Lista suplimentara ingroapa din nou votul uninominal in Parlament
Proiectul de lege privind votul uninominal ramane in continuare blocat la comisiile parlamentare. Cu toate ca raportul pe proiectul de lege trebuia finalizat pana pe 31 ianuarie, presedintii comisilor juridice au suspendat miercuri sedinta din lipsa de cvorum, dupa ce au discutat aproximativ o ora jumatate pe principii si fara nici un rezultat. Reprezentantii partidelor politice au parari diferite asupra a trei articole din lege, articole pe care Curtea Constitutionala (CCR) le-a declarat neconstitutionale.
Parerile parlamentarilor sunt total diferite in ceea ce priveste proiectul de lege privind votul uninominal. Disputa a aparut in jurul a trei articole declarate neconstitiutionale de catre CCR. Marul dicordiei” parlamentare este articolul care se refera la lista nationala de rezerva care poate fi introdusa pentru repartizarea mandatelor in cazul in care un partid ar fi castigat jumatate plus unu din numarul portofoliilor din colegiile uninominale. Aceasta lista suplimentara nu era insa supusa votului, ci doar afisata la sectiile de votare.
Dupa o ora si jumatate de discutii sterile, senatorii si deputatii nu au facut nici un compromis si nu au ajuns la nici o concluzie. Vicepresedintele comsiei juridice de la Camera, Florin Iordache, a anuntat ca cele doua comisii de specialitate se vor reuni saptamana viitoare intr-o sedinta comuna, pentru a face raportul asupra proiectului de lege. De altfel, cele doua comisii juridice au ca termen pentru depunerea raportului data de 31 ianurie dar parlamentarii vor cere o prelungire a termenului.
PNL vrea eliminarea celor trei articole “problema”
Liberalii considera ca cea mai simpla solutie este eliminarea articolelor declarate neconstitutionale. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu(PNL) a explicat ca eliminarea articolelor respective nu afecteaza restul prevederilor si nici pe ansamblu proiectul de lege
„Redistribuirea se va face dintre cei mai performanti candidati ai partidului la nivel national. Este cea mai simpla si mai scurta solutie”, a explicat presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu.
PSD vrea liste judetene
Paralamentarii PSD considera ca nu este normala nici eliminarea listei suplimentare si nici mentinerea ei la nivel national. Astfel deputatii social-democarti au venit cu o propunere noua si anume introducerea unei liste suplimentare la nivel judetean. Vicepresedintele comsiei juridice de la Camera, Florin Iordache(PSD) sustine ca introducerea listlor suplimentare la nivel judetean “vine in ajutorul cetatenilor care nu vor avea un parlamentar care a candidat in alta circumscriptie si care nu ar cunoaste realitatile locului”
PD-L pledeaza pentru varinta proprie
Membrii PD-L doresc votul uninominal in doua tururi de scrutin la nivel national si local, varianta dorita de presedintele Traian Basescu. Astfel deputatul democart-liberal Daniel Buda a pledat pentru discutarea intregului proiect al Guvernului si armonizarea cu celelate proiecte pe votul uninominal.
UDMR si PRM vor mentinerea listei suplimentare
Parlamentarii UDMR si PRM sustin ca o lista trebuie sa existe care sa fie supusa votului cetetnilor ‘Astfel, s-ar elimina posibilitatea ca, daca intr-un judet, un partid a propus de exemplu trei candidati, dar ar castiga voturi pentru inca trei, acele mandate sa ramana neocupate, fie pentru ca alte partide nu au obtinut numarul de voturi necesar, fie pentru ca nu a existat o lista de rezerva”, a explicat deputatul UDMR, Marton Arpad.
In urma contestatiei presedintelui Traian Basescu, la sfarsitul anului trecut Curtea Constitutionala a declarat neconstitiutionale trei articole din proiectul de lege privind votul uninominal pe care Guvernul si-a asumat raspunderea.