Dacă tu, Rusia, ai început un război, ai pierdut cel mai important avantaj, cel diplomatic. Dar aici suntem. Nu putem să negăm realitatea. Și atunci până unde mergem?
  • E ca atunci când construiești o casă și nu mai ai bani. Ce poți face? Nu mai ai bani. Este ceea ce este.
  • Teritoriile acelea, ne place, nu ne place, Rusia nu va ceda.

Ați fi de acord, să ne gândim, că România poate fi Ucraina, ați fi dispusă să renunțați așa ușor la Dobrogea?

  • Tu trebuie să te calibrezi. Trebuie să te asiguri că ori recuperam acele teritorii, ori că nu vei pierde mai multe.
  • Ok, merg pe viziunea ta. Hai să ne înarmăm. Până la ce punct ne înarmăm?

De ce sugerați că am propus înarmarea întregii lumi?

  • Te întreb care este echilibrul.

Lumea a ajuns să vă vadă mai des după ce ați urcat pe scenă cu Georgescu și Simion. Ați blocat legea care ar fi permis doborârea dronelor care intră pe teritoriul național și ați anunțat că începeți procedura de revocare a lui Ilie Bolojan. În ultimele trei luni în Parlament, cu ce vă mândriți? Care este realizarea POT?

  • Cred că fiecare partid trebuie să o ia după puterile lui. Nu există un manual care să explice cum să construiești un grup parlamentar. Nu ne putem compara cu partide care sunt la al treilea mandat în Parlament și au toate aceste intrumente și pot funcționa la o capacitate extraordinară, au informații, cum sunt alte partide în Parlament.
  • Trebuie să lucrăm cu ceea ce avem. Avem două grupuri noi la Senat și Camera Deputaților. Deși suntem mici, am putut să determinăm anumite acțiuni, cum ar fi suspendarea lui Klaus Iohannis. Am mers pe o chestie simplă, constituțională.
  • Facem ceea ce putem face la nivelul la care suntem. Sunt multe discuții pe inițiative legislative, dar în principal acum noi învățăm să conducem mașina.

„Noi nu l-am vrut niciodată pe Ilie Bolojan”

Dar sunteți deja pe șosea.

  • E adevărat. Dar avem semnul galben. Când vom învăța să conducem cel mai bine mașina… Cred că suntem singurii care plecăm cel mai târziu din Parlament. Când vom învăța să conducem mașina vom trece și la raliu.

Interimatul lui Ilie Bolojan a venit în urma demersurilor dvs., spuneți. Acum nu-l mai vreți nici pe Ilie Bolojan.

  • Noi nu l-am vrut niciodată pe Ilie Bolojan. Pentru noi, suspendarea lui Iohannis nu a fost o chestie de imagine, ci de a menține Constituția.
  • Suspendarea lui Iohannis a fost o chestie constituțională. Că așa s-a nimerit să fie domnul Ilie Bolojan, așa a dat Dumnezeu să fie, bine, rău, o să vedem.
  • Am avut disensiuni cu Ilie Bolojan cât a fost la Senat. Inclusiv dânsul a contribuit la întârzierea suspendării lui Klaus Iohannis.

Folosește la ceva, în contextul în instabilității politice a României remarcată de SUA și UE, suspendarea lui Bolojan, pentru o lună jumătate?

  • Da, absolut. Ilie Bolojan vine și implică și își asumă pentru România declarații care sunt foarte puternice.
  • Noi avem vreo 7-8 puncte, este un document, această cerere de revocare a domnului Bolojan. I s-a cerut acestui nou președinte interimar să depună toate eforturile pentru a explica și arăta că anularea alegerilor a fost justă, corectă, cu probe. Ilie Bolojan nu a făcut nimic în acest sens.

Ilie Bolojan a spus că a cerut informații instituțiilor.

  • Să ne arate și nouă dovezile și informațiile. E o problemă dacă cineva judecă și ne anulează votul pe niște probe care nu se pot arăta. În ce fel de societate trăim?

De ce a blocat POT legea privind doborârea dronelor

Ați blocat legea care permite doborârea dronelor care intră în România. De ce?

  • Nu le-am blocat. Am avut întrebări la care nu am primit răspunsuri. Am fost deschiși și chiar cu USR am stat seara, la o comisie, și noi nu știam că vor veni la vot.
  • Am primit la Camera Deputaților cu exact o oră înainte de debateri. În mod normal, aceste proiecte apar undeva pe site joia și sunt discutate. Trebuia să primim aceste proiecte cu o săptămână înainte. De ce le-am primit cu o oră înainte? De ce fugim de dezbatere? De ce mai avem opoziție?

Ce reclamați? De ce nu sunteți de acord cu proiectele astea?

  • În primul rând cum le-am primit. Una dintre legi ne spune că România, pe timp de pace, în anumite situații, trebuie să delegăm autoritatea Armatei unui comandant străin. Noi facem niște legi pentru a acomoda anumite situații. Am venit și am întrebat, de trei ori, să ne dea exemple de situații când acest lucru e necesar, ca un comandament străin să preia conducerea Armatei. E o întrebare logică.

În lege, eu mi-am notat, scrie că Armata poate ceda comandamentul către NATO, în cadrul unei coaliții, pe o perioadă determinată. Nu ne obligă nimeni, ci poate să se ocupe NATO în condițiile legii, în cazul în care e necesar.

  • Dă-mi un exemplu practic.

Haideți să ne imaginăm cazul în care capacitățile militare nu au capacitatea de a intercepta un atac, dar NATO o are. Deci ce facem?

  • Noi am vorbit cu specialiști, decorați la cel mai înalt nivel. Ei nu au putut să vină cu un exemplu. Pe teritoriul statului român trebuie să fie comandament român.

Dar noi avem baze militare NATO.

  • Eu am vorbit de Armata Română. Comanda Armatei Române trebuie să fie la români. Dacă se întâmplă ceva greșit, unde va fi judecat acest om? De România sau va fi extras din România și ne va spune la revedere?

Deci asta vă preocupă.

  • Da, asta mă preocupă. Cine este responsabil? În ceea ce privește dronele, am cerut un amendament prin care să se evite doborârea dronelor în spațiile locuite. De ce nu a fost admis acest amendament?

Despre ducerea la audieri a lui Călin Georgescu: L-au luat din trafic ca și când era un pericol iminent

Despre audierile lui Călin Georgescu. El a fost ridicat pentru a fi dus la audieri.

  • Dvs. reprezentați instituțiile?

Nu, spuneam că este o opinie.

  • Nu, este un lucru care s-a întâmplat. L-au luat din trafic ca și când era un pericol iminent, pentru că altfel îi trimiți citație. Deci în timp ce noi eram la Parchet am primit, ca niciodată, un sms care ne explică că aceste legi privind dronele vor merge mai departe.

Dar nu exista textul ăsta, că se trimit trupe în Ucraina.

  • Ilie Bolojan a vorbit despre trimiterea de trupe?

Ilie Bolojan nu a spus asta.

  • Ba da. Ilie Bolojan a spus asta.

Ilie Bolojan nu a spus niciodată că va trimite trupe în Ucraina.

  • Ba da, a zis după discuția cu Macron. A spus că în linie în statele UE vom trimite în Ucraina.
  • Aceeași discuție au avut-o și Macron și Trump.

Noi vorbeam despre Ilie Bolojan.

  • Păi Ilie Bolojan de acolo își ia informațiile.

„Nu există un plan B” dacă Georgescu nu va fi lăsat să candideze

Să vorbim despre următorul subiect: îl vor lăsa sau nu-l vor lăsa pe Călin Georgescu să candideze la prezidențiale. POT susține candidatura lui. Ce va face POT în cazul în care Georgescu nu va putea candida? Aveți un plan B?

  • Nici POT, nici Călin Georgescu nu e singur în această idee. Votul pentru Călin Georgescu este împotriva acestui sistem.
  • Sub sintagma stabilității, România este îndatorată, nu mai poate plăti pensii.
  • Nu există un plan B. Planul nostru e Călin Georgescu, care e reprezentant al acestei mișcări.

Veți rămâne fără candidat în cazul invalidării candidaturii, cel puțin procedural. Avem un precedent.

  • Nu există. Nu iau în considerare. Nu este posibil să invalidezi pe cineva doar pentru că vrei tu. Călin Georgescu a mai trecut prin toată această procedură de validare. Deocamdată nu a fost acuzat, judecat, pentru ceva.

POT (Partidul Oamenilor Tineri), condus de Anamaria Gavrilă, este noul partid intrat în Parlamentul României la alegerile din 2024, după o creştere fulminantă de popularitate ajutată şi de reţeaua TikTok. Membrii POT l-au susținut, la alegerile prezidenţiale, pe candidatul independent Călin Georgescu. 

Anamaria Gavrilă a condamnat acţiunea procurorilor de a-l ridica pe Călin Georgescu din trafic pentru a fi dus la Parchetul General şi a chemat lumea în stradă pentru a da „un semn sistemului că a atins o limită, care este de inacceptat”. 

La protestul organizat de AUR sâmbătă în Piaţa Victoriei, ea s-a urcat pe scenă şi a ţinut discursuri alături de Călin Georgescu şi de George Simion.

Anamaria Gavrilă va răspunde marţi întrebărilor cititorilor HotNews.ro. Puteți trimite întrebările într-un comentariu la acest articol, iar moderatorul va selecta o parte dintre ele şi le va adresa invitatului. Alte întrebări de la public vor putea fi transmise şi în direct, în secţiunea de comentarii din YouTube.

Abonaţi-vă la HotSpot pentru a nu pierde interviul live!

INTERVIURILE HotNews.ro