Liderul Jobbik afirma ca mesajul sau a fost "distorsionat" si catalogheaza drept "isterice" reactiile politicienilor romani
Gabor Vona, liderul formatiunii radicale Jobbik, afirma ca presa din Romania a interpretat „in mod distorsionat” discursul pe care l-a rostit la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal, calificand drept „isterice” reactiile politicienilor romani, relateaza Mediafax.
Intr-o scrisoare deschisa adresata politicienilor romani, Vona catalogheaza drept „isterice” declaratiile acestora, subliniind ca alianta dintre Romania si Ungaria necesita „toleranta si respectarea drepturilor in mod reciproc”.
Potrivit lui Vona, presa din Romania a prezentat „imaginea falsa” a unei Romanii pasnice si a unei Ungarii agresive. Elita politica din Romania are o „constiinta compromisa” dat fiind ca „blocheaza constant eforturile maghiarilor din Transilvania”, a subliniat liderul extremist ungar, conform MTI.
Gabor Vona a declarat, sambata, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judetul Harghita, ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania.
Presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnalistilor prezenti la Tabara EMI ca Ungaria are obligatia de a sustine in fata Uniunii Europene si de a sprijini obtinerea autonomiei, revendicata de maghiarii din Transilvania, apreciind ca disputele pe aceasta tema trebuie solutionate cat mai curand. „Eu cred ca Ungaria, dincolo de gesturile simbolice si de initiativele civice, are obligatia sa incerce sa dea glas acestei cerinte in fata forurilor internationale. Eu cred ca aceasta disputa (privind autonomia Secuimii) nu este disputa Romaniei si Ungariei, ci una europeana. Ungaria trebuie sa faca orice ii sta in putinta ca disputa pe seama autonomiei sa se finalizeze cat mai repede”, a sustinut Vona Gabor.
Intrebat daca va sustine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relatiile dintre Romania si Ungaria, presedintele Jobbik a spus ca partidul sau isi va asuma acest risc, pe care ar trebuie sa si-l asume, in opinia sa, intreaga Ungarie. „Este evident ca, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relatiei dintre Romania si Ungaria, ci starea societatii si natiunii maghiare, care ii include si pe maghiarii din Transilvania. Deci, daca apararea drepturilor maghiarior din Romania si reprezentarea lor inseamna conflict cu Romania, cred ca Jobbik isi va asuma aceasta reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumata de intreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor.
Intrebat cum comenteaza solicitarea adresata de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar Orban Viktor ca Ungaria sa asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor a afirmat ca Jobbik a avut cateva initiative in acest sens si ca „nu poate decat sa fie de acord cu fiecare pas care largeste si intareste drepturile minoritatii maghiare din Romania”.
„Daca spunem ceva, actionam in spiritul celor spuse de noi. Noi nu vorbim in vant, eu, personal, am auzit astazi despre solicitarea lui Tokes Laszlo si de acum inainte trebuie sa ne gandim, sa analizam si ar fi bine sa discutam si cu el, sa vedem oare la ce si cum s-au gandit cand au solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei. Actiune individuala pe aceasta tema nu dorim sa facem in niciun fel, dar vom dezbate acest subiect si vom incerca sa gasim solutii care ne conduc inainte, si nu inapoi”, a spus Vona Gabor.
El a cerut, totodata, presei romanesti sa relateze „un lucru despre care s-a mai vorbit de cateva ori, dar niciodata nu a aparut”, si anume ca, dupa parerea lui, „problema minoritatilor, pe care ungurii o numesc problema Trianonului” este „o tragedie a regiunii”, impusa de Europa Occidentala, „care nu are niciun alt scop, in prezent, decat sa faca imposibila actiunea comuna a natiunilor care traiesc in aceasta regiune”.
Potrivit acestuia, natiunile care traiesc in Europa Centrala se confrunta cu aceleasi probleme, fiind „exploatate” de capitalul international, impotriva caruia trebuie sa actioneze solidar. In acest context, Vona Gabor a vorbit si despre posibilitatea unei reconcilieri istorice la nivelul Europei Centrale. „Cer presei romanesti si romanilor sa inteleaga ca noi nu facem altceva decat incercam sa protejam propria noastra rasa, propria noastra natiune, sa reprezentam valorile si drepturile ei. Scopul nostru nu este sa actionam impotriva romanilor, ci sa actionam pentru maghiari si daca aceste natiuni arata toleranta, intelegere una fata de cealalta, noi suntem deschisi la o impacare istorica la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, daca scoatem din ecuatie problemele minoritatilor, sunt identice. Toate tarile (din Europa Centrala) sunt exploatate de capitalul international venit din Europa Occidentala si ar trebui sa actionam impreuna si nu separat impotriva acestui capital”, a precizat presedintele partidului Jobbik.
Intrebat ce parere are despre faptul ca presa europeana a facut referiri in repetate randuri la caracterul extremist de dreapta al partidului Jobbik, Vona Gabor a explicat ca, daca cineva este patriot si apara interesele natiunii sale, nu trebuie sa fie criticat ca a depasit limitele moderatiei. „Omul, dupa un timp, se obisnuieste cu aceasta etichetare, dar niciodata nu se vorbeste de ce suntem un partid extremist sau fata de ce ne manifestam extremist. Daca Gyurcsanyi (fostul premier socialist al Ungariei) este de centru, intr-adevar, suntem extremisti, dar daca omul isi iubeste patria si natiunea si incearca sa actioneze dupa posibilitati pentru ele, nu cred ca este extremist. Acesti comentatori ar trebui sa se gandeasca la faptul ca Jobbik a fost votat de un milion de alegatori la alegerile parlamentare din Ungaria, in urma cu patru ani, si se contureaza ca vom avea mai multi sustinatori la alegerile care vin. Atatia asa-zisi extremisti nu pot exista in Ungaria”, a spus Vona.
Liderul fostei grupari Garda Maghiara, interzisa de instanta de la Budapesta la inceputul lunii iulie 2009, a adaugat ca, potrivit ultimelor sondajelor de opinie, Jobbik are sustinatori in randul populatiei de sub 35 de ani si a explicat „ca fenomenul care este numit de presa extremism nu este altceva decat vocea noua care va conduce Ungaria viitorului”.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a transmis, duminica, printr-un comunicat, ca asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de afirmatiile liderului Jobbik facute sambata la Joseni, Ministerul mentionand totodata ca „dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei”.
MAE a oferit o serie de precizari de presa „ca reactie la declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni”.
„Ministerul Afacerilor Externe condamna cu fermitate si respinge declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni, in cursul zilei de sambata, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteste faptul ca aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minoritatile nationale, la fel ca si asa-zisele drepturi colective pentru minoritatile nationale, care sunt excluse conceptual din planul relatiei bilaterale prin Tratatul politic de baza din 1996”, mentioneaza sursa citata.
In ceea ce priveste afirmatia ca pentru solutionarea asa-zisei probleme a maghiarilor din Romania este necesara asumarea unui conflict intre Ungaria si Romania, MAE apreciaza ca „este extrem de grava”.
„Contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de pozitionari sunt complet anacronice si trebuie condamnate cu toata fermitatea de catre toti actorii responsabili din Romania, Ungaria si Europa, in general”, se arata in comunicat.
„MAE dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei”, continua comunicatul.
De asemenea, MAE „reaminteste ca este nevoit sa ia pozitie, in mod public, pentru a doua oara in decurs de o luna, fata de declaratiile unor oficiali ungari facute in contextul unor scoli sau tabere de vara organizate de teritoriul suveran al Romaniei care disoneaza cu Parteneriatul strategic ungaro-roman pentru Europa in secolul XXI”.
„Ministerul Afacerilor Externe asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute la Joseni in cursul zilei de ieri”, conchide comunicatul MAE.
In replica, Ministerul de Externe de la Budapesta a transmis ca Jobbik este un partid de opozitie, deci nu este implicat in activitatea Guvernului ungar.
Guvernul ungar respecta angajamentul in favoarea principiilor fundamentale si obiectivelor parteneriatului strategic ungaro-roman, a subliniat diplomatia de la Budapesta.
Jobbik a calificat pozitia Ministerului roman al Afacerilor Externe drept o „provocare deliberata” vizand sa intimideze comunitatea etnicilor maghiari din Romania.