Sari direct la conținut

Lipsa somnului este cauza dezvoltarii timpurii a bolii Alzheimer

HotNews.ro
Ce legatura este intre diabet si dementa?, Foto: MorgueFile.com
Ce legatura este intre diabet si dementa?, Foto: MorgueFile.com

Sunt nopțile nedormite o cauză a apariției bolii Alzheimer? Un studiu făcut recent de cercetătorii din California arată că există o legătură cauzală între calitatea somnului și apariția simptomelor specifice Alzheimer, indiferent de vârstă, informează dailymail.co.uk.

Nopțile albe nu afectează performanța creierului numai pentru a doua zi, ci sporesc probabilitatea de declanșare a afecțiunilor memoriei pe termen lung.

Cercetătorii susțin că lipsa de odihnă favorizează apariția unei proteine care afectează memoria, iar nivelul acestei proteine duce, mai departe, la perturbarea somnului, ceea ce crează un cerc vicios. Dacă somnul este atât de important pe cât se presupune, atunci îmbunătățirea calității somnului ar putea întărzia debutul bolii și încetini progresia, în cazul celor diagnosticați cu Alzheimer.

Studiul s-a axat pe legătura dintre compusul proteic beta-amiloid, calitatea somnului și capacitatea de memorare, prin experimentele efectuate pe un eșantion de 26 de oameni, cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani. Aceștia au fost puși să memoreze 120 de perechi de cuvinte și au fost testați după 8 ore de somn. Scanările cerebrale au arătat că aceia care aveau un nivel mai ridicat de beta-amiloid, au avut parte de o calitate scăzută de odihnă, marcată prin lipsa fazelor de somn REM (Rapid Eye Movement), corelate cu activitatea neurotransmițătorilor. În cazul acestora testele au fost evaluate la punctaje mai scăzute, în comparație cu persoanele care au avut parte de un somn odihnitor.

„Datele pe care le-am colectat sunt foarte sugestive pentru a evidenția legătura cauzală ce se stabilește între nivelul acestei proteine și memorie. Dacă intervenim pentru îmbunătățirea calității și duratei somnului, putem rupe acest lanț cauzal care duce la declanșarea afecțiunilor memoriei”, a declarat Bryce Mander, inițiatorul experimentului.

În prezent această boală afectează peste 800 de mii de britanici, iar la nivel mondial se prezice că această boală va ajunge să afecteze circa 44 de milioane de oameni până în anul 2050. Cu medicamentele existente și utilizarea limitată a acestora, cercetătorii sunt în cautare de noi metode de prevenire, susținând că cel mai important aspect este modificarea stilului de viață și a dietei.

„Această descoperire oferă o nouă speranță în tratarea afecțiunilor creierului. Terapiile prin somn ar putea ajuta în prevenirea tulburărilor de memorie și a altor afecțiuni ale creierului, precum demența”, afirmă unul dintre cercetători.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro