Liderii europeni au ajuns la un acord privind bugetul Uniunii
Liderii europeni au ajuns la un acord privind bugetul pentru 2007-2013 dupa doua zile de negogieri considerate de premierul Marii Britanii, Tony Blair, ca deosebit de complicate. Romania a primit un semnal incurajator ca este dorita in UE, liderii europeni aproband un buget de coeziune pentru tara noastra de 29, 1 miliarde de euro, necesar reducerii decalajelor fata de tarile membre UE.
Disputele cele mai dure au avut loc pe marginea reducerii rabatului Marii Britanii si a micsorarii subventiilor agricole pentru fermierii francezi. HotNews.ro
Un buget UE mai bun pentru Romania
un articol Euractiv.ro
Liderii europeni au ajuns la un acord dupa mai bine de 30 de ore de negocieri in ceea ce priveste bugetul comunitar pe urmatorii sapte ani. Ce aduce nou pentru Romania acest nou buget?
Premierul Tariceanu a declarat ca pentru Romania a fost alocata o suma suplimentara cu peste 466 de milioane de euro pentru fondurile de coeziune, ceea ce inseamna o crestere in procente de la 3,66 – propunerea initiala – la aproape 3,79. Expertii au ajuns la aceste sume in urma unor calcule preliminare realizate dupa lansarea ultimei propuneri de buget facuta de premierul britanic Tony Blair.
Pentru Romania si Bulgaria a crescut suma pentru dezvoltare rurala, o crestere de 0,97 de milioane de euro. Liderii europeni au introdus cateva reguli noi si anume regula care se refera la durata de finantare. „Cofinantarea a crescut la 85%, iar TVA-ul nerambursabil este considerat cheltuiala eligibila”, a explicat Tariceanu.
„Important este ca s-a ajuns la un consens care permite tarilor noi intrate precum si Romaniei si Bulgariei sa primeasca fonduri consistente pentru reducerea decalajelor”, a spus primul-ministru. El a tinut sa sublinieze un nou element adoptat de catre liderii europeni, un element de ordin politic.
„Se vorbeste in mod explicit despre Romania ca tara care adera la UE in 2007, acest element bazandu-se pe concluziile facute de Comisia Europeana in raportul din octombrie anul acesta.
„Putem sa consideram ca in Europa s-a facut un imens pas, un pas pentru continuarea proiectului comunitar, pentru continuarea integrarii europene si la acest imens pas fiecare tara si-a adus contributia sa”, a concluzionat Tariceanu.
Presedintele Traian Basescu a afirmat ca s-a obtinut „ceea ce ne interesa in mod major, si anume compromisul. Un compromis care a fost realizat la niveul donatorilor in primul rand, cu o importanta majora pentru compromisul dintre Germania, Franta si Marea Britanie, tari care au stiut sa cedeze in favoarea sansei de a construi Europa unita”.
Basescu a mai spus ca este extrem de important ca 25 de tari membre au aprobat bugetul pentru 27 de tari, ceea ce este mai mult decat semnificativ din punct de vedere al intrarii Romaniei in Uniunea Europena. Incepand cu 2007 in fiecare an Romania va trebui sa cheltuie 3,6 miliarde de euro, iar incepand cu anul 2010 va trebui sa fie capabila sa cheltuie 4,6 miliarde euro/an.
„As spune ca presedintia britanica a asigurat in cele din urma o distributie echitabila a resurselor financiare”, a afirmat presedintele Romaniei.
Basescu si-a exprimat din nou convingerea ca Romania va intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, deoarece „cei sase mari donatori, in special Marea Britanie, Franta si Germania, au reusit sa dea Uniunii Europene o noua perspectiva in care ne punem mari sperante”.
Magda Barascu, Bruxelles (Euractiv.ro)
Cititi pe Euractiv.ro alte amanunte despre votarea bugetului comunitar pe 2007-2013.