Sari direct la conținut

Liliana Ghiorghe, de la badanta la candidata pentru un consiliu local in Italia

HotNews.ro

Liliana Ghiorghe candideaza pentru un post de consilier comunal al orasului Aprilia, la alegerile administrative care se vor desfasura in Italia pe 6 si 7 iunie. Romanca va reprezenta Partidul Identitatea Romaneasca (PIR), fiind inscrisa pe principala lista civica de dreapta si sustinand candidatura Ilariei Bencivenni in functia de primar.

Originara din Braila, dar cu un trecut de bucuresteanca, Liliana Ghiorghe vorbeste despre ea insasi ca despre “o romanca emigranta care a stiut sa se descurce”. Ajunsa acum 10 ani in Peninsula, a trecut prin momente dificile, pana a reusit sa isi gaseasca primul loc de munca.

“La inceput, in 1998, nu cunosteam limba italiana si nici nu aveam documente. Patru luni de zile nu am gasit nici o slujba, a fost o perioada grea.” Odata deprinsa cu vocabularul italian, au inceput sa soseasca si ofertele de munca.

Munca de jos, ca de obicei, atunci cand este vorba despre romance: “Am lucrat, la inceput, ca badanta (femeie care se ocupa de ingrijirea batrinilor – n.red.), apoi ca baby sitter si chelnerita. Am trecut prin toate, pana intr-o zi, cand am ajuns intr-un restaurant italian din centru, a carui proprietara este o cunoscuta cantareata de muzica napoletana, Angelica Sepe. Incetul cu incetul am castigat increderea Angelicai, care ma trata mereu cu mare respect. Astfel, am ajuns sa conduc eu intreaga activitate a localului, ca director de restaurant.”

Ajungand sa cunoasca prietenii si cunoscutii cantaretei si fiind apreciata pentru capacitatea ei organizatorica, Liliana a preluat si sarcina de a se ocupa de relatiile cu presa si de punerea la punct a turneelor si concertelor cantaretei.

“Am invatat mult de la Angelica si am avut oportunitatea sa o cunosc bine, ea fiind o persoana din Sud cu o mentalitate mai deschisa si mai primitoare. Oamenii din sudul Italiei sunt mai primitori, se simt si ei putin emigranti in capitala sau in nord”. Intre timp, Liliana a reusit sa obtina un permis de sedere, lucru care a facut-o sa iasa din clandestinitate.

Visand la o activitate pe cont propriu, Liliana a lasat jobul la restaurant si a inceput sa faca un curs de consultanta financiara, inscriindu-se apoi la Banca Italiei, ca profesionista. Asa a ajuns sa se ocupe din ce in ce mai des de romani si sa le cunoasca problemele. “99 % din clientii mei sunt romani, si trebuie sa recunosc ca nu am avut niciodata probleme cu ei. Sunt punctuali si plini de bun simt. Nu sunt obisnuiti sa abuzeze de credite, nici sa aiba datorii la banci.”

Saltul catre politica a fost mai mult intamplator: “Un prieten, Adrian Grigor, mi-a vorbit, intr-o zi, despre o formatiune politica a romanilor, si m-a intrebat daca as vrea sa particip. I-am raspuns, “de ce nu?”. Apoi s-a ivit posibilitatea unui loc pe liste la Aprilia, si am acceptat”.

Oricum, Liliana Ghiorghe este convinsa ca activitatea ei nu este doar una politica: “Nu o numesc politica, ci dorinta de a trai civilizat aici. Am remarcat, la multi romani, ca nu se considera europeni cu drepturi depline, ci mai degraba cetateni de mana a doua. De multe ori le e greu sau rusine sa intrebe la ghisee care le sunt drepturile; functionarii sunt si asa destul de dificili.”

A usura birocratia pentru romani este chiar unul din obiectivele pe care si le propune, daca va fi aleasa consiliera: “Daca italienii au un zid la un ghiseu, acest zid este de doua ori mai inalt pentru romani”.

Mesajul pe care Liliana vrea sa-l trasmita romanilor este unul simplu: “Sa abandoneze mentalitatea cu care s-au obisnuit, aceea ca romanii din Italia sunt badante si manovali (muncitori simpli) si sa se simta cetateni europeni, sa pretinda sa fie tratati si respectati ca atare!”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro