Război în Ucraina, ziua 1202: Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de până acum / Moscova și Kievul au eliberat prizonieri tineri și grav răniți

Un număr record de 479 de drone explozive au fost lansate de forțele ruse, în noaptea de duminică spre luni, asupra Ucrainei. Forţele Aeriene Ucrainene au anunțat câte au interceptat din acestea, potrivit AFP. Între timp, Rusia și Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri de război, vizând în special deținuții cu vârsta sub 25 de ani și pe cei grav răniți.
Evoluțiile de luni, ziua 1202 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:
Rusia produce în trei luni câtă muniție produce NATO într-un an, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Chatham House, Londra.
„Capacitățile mașinăriei de război a lui Putin se accelerează, nu încetinesc”, a spus Rutte. „Rusia își reface forțele cu ajutorul tehnologiei chineze și produce arme mai repede decât ne așteptam.”
Potrivit lui Rutte, Rusia își reconstruiește potențialul militar cu sprijin din partea Chinei, Iranului și Coreei de Nord. Complexul industrial militar rus ar urma să producă anul acesta 1.500 de tancuri, 3.000 de vehicule blindate și 200 de rachete Iskander, a mai spus șeful NATO, citat de The Kyiv Independent.
Un tribunal rus a condamnat doi soldați ucraineni din Brigada Azov la pedepse de peste 20 de ani de închisoare, pentru uciderea unor civili în orașul Mariupol, din regiunea Donețk, a anunțat Comitetul de Investigații al Rusiei, conform The Kyiv Independent.
Autoritățile ruse îi acuză pe lunetistul Ruslan Orlov și pe paramedicul Artem Novikov că ar fi împușcat trei civili în Mariupol, în aprilie 2022. Tribunalul rus l-a condamnat pe Orlov la 26 de ani de închisoare într-o colonie cu regim sever și pe Novikov la 24 de ani.
Amintim că pe 16 mai 2022, apărătorilor Azovstal li s-a ordonat să se predea forțelor ruse care înconjurau zona, după aproape două luni de bombardamente neîncetate asupra combinatului asediat.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat, luni, la un eveniment din Franța, al partidului radical de dreapta Patrioți pentru Europa, că deși țara sa este „oaia neagră a Uniunii Europene”, pentru că el nu vrea ca europenii să „moară pentru Ucraina”.
Rusia și Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri de război, vizând în special deținuții cu vârsta sub 25 de ani și pe cei grav răniți, au anunțat luni ambele părți. Schimbul a fost stabilit în negocierile directe de pace de la Istanbul, din 2 iunie, care au vizat eliberarea a cel puțin 1.200 de prizonieri de fiecare parte, precum și repatrierea trupurilor celor căzuți în luptă.
Вдома 🇺🇦🇺🇦🇺🇦
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 9, 2025
Home 🇺🇦🇺🇦🇺🇦 pic.twitter.com/RBPy7KUreG
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a reacționat, luni, la informaţiile potrivit cărora secretarul general al NATO, Mark Rutte, va cere ţărilor Alianței să îşi sporească capacităţile de apărare antiaeriană şi antirachetă cu 400%.
„NATO, după ce şi-a dat jos masca, demonstrează în toate modurile posibile natura sa de instrument de agresiune şi confruntare”, a declarat Dmitri Peskov, în briefingul său zilnic, potrivit AFP și Aerpres.
Experții cred că cel mai probabil, nu va exista o victorie sau o înfrângere clară pe front, dar că ofensiva va oferi Rusiei unele câștiguri și l-ar putea încuraja pe Vladimir Putin să continue luptele, scriu The Economist și The Daily Telegraph.
Războiul din Ucraina pare să se intensifice în mod dramatic, după o perioadă de negocieri pentru încetarea focului care nu au ajuns la un rezultat concret.
Ultimele două săptămâni au inclus atacuri rusești aeriene fără precedent asupra orașelor ucrainene și raiduri ucrainene spectaculoase cu drone asupra forței strategice de bombardiere a Rusiei, adânc în interiorul granițelor sale.
Dar toate acestea sunt doar un preludiu la evenimentul principal, scrie The Economist, care vorbește despre o ofensivă majoră de vară a Rusiei, ce urmărește să distrugă moralul ucrainean și să-i ofere președintelui Vladimir Putin o victorie simbolică cu aproape orice preț.
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu generalul (r) Keith Kellogg, emisarul special al preşedintelui american Donald Trump pentru Ucraina, potrivit Agerpres.
Ambasadorul Andrei Muraru a abordat la această întâlnire perspectiva soluţionării războiului Rusiei contra Ucrainei şi a evidenţiat ajutorul cuprinzător acordat de ţara noastră statului vecin.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, va susține luni un discurs la Londra în care va afirma că Alianța Nord-Atlantică are nevoie de o creștere cu 400% a apărării antiaeriene și antirachetă, aceasta fiind una dintre prioritățile summitului membrilor NATO care va avea loc la Haga, la sfârșitul acestei luni, transmite agenția Reuters.
Din cele 479 de drone lansate de Rusia, 460 au fost interceptate sau neutralizate, au transmis, luni, Forţele Aeriene Ucrainene, care au precizat că atacul de duminică noapte a fost cel mai mare de până acum, notează AFP și Agerpres. Un atac similar a avut loc pe 1 iunie, când Ucraina a anunțat că a fost vizată de 472 de drone.
De asemenea, forțele de la Kiev au transmis că au respins și 19 dintre cele 20 de rachete lansate de Rusia.
Atacul rușilor vine în momentul în care Kievul şi Moscova urmează să facă schimb de prizonieri şi trupuri ale soldaţilor ucişi pe linia frontului.
Schimbul de prizonieri care inițial trebuia să aibă loc în weekend este de aşteptat să se întâmple săptămâna aceasta, potrivit şeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov.
Războiul declanșat de Rusia pe pe 24 februarie 2022 a provocat moartea a zeci de mii de oameni, atât civili, cât şi militari.
Kievul cere Moscovei de câteva luni un armistiţiu de 30 de zile pentru a iniţia discuţii de pace, pe care Kremlinul le-a refuzat până acum, afirmând că un astfel de armistiţiu ar da timp armatei ucrainene aflate în dificultate să se reînarmeze.
Cele mai importante informații recente:
- Ucraina neagă prezența trupelor ruse în regiunea Dnipropetrovsk, pe fondul ofensivei anunțate. „Situația e tensionată”
- Rusia face un joc „murdar şi politic” în privinţa schimbului de prizonieri, acuză preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
- Wagner anunță că pleacă din Mali, dar îi va lua locul tot o grupare rusească de mercenari. „Kremlinul rămâne în control”
- Bătălia în care rușii au pierdut aproape o flotă întreagă – 8 din cele mai îndrăznețe operațiuni militare din istorie
Sursa foto principală: Dreamstime.com