Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1136: Atac sângeros al Rusiei în Krivoi Rog. A fost lovită o zonă rezidențială, inclusiv un loc de joacă / Și orașul Harkov a fost lovit puternic, în zori / SUA, avertisment către Rusia: „Vom vedea dacă sunt interesați de pace”

Război în Ucraina, ziua 1136: Atac sângeros al Rusiei în Krivoi Rog. A fost lovită o zonă rezidențială, inclusiv un loc de joacă / Și orașul Harkov a fost lovit puternic, în zori / SUA, avertisment către Rusia: „Vom vedea dacă sunt interesați de pace”
Atac masiv cu drone ruse asupra Harkov. Credit line: Ukrainian Emergency Service / AP / Profimedia

Rusia a lansat un atac cu drone asupra orașului Harkov în noaptea de joi spre vineri, ucigând cel puțin cinci civili și rănind alți 35, între care un copil. Iar în cursul serii de vineri, Moscova a lansat asupra Ucrainei un nou atac sângeros – a lovit cu o rachetă balistică o zonă rezidenţială din Krivoi Rog, ucigând 18 persoane, inclusiv nouă copii, și rănind alte 56. Lovitura din oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski e unul dintre cele mai mortale atacuri ale Rusiei din acest an şi are loc în contextul tratativelor demarate de preşedintele SUA Donald Trump pentru un acord care să pună capăt războiului.

Evoluțiile de vineri, ziua 1136 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

După miezul nopţii, autorităţile ucrainene au raportat că numărul morţilor în urma atacului rusesc cu rachetă asupra orașului Krivoi Rog a crescut la 18, iar nouă dintre aceştia sunt copii.

De asemenea, numărul persoanelor rănite a ajuns la 56, cel puţin 30 dintre ele fiind spitalizate.

Bilanțul anterior furnizat de autorităţi indica cel puţin 16 morţi, între care şase copii, şi peste 50 de răniţi în acest bombardament al forţelor ruse.

În discursul său video nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să exercite o presiune mai mare asupra Moscovei.

„Aceste lovituri nu pot fi accidentale – rușii știu exact ce lovesc. Ei știu care sunt instalațiile energetice care ar trebui protejate de atacuri în baza a ceea ce Rusia însăși a promis părții americane. Dar fiecare promisiune rusă se încheie cu rachete, drone, bombe sau artilerie. Diplomația nu înseamnă nimic pentru ei”.

„De aceea, Rusia trebuie pusă sub o presiune suficientă, astfel încât să simtă consecinţele fiecărei minciuni, fiecărei lovituri, fiecărei zile în care ia vieţi şi prelungeşte războiul”, spune Zelenski.

NATO este mai necesară ca oricând într-o lume tot mai periculoasă, a declarat vineri, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, la finalul reuniunii de două zile a miniștrilor de externe din cele 32 de state membre, transmite Agerpres.

„Întâmpinăm pericole reale pentru securitatea noastră. Vom investi mai mult, mult mai mult, așa cum multe țări aliate au început deja să facă. Vom produce mai mult și mai rapid”, a spus Rutte.

Pe de altă parte, în timpul reuniunii NATO, unde România a fost reprezentată de ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu, țările membre l-au asigurat pe șeful diplomației ucrainene Andrii Sîbiha de continuarea sprijinului pentru Kiev, inclusiv pentru consolidarea forțelor armate ucrainene pe viitor.

„Am discutat despre demersurile pe care SUA le fac cu Ucraina și cu Rusia pentru a încerca să aducă războiul la un final just și durabil. Sprijinim efortul pentru pace. Aliații, inclusiv prin eforturi inițiate de Franța și de Regatul Unit, au arătat că sunt pregătite și dispuse să securizeze pacea atunci când va fi timpul”, a accentuat șeful NATO.

Reuniunea NATO, marcată de incertitudinea legată de perspectivele unei păci în Ucraina. Mai multe țări vor ca Rusia să primească un termen limită

Incertitudinea legată de perspectivele unei păci în Ucraina și în special poziția deocamdată neexprimată a Moscovei față de o pace justă și durabilă au marcat atmosfera din jurul reuniunii ministeriale a NATO desfășurate joi și vineri, deși situația din Ucraina nu a constituit principalul punct de pe agenda întâlnirii.

Interesul a fost atras de prestația secretarului de stat american Marco Rubio, aflat în premieră la o asemenea reuniune în compania miniștrilor de externe din țările europene ale NATO și din Canada. Rubio a declarat vineri că Washingtonul va afla în câteva săptămâni cât de serioasă este Rusia în ceea ce privește pacea din Ucraina.

În ceea ce privește țările europene din Alianța Nord-Atlantică, ele doresc ca SUA să ceară Moscovei să-și demonstreze seriozitatea prin semnarea unei încetări a focului, unele state pronunțându-se chiar pentru stabilirea unui termen limită în această privință.

Ce susține Moscova că a țintit în Krivoi Rog

Ministerul rus al Apărării susține că racheta balistică lansată asupra orașului Krivoi Rog a vizat o adunare de militari ucraineni și instructori străini și că a ucis până la 85 de persoane.

„Ca urmare a loviturii, pierderile inamicului se ridică la un total de 85 de militari și ofițeri din țări străine, precum și până la 20 de vehicule militare”, a afirmat ministerul rus pe Telegram.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat atacul sângeros de la Krivoi Rog, menționând că șase copii au fost uciși.

  • „O rachetă rusească a lovit un oraș obișnuit, a lovit direct pe o stradă dintr-o zonă cu clădiri rezidențiale. Rapoartele preliminare sugerează că a fost un atac cu rachetă balistică.
  • Până la acest moment, 14 decese au fost confirmate, inclusiv șase copii. Condoleanțele familiilor și apropiaților.
  • Operațiunea de salvare este în curs, cel puțin cinci clădiri rezidențiale au fost avariate.
  • „Rusia lovește în fiecare zi. În fiecare zi sunt uciși oameni. Există un singur motiv pentru care acest lucru continuă: Rusia nu dorește o încetare a focului, iar noi vedem asta. Întreaga lume o vede.
  • Fiecare rachetă, fiecare atac cu drone demonstrează că Rusia vrea doar război. Şi doar presiunea internaţională asupra Rusiei şi toate eforturile pentru a întări Ucraina, apărarea noastră aeriană şi forţele noastre armate pot determina când se va încheia războiul”, a comentat Zelenski pe X.

Atac sângeros al Rusiei, cu rachetă balistică, asupra Krivoi Rog, oraşul natal al lui Zelenski. Cel puțin 14 morți, peste 50 de răniți

Un atac cu rachetă balistică lansat de Rusia asupra orașului ucrainean Krivoi Rog, vineri seară, a lovit o zonă rezidenţială, cel puțin 14 persoane fiind ucise, iar alte peste 50 fiind rănite.

Racheta a căzut în apropierea unui loc de joacă pentru copii. De altfel, cel puțin cinci dintre persoanele ucise erau copii, potrivit autorităţilor locale.

SUA, avertisment către Rusia: „Vom vedea dacă sunt interesați de pace”

O mare problemă a administrației Trump în tratativele cu Rusia: „Asta nu se întâmplă în mod normal într-un proces de negociere”

Observatorii discuțiilor SUA-Rusia privind războiul din Ucraina susțin că echipa de negociere americană nu poate face față oficialilor ex-sovietici cu zeci de ani de experiență în negocieri și cunoștințe despre Ucraina, scrie Washington Post.

Din echipa rusă fac parte ministrul de Externe Serghei Lavrov, consilierul prezidențial Iuri Ușakov, fostul diplomat Grigori Karasin și Serghei Beseda, fostul șef al Serviciului 5 din FSB, care supraveghează operațiunile din Ucraina și din fostele teritorii sovietice. Dar echipa americană nu este formată din experți cu experiență în Rusia, arată Washington Post.

Rusia a anunțat vineri că a ordonat ca trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova să părăsească țara, ca represalii pentru expulzarea de către Chișinău a trei diplomați ruși.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darie, a fost convocat vineri la sediul MAE rus, pentru a i se înmâna o notă de protest în legătură cu expulzarea diplomaților ruși Aleksandr Andreev, Andrei Voșcinkin și Aleksei Kurocikin.

Ambasadorului R.Moldova i s-a adus la cunoștință că trei angajați ai misiunii diplomatice moldovene au fost declarați „personae non gratae” și trebuie să părăsească Rusia. Moscova a explicat că măsura a fost luată pe baza „principiului reciprocității”. (Agerpres)

SUA au transmis un avertisment Rusiei, pe fondul frustrărilor privind negocierile de pace: „Vom ști destul de curând, în câteva săptămâni”

Dacă Rusia ar începe o altă campanie militară, așa cum s-a relatat, „atunci vom ști că nu sunt interesați de pace”, a declarat vineri Marco Rubio, secretarul american de Stat, semnalând o creștere a nerăbdării SUA în relație cu Rusia.

„Dacă lucrurile vor fi prelungite, președintele Trump nu va cădea în capcana negocierilor interminabile”, a spus Rubio.

Apropiații lui Trump îl sfătuiesc să nu-l mai sune pe Putin

România va primi un model nou de sistem Patriot în schimbul celui donat Ucrainei, anunță prim-ministrul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri că România va primi un nou sistem Patriot din Statele Unite, precizând că achiziția a fost contractată și deja plătită.

Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis cel puțin șase civili și au rănit alți cel puțin 46 în ultima zi, au informat autoritățile regionale vineri, potrivit Kyiv Independent.

Forțele ruse au lansat peste noapte 78 de drone din orașele rusești Kursk, Bryansk, Millerovo și Primorsk-Akhtarsk împotriva Ucrainei, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 42 de drone deasupra regiunilor Harkov, Kiev, Zaporojie și Dnipropetrovsk, au spus Forțele Aeriene ucrainene.

Alte 22 de drone au dispărut de pe radare fără a provoca pagube, potrivit comunicatului. Dronele care dispar de pe radare înainte de a-și atinge ținta sunt adesea momeli pe care Rusia le lansează alături de drone reale pentru a copleși apărarea aeriană a Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus vineri că nu există planuri pentru o conversație telefonică între liderul rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump în zilele următoare, pe care Trump însuși a anunțat-o, transmite Pravda.

Cercul intim al președintelui american Donald Trump l-a sfătuit să nu mai poarte nicio convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin până când Kremlinul nu va fi de acord cu o încetare a focului în Ucraina, a relatat joi NBC News, citând doi oficiali ai administrației Trump, sub rezerva anonimatului.

Negociator rus: Kremlinul ar putea fi deschis la acordarea unor garanţii de securitate pentru Kiev

Unele tipuri de garanţii de securitate pentru Ucraina „ar putea fi acceptabile”, a declarat joi negociatorul rus Kirill Dmitriev, în urma discuţiilor purtate la nivel înalt la Casa Albă în încercarea de a relansa negocierile de pace aflate în impas, relatează POLITICO.

Kirill Dmitriev, şeful fondului suveran de investiţii al Rusiei şi un consilier apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a venit la Washington în această săptămână în prima vizită rusă la nivel înalt în Statele Unite de când Moscova şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Dmitriev a avut două zile de discuţii cu emisarul american Steve Witkoff, care s-a întâlnit cu Putin la Moscova luna trecută ca parte a presiunilor preşedintelui Donald Trump pentru o încetare a focului şi un acord de pace între Rusia şi Ucraina.

Speranţele pentru un acord de pace au dispărut, Kievul acuzând Kremlinul că a încălcat în mod repetat o înţelegere de a nu lovi reciproc infrastructura şi centralele energetice. Vorbind pentru Fox News, Dmitriev a susţinut, la rândul său, că Ucraina a lovit obiective energetice ruseşti, dar a susţinut că discuţiile de la Casa Albă au avut un „rezultat pozitiv” şi a spus că Kremlinul ar putea fi deschis la acordarea unor garanţii de securitate pentru Kiev.

„Unele garanţii de securitate, într-o anumită formă, ar putea fi acceptabile”, a declarat Dmitriev, fără a preciza care sunt acestea. El a exclus însă aderarea Ucrainei la NATO, considerând că aceasta „nu este deloc posibilă”.

Ministerul rus al Apărării a acuzat vineri Ucraina că a atacat de șase ori instalațiile energetice rusești în ultimele 24 de ore, în ciuda armistițiului energetic, au informat agențiile de presă ruse.

Rusia şi Ucraina şi-au continuat atacurile reciproce în cursul nopţii, existând victime în rândul civililor în ambele tabere: cinci morţi şi zeci de răniţi la Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, şi un mort şi un rănit în regiunea rusă Briansk, transmite News.ro.

În cel de-al patrulea atac asupra Harkovului în această săptămână, dronele ruseşti au lovit în noaptea de joi spre vineri cartiere rezidenţiale, deteriorând mai multe blocuri de locuinţe şi provocând mai multe incendii.

Autorităţile locale au anunţat vineri dimineaţa că sunt cinci morţi şi 35 de răniţi, inclusiv copii, potrivit Ukrainskaia Pravda.

În ultima săptămână, Harkovul a fost supus aproape în fiecare noapte atacurilor cu drone ruseşti. În atacurile anterioare, companiile industriale şi infrastructura oraşului au fost avariate, au declarat oficialii.

Ce se ascunde în spatele noului val de recrutări în armata lui Vladimir Putin

Deşi armata rusă a anunțat un nou val de recrutări, o creștere față de ultimii doi ani, aceasta jură că nu are „nicio legătură” cu războiul din Ucraina. O afirmație pe care Kievul a respins-o.

Tot mai mulți soldați sunt mobilizați. Rusia și-a lansat marți campania de recrutare militară de primăvară, care va implica 160.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, potrivit unui decret semnat luni, 31 martie, de președintele Vladimir Putin, o cifră în creștere față de cei doi ani precedenți.

Rusia a lansat un atac cu drone aspra orașului Harkov în noaptea de joi spre vineri, ucigând cel puțin patru civili și rănind alți 35, a informat primarul Ihor Terehov, citat de Kyiv Independent.

O dronă rusă a lovit un bloc de apartamente din cartierul Novobavarskyi al orașului, a informat Terehov. Un incendiu puternic a izbucnit la fața locului în urma atacului.

Atacul a ucis patru persoane și a rănit alte 35. Printre răniți se numără un copil, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.

O operațiune de căutare și salvare este în desfășurare pentru posibile victime care ar putea fi prinse sub dărâmături, a spus primarul orașului Harkov.

Alte cinci persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Dnipropetrovsk, Zaporojie și Kiev, potrivit autorităților locale, care acuză tot lovituri ale Moscovei.


Evenimentele de joi, ziua 1135 a războiului, au fost LIVE aici

INTERVIURILE HotNews.ro