Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 886: Zelenski: Kievul va pregăti un plan de pace până la sfârşitul lunii noiembrie / Incendii la un depozit petrolier din Rusia, lovit de drone ucrainene / Rușii anunță că au mai ocupat două sate

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 886: Zelenski: Kievul va pregăti un plan de pace până la sfârşitul lunii noiembrie  / Incendii la un depozit petrolier din Rusia, lovit de drone ucrainene / Rușii anunță că au mai ocupat două sate
Soldat ucrainean cu o dronă FPV în zona de front Pokrovsk - FOTO: JOSE COLON / AFP / Profimedia

Trei rezervoare de la un depozit de petrol din regiunea Kursk din Rusia au luat foc ca urmare a unui atac cu drone lansat de Ucraina, a declarat duminică guvernatorul regional Alexei Smirnov. Anunțul său vine după ce, tot duminică dimineață, ministerul rus al apărării a afirmat că sistemele sale antiaeriene au distrus șapte drone lansate de Ucraina peste noapte.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 886, LIVETEXT:

Zelenski: Ucraina va pregăti un plan de pace până la sfârşitul lunii noiembrie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că un plan de acţiune pentru obţinerea păcii în Ucraina va fi gata până la sfârşitul lunii noiembrie, dar a subliniat că nu poate răspunde solicitărilor de încetare a focului în timp ce Rusia continuă să ocupe teritoriul ucrainean.

Rușii folosesc intensiv bombele cu planare

Evoluțiile pe front: Trupele Moscovei revendică ocuparea unor noi localități, dar fără o străpungere notabilă a liniilor defensive ucrainene / Rușii folosesc intensiv bombele cu planare

Rusia a revendicat duminică ocuparea altor două sate în estul Ucrainei, după încă unul în ziua precedentă, trupele sale continuându-şi înaintarea lentă în faţa unei armate ucrainene mai slab echipate şi mai puţin numeroase, dar fără a reuşi o străpungere notabilă, în timp ce de partea sa Ucraina continuă atacurile cu drone asupra rafinăriilor şi depozitelor de combustibil pe teritoriul rus.

Rusia lansat asupra Ucrainei în ultima săptămână circa 700 de bombe aeriene ghidate și peste 100 de drone de atac Shahed, a declarat duminică Volodimir Zelenski.

„Poporul nostru suferă în fiecare zi din cauza terorii rusești. Iar poporul nostru merită o protecție adecvată și de încredere împotriva acesteia“.”, a scris el pe Telegram, cerând din nou cât mai multe sisteme antiaeriene.

„Fiecare decizie concretă a partenerilor noștri de a ne întări forțele poate salva vieți. Le mulțumesc tuturor celor care înțeleg acest lucru. Sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută să învingem teroarea”, a adăugat Zelenski

Rebelii tuaregi din nordul Mali au afirmat că au ucis și rănit zeci de soldați și mercenari Wagner în două zile de lupte în apropierea graniței cu Algeria, transmite Reuters.

Mișcarea rebelă, Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate și Dezvoltare (CSP-PSD), a transmis printr-un comunicat că a capturat vehicule blindate, camioane și cisterne în luptele de joi și vineri din orașul de frontieră Tinzaouaten.

De asemenea, gruparea rebelă a afirmat că a avariat un elicopter, care s-a prăbușit în orașul Kidal, la sute de kilometri distanță.

Mai mulți bloggeri militari ruși au relatat duminică că cel puțin 20 de luptători din gruparea Wagner au fost uciși într-o ambuscadă în apropierea frontierei cu Algeria.

Rusia anunță că a ocupat două noi sate

Forțele ruse au cucerit satele Prohres și Yevhenivka din estul regiunii ucrainene Donețk, a transmis duminică ministerul apărării de la Moscova, citat de agențiile de presă ruse.

Vladimir Putin a avertizat SUA că urmează o criză a rachetelor ca pe timpul Războiului Rece / Paralela făcută cu desfășurarea de rachete Pershing II.

Președintele rus a avertizat duminică Statele Unite că, dacă Washingtonul va desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, atunci Rusia va staționa rachete similare la o distanță de la care poate lovi Occidentul.

Forțele ucrainene au lovit un depozit de petrol din regiunea rusă Kursk într-un atac care a avut loc peste noapte, a informat duminică Statul Major al Ucrainei.

Lovitura a fost efectuată de Serviciul de Securitate al Ucrainei și a dus la „explozii puternice” la depozitul de petrol Polevaya, a precizat armata ucraineană într-un comunicat.

SUA și Japonia critică colaborarea Rusiei cu China și Coreea de Nord

Statele Unite și Japonia au condamnat duminică cooperarea militară tot mai strânsă a Rusiei cu China și Coreea de Nord, cu ocazia discuțiilor dintre miniștrii apărării și de externe americani și niponi, transmite AFP.

Acestea „au luat act cu îngrijorare de cooperarea militară strategică crescândă și provocatoare a Rusiei” cu China și „au condamnat cu fermitate intensificarea cooperării dintre Rusia și Coreea de Nord”, potrivit unei declarații comune difuzate la Tokyo.

Un clip apărut pe rețelele de socializare arată cum un vehicul de luptă Bradley primit de ucraineni de la Statele Unite „toacă” un blindat BMP rusesc cu tunul său automat Bushmaster de 25 mm.

Estimarea ucraineană  a pierderilor rusești de ieri: 1180 soldați, 13 tancuri, 21 alte blindate de luptă, 51 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, un sistem antiaerian și 72 diferite vehicule.

Cum ajută Rusia Iranul și Coreea de Nord la schimb cu armament

Rusia continuă să-și dezvolte relațiile bilaterale cu Iranul și Coreea de Nord în schimbul furnizării de ajutor militar armatei ruse pentru a fi utilizat în Ucraina, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Agenția de știri Mehr, afiliată statului iranian, a anunțat că Iranul va lansa sateliții săi „Hod Hod” și „Kosar” pe orbita joasă a Pământului de la o stație rusă în octombrie 2024..

Banca Coreei de Sud a estimat că PIB-ul Coreei de Nord a crescut cu 3. 1 % în 2023 comparativ cu 2022, potrivit Bloomberg. Banca Coreei de Sud a estimat că industriile grele și chimice din Coreea de Nord, în special producția de fier, oțel, cupru, nichel și aluminiu, au crescut cel mai mult în 2023 – cu 8,1 %.

Ministrul sud-coreean al apărării, Shin Wonsik, a declarat că furnizarea de alimente de Rusia către Corea de Nord la schimb cu armament a ajutat Coreea de Nord să stabilizeze prețurile și probabil a stimulat producția internă nord-coreeană.

Coreea de Nord ar fi transferat până la 4,8 milioane de obuze Rusiei, iar Iranul a furnizat drone Shahed-136/131 și componente Rusiei, mai scrie ISW.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, forțele ruse au atacat cu o rachetă ghidată X-59 lansată din spațiul aerian de deasupra Mării Negre și opt drone de atac Shahed  lansate de la Capul Chauda (Crimeea), potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

„Forțele și mijloacele grupurilor mobile de tragere ale Forțelor de Apărare și ale unităților de război electronic ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei au doborât o X-59 și șapte drone Shahed-131/136. Aproape toate țintele aeriene au fost distruse în regiunea Odesa”, a adăugat sursa citată.

Incendii la un depozit petrolier din regiunea Kursk

Incendiul de la unul dintre rezervoarele petroliere din Kursk lovite de drone ucrainene peste noapte a fost stins, a spus guvernatorul regional Alexei Smirnov.

Cu toate acestea, 82 de pompieri cu 32 de echipamente sunt implicați în încercarea de a stinge incendiile la celelalte două rezervoare, a scris Smirnov pe aplicația de mesagerie Telegram.

Smirnov a declarat că dronele au avariat, de asemenea, câteva clădiri rezidențiale din regiune, rănind o persoană. (Reuters)

Imagini apărute online arată un incendiu de proporții la locul atacului:

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus șapte drone lansate de Ucraina peste noapte, a transmis duminică Ministerul Apărării de la Moscova

Cinci drone au fost distruse deasupra regiunii Belgorod și două deasupra regiunii Kursk, ambele situate la granița cu Ucraina, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat postat pe aplicația de mesagerie Telegram.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––-

Cele mai importante informații de sâmbătă privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro


INTERVIURILE HotNews.ro