Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 750: Macron: Dacă Rusia va câștiga în Ucraina va amenința România și Moldova / Peste 350.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina, afirmă șeful NATO / Linia de front ucraineană, fragilă din cauza deficitului de materiale militare

HotNews.ro
Soldați ucraineni în zona Kupiansk, regiunea Harkov, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni în zona Kupiansk, regiunea Harkov, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Deficitul ucrainean de muniție și de alte materiale de război din cauza întârzierilor în furnizarea de asistență militară americană poate face ca actuala linie de front să fie mai fragilă decât ar indica avansurile relativ lente ale Rusiei în diferite sectoare, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Faptul că ucrainenii sunt nevoiți să decidă care sunt sectoarele cele mai amenințate de operațiunile ofensive ale Rusiei ar putea crea vulnerabilități în alte părți pe care forțele rusești le-ar putea exploata pentru a face progrese bruște și surprinzătoare dacă resursele ucrainene continuă să se diminueze. Păstrarea de către Rusia a inițiativei la nivelul întregului teatru de operații crește riscurile unor astfel de evoluții, permițând comandamentului militar rus să aleagă să mărească sau să diminueze operațiunile în orice punct de-a lungul frontului aproape după bunul plac, potrivit ISW.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 750 – LIVE pe HotNews.ro:

00:50Macron: Dacă Rusia va câștiga în Ucraina va amenința România și Moldova

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seara că Rusia „nu se va opri” dacă va câștiga războiul din Ucraina și amenință țările vecine Moldova, România și Polonia, potrivit AFP.

„Rusia a devenit o putere care vrea să se extindă și este sigur că nu se va opri acolo”, a declarat el pe rețeaua de socializare X după interviul acordat la TF1 și France 2. „Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va amenința cu siguranță Moldova, România și Polonia”, a avertizat el.

23:38 Scrutinul prezidenţial din Rusia nu este „nici liber şi nici corect”, declară UE şi NATO

NATO şi Uniunea Europeană au apreciat joi că alegerile prezidenţiale care vor începe vineri în Rusia şi se vor prelungi până duminică, principala zi, nu pot fi considerate un scrutin „corect” sau „democratic”, potrivit responsabililor celor două instituţii, citaţi de AFP.

22:46 Rusia: FSB anunță arestarea unor militanți ai unei grupări paramilitare pro-Ucraina

​Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunțat joi că au arestat, la Sankt Petersburg (nord-vest), patru militanți ai unei grupări paramilitare pro-Ucraina, acuzați de pregătirea unor atacuri în Rusia și de tentativă de otrăvire a unor soldați ruși, informează AFP.

22:23Macron: „Dacă situația se va deteriora în Ucraina, vom fi gata să ne asigurăm că Rusia nu va câștiga niciodată”

„Dacă situația se deteriorează” în Ucraina, „trebuie să fim pregătiți și vom fi pregătiți să luăm deciziile necesare pentru a ne asigura că Rusia nu va câștiga niciodată”, a declarat joi seara președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu televizat, potrivit AFP.

„Securitatea” poporului francez depinde de „înfrângerea Rusiei” în Ucraina, a afirmat el, spunând că cei care stabilesc „limite” în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei „aleg înfrângerea”.

Peste 350.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina, afirmă șeful NATO

21:11Peste 350.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina, afirmă șeful NATO

Serviciile de informaţii occidentale estimează că numărul soldaţilor ruşi ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina este mai mare de 350.000, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El nu a menţionat câţi dintre aceşti militari ruşi ar fi fost ucişi, oferind doar un bilanţ global al morţilor şi răniţilor în tabăra rusă.

În declaraţia sa, dată presei după o întâlnire la sediul NATO cu preşedintele polonez Andrzej Duda, Stoltenberg a mai căutat să sublinieze că armata ucraineană a doborât recent avioane ruseşti de supraveghere de mare valoare şi a scufundat sau avariat o parte semnificativă a Flotei ruse de la Marea Neagră: „Rusia plăteşte un preţ foarte mare pentru câştiguri marginale”.

20:22Semnalul GPS al avionului secretarului britanic al Apărării, bruiat în apropiere de Rusia

Avionul în care se afla ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a suferit un bruiaj al semnalului GPS la trecerea, miercuri, prin apropierea enclavei rusești Kaliningrad, dar acest lucru nu a compromis siguranța aeronavei, a declarat joi Downing Street, potrivit AFP.

În timp ce se întorcea miercuri din Polonia, unde a participat la un antrenament în cadrul unui exercițiu major al NATO, „avionul care îl transporta pe secretarul Apărării și delegația sa a suferit un bruiaj GPS temporar în timp ce trecea prin apropierea Kaliningradului”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului, Rishi Sunak.

19:44 Cum arată economia Rusiei în ajunul alegerilor prezidențiale? Ce a „uitat” Vladimir Putin să menționeze

Ultima oară când a candidat la alegerile prezidențiale Vladimir Putin le-a promis rușilor un „salt decisiv” al nivelului de trai, însă acum, 6 ani mai târziu și în ajunul unui nou scrutin prezidențial, lucrurile nu arată tocmai roz pentru economia rusă și liderul de la Kremlin a ajuns să șteargă praful de pe promisiuni mai vechi, scrie agenția Reuters.

Ucraina începe un proces de rotaţie a trupelor pe front

19:20Un tribunal de la Moscova a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare doi tineri ruşi acuzaţi de faptul că lucrau pentru organizaţia „extremistă” a opozantului Aleksei Navalnîi, mort în închisoare la jumătatea lui februarie, scrie joi presa rusă, conform News.ro.

Potrivit site-ului Mediazona, specializat în acoperirea represiunilor politice, Alina Olehnovici, în vârstă de 22 de ani, şi Ivan Trofimov, în vârstă de 23 de ani, au fost arestaţi în iulie 2023, iar apoi au fost plasaţi, la începutul lui august, în detenţie provizorie, în aşteptarea procesului.

Verdictul a fost pronunţat miercuri, potrivit unei note postate pe site-ul Tribunalului Horoşiovski de la Moscova, consultat de AFP.

19:03 Rezultatele unui sondaj anual al NATO, în cadrul căruia au fost intervievaţi pentru prima dată şi cetăţeni din Finlanda şi Suedia, cele mai noi state membre ale Alianţei, arată „clar” că sprijinul public pentru NATO este extrem de puternic pe ambele maluri ale Atlanticului, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniind, aparent într-o aluzie la declaraţiile controversate ale lui Donald Trump în privinţa unei dezangajări americane, că în SUA „doar 13%” dintre oameni ar vota împotriva NATO.

18:47 Ucraina cere comunităţii internaţionale să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidenţiale din Rusia, pe care le cataloghează drept o „farsă”, scrie AFP.

„Ucraina cere statelor străine şi organizaţiilor internaţionale (…) să se abţină să recunoască rezultatul acestor «alegeri»” – organizate inclusiv în teritorii ucrainene ocupate de către Rusia, solictă într-un comunicat Ministerul ucrainean de Externe, cu o zi înaintea scrutinului rus.

18:05Ucraina începe un proces de rotaţie a trupelor pe front, încercând să ridice moralul soldaţilor săi

Armata ucraineană a început un proces de rotaţie în unităţile sale desfăşurate pe front, în speranţa ca acest demers să ridice moralul trupelor sale şi să stabilizeze situaţia de pe câmpul de luptă, a declarat joi comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Noua lege a mobilizării, care ar putea să fie adoptată de parlamentul ucrainean în aprilie, potrivit postului de televiziune local TSN, are ca scop actualizarea cadrului legal înaintea desfăşurării campaniei de recrutare, iar unul dintre obiectivele acesteia este de a-i înlocui pe cei 330.000 de militari aflaţi în prezent pe câmpul de luptă.

17:53 Ambasadorul SUA la Budapesta avertizează asupra legăturilor „strânse și în expansiune” ale Ungariei cu Rusia

Aliații din NATO avertizează Ungaria cu privire la pericolele relației sale „strânse și în expansiune” cu Rusia, iar dacă aceasta este politica Ungariei, „va trebui să decidem cum să ne protejăm cel mai bine interesele de securitate”, a declarat joi ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, potrivit Reuters.

„Aceste preocupări legitime de securitate – împărtășite de cei 31 de aliați ai Ungariei – nu pot fi ignorate”, a spus ambasadorul David Pressman într-un discurs.

17:10Rusia nu va boicota Jocurile Olimpice de la Paris din această vară (26 iulie – 11 august),în pofida restricţiilor impuse sportivilor de Comitetul Internațional Olimpic ca pedeapsă pentru invazia din Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele Comitetului Olimpic Rus (ROC).

UE confiscă un profit de 27 de miliarde de euro generat de activele statului rus

16:32Ţările NATO nu oferă Ucrainei „suficiente muniţii”, iar acest lucru are „consecinţe în fiecare zi pe câmpul de luptă”, a avertizat joi secretarul general al Alianţei Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia prezentării raportului său anual pentru 2023, relatează AFP. Detalii, AICI.

15:52 Norvegia intenționează să-și majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din produsul intern brut în acest an din cauza unei amenințări sporite din partea vecinului „imprevizibil” Rusia, a declarat joi premierul Jonas Gahr Stoere.

„Situația politicii de securitate este gravă. Trebuie să trăim alături de o Rusie mai periculoasă și mai imprevizibilă, probabil pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat Stoere.

Premierul s-a întâlnit joi cu liderii partidelor politice rivale din parlament pentru a discuta planurile pe termen lung pentru armată, care ar urma să fie prezentate pe 5 aprilie.

Norvegia a cheltuit 1,57% din PIB pentru apărare în 2022, potrivit NATO, notează Reuters. Anterior, Norvegia își propusese să atingă obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare până în 2026.

15:39 Liderii UE vor face un pas important în direcția confiscării unui profit de 27 de miliarde de euro generat de activele statului rus care au fost imobilizate în Europa pentru a contribui la finanțarea efortului de război din Ucraina, scrie The Guardian.

Oficialii Comisiei Europene sunt pregătiți să prezinte ceea ce consideră a fi o propunere solidă din punct de vedere juridic, care va fi luată în considerare de statele membre, posibil înaintea reuniunii premierilor care va avea loc joia viitoare la Bruxelles.

Aproximativ 300 de miliarde de dolari aparținând băncii centrale rusești au fost „înghețate” în Occident, în mare parte în valută, aur și obligațiuni guvernamentale. Aproximativ 70% din acestea (echivalentul a 190 miliarde de euro) sunt ținute la depozitarul central belgian Euroclear.

Activele rusești sechestrate în Europa ar putea genera între 15 și 20 de miliarde de euro în profituri după impozitare de acum până la sfârșitul anului 2027, în funcție de evoluția ratelor dobânzilor la nivel mondial, a declarat un înalt oficial UE.

Centrele comerciale din regiunea rusă Belgorod au fost închise

15:04 Regiunea rusă Belgorod, care a fost ținta mai multor atacuri ucrainene, își închide centrele comerciale din „motive de securitate”, a anunțat joi guvernatorul acesteia, Viaceslav Gladkov, potrivit France Presse.

„Cea mai importantă problemă este securitatea. Ați făcut multe apeluri pentru ca centrele comerciale să fie închise. Am făcut deja acest lucru: se închid”, a afirmat el pe Telegram, după ce două persoane ar fi murit joi în această regiune în urma unui atac cu drone.

14:52 Rusia a anunțat joi că sancționează 227 de cetățeni americani acuzați de „rusofobie”. Ministerul rus de Externe a precizat într-un comunicat că „intrarea în Rusia a fost închisă pentru 227 de americani implicați în dezvoltarea, implementarea și justificarea politicii rusofobe a actualei administrații americane”.

Potrivit sursei citate, printre aceștia se numără și „cei direct implicați în acțiuni antirusești”.

Aceste personalități „din lumea afacerilor, mass-media și mediul academic”, printre care și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, sunt acuzate de „atacuri ostile” și de „răspândirea de fabulații și calomnii despre politica externă și internă a Rusiei”. (AFP)

Un vicepreședinte Lukoil a murit subit la 54 de ani

14:28 Vicepreşedintele companiei petroliere ruse Lukoil, Vitali Robertus, a murit subit la vârsta de 54 de ani, acesta devenind cel puţin al patrulea manager al gigantului energetic rusesc care moare în condiţii obscure în mai puţin de doi ani.Presa rusă scrie că Robertus a fost găsit mort în biroul său după ce s-ar fi spânzurat cu un șiret.

14:24 Ministerul ucrainean de Externe a calificat joi drept ilegal și nul votul pentru alegerile prezidențiale din Rusia care se desfășoară în teritoriile ocupate de Ucraina, și a cerut partenerilor săi internaționali să nu recunoască rezultatele.

Ministerul a afirmat într-un comunicat că în campania electorală de pe teritoriile ocupate de Rusia Moscova a demonstrat „un dispreț flagrant continuu față de normele și principiile dreptului internațional”.

Tot joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că orice încercare de a organiza alegeri rusești în regiunile ocupate ale Ucrainei ar fi ilegală. (Reuters)

13:58 Kremlinul a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin „ar trebui respectat și ascultat”, nu temut, răspunzându-i astfel președintelui lituanian Gitanas Nauseda care afirmase cu o zi în urmă că în țara sa nimeni nu se teme de președintele Rusiei.

Lituania: Atacul asupra lui Volkov a fost profesionist şi bine planificat

13:37Atacul care l-a vizat marţi la Vilnius pe disidentul rus Leonid Volkov, un apropiat al lui Alexei Navalnîi, a fost profesionist şi bine planificat, a declarat joi şeful centrului de criză guvernamental lituanian.

13:28 Ucrainenii nu rămân fără curaj la mai bine de doi ani după ce Rusia le-a invadat țara, dar rămân fără muniție, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Există o nevoie urgentă ca aliații NATO să intensifice livrarea de muniții și arme către Ucraina, a spus Stoltenberg, adăugând că „este o chestiune de voință politică pentru a lua deciziile”.

13:12 Kremlinul a refuzat joi să comenteze atacul cu ciocanul asupra unui consilier al regretatului Alexei Navalnîi ce a avut loc în Lituania, afirmând că oamenii ar trebui să-l respecte și să-l asculte pe Vladimir Putin, nu să se teamă de el.

Lituania a acuzat miercuri Moscova pentru atacul comis în timpul nopții de un bîrbat înarmat cu un ciocan asupra lui Leonid Volkov în fața casei acestuia din capitala Vilnius, unde locuiesc mai multe personalități ale opoziției ruse în exil. Președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat: „Nu pot să-i spun decât un singur lucru lui Putin – nimeni nu se teme de tine aici”.

Întrebat joi despre aceste declarații, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nimănui nu ar trebui să-i fie frică de Putin, Putin trebuie respectat și ascultat”. (Reuters)

Ministerul rus de externe îl va convoca pe ambasadorul Austriei

12:56 Un tribunal din Moscova a condamnat la trei ani și jumătate de închisoare doi tineri ruși acuzați că au lucrat pentru organizația „extremistă” a opozantului Alexei Navalny, care a murit în închisoare la jumătatea lunii februarie, a anunțat joi presa rusă.

Potrivit site-ului Mediazona, dedicat urmării represiunilor politice, Alina Olejnovitch, în vârstă de 22 de ani, și Ivan Trofimov, în vârstă de 23 de ani, au fost reținuți în iulie 2023 și plasați în arest preventiv la începutul lunii august, în așteptarea procesului.

Verdictul a fost pronunțat miercuri, potrivit unui anunț de pe site-ul tribunalului Khoroshiovsky din Moscova, consultat de AFP. Cei doi suspecți au fost acuzați de „participare la o organizație extremistă”, o infracțiune care se pedepsește cu până la șase ani de închisoare.

12:47Ministerul rus de externe a anunțat joi că îl va convoca pentru discuții pe ambasadorul Austriei la Moscova din cauza unor acțiuni „neprietenoase” ale Vienei, împotriva căreia a amenințat cu „măsuri de retorsiune”.

12:13 Preşedintele Vladimir Putin a invocat joi „vremurile dificile” într-un apel către cetăţenii ruşi de a vota la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, scrutin menit să îi asigure realegerea în absenţa oricărei opoziţii şi în plin asalt împotriva Ucrainei.

Rosgvardia spune că respinge un atac la sol în regiunea rusă Kursk

12:10 Garda Națională a Rusiei (Rosgvardia), împreună cu forțe ale armatei regulate, resping un atac al unor grupuri armate susținute de Ucraina în apropiere de satul Tetkino, în vestul regiunii ruse Kursk, transmite TASS.

„Unitățile Rosgvardia participă la respingerea unui atac al grupurilor de sabotaj și recunoaștere inamice în apropierea așezării Tetkino din regiunea Kursk. Rosgvardia luptă împreună cu membri ai forțelor armate și angajați ai Departamentului de frontieră al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei”, potrivit serviciului de presă al Gărzii Naționale a Rusiei.

Anterior, guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, în canalul său Telegram, a raportat că DRG-ul ucrainean a încercat să intre în satul Tetkino din regiunea Kursk, atacul a fost oprit. Starovoit a menționat că inamicul nu ajunge nicăieri în luptă.

12:01 Un clip apărut pe rețelele de socializare arată cum un Bradley al armatei ucrainene face praf un vehicul de luptă al infanteriei BMP rusesc chiar când din acesta debarca un grup de asalt al armatei lui Vladimir Putin.

Forțele ucrainene, în dificultate din cauza atacurilor rusești

11:21 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Forțele rusești continuă să desfășoare atacuri de-a lungul mai multor zone de pe linia frontului. Rusia își concentrează operațiunile la vest de Avdiivka și Marinka, orașe situate în regiunea Donețk. Aceste axe reprezintă 60% din atacurile rusești înregistrate în ultimele patru săptămâni.
  • Cu toate acestea, numărul mediu de atacuri terestre rusești săptămânale asupra Ucrainei s-a redus cu 13% de la sfârșitul lunii februarie 2024, când media săptămânală ajunsese la 600. Rusia a preluat controlul asupra orașului Avdiivka și a mai multor sate la vest de oraș în februarie, dar de atunci progresele au încetinit.
  • Este foarte probabil ca situația generală să fie dificilă pentru forțele ucrainene în următoarele săptămâni, în condițiile în care Rusia continuă să își regenereze forțele și să desfășoare atacuri pe axele prioritare.

11:02 Serviciul de securitate rus FSB a anunțat joi că au arestat în Sankt-Petersburg patru militanți ai unei grupări paramilitare pro-Ucraina, acuzați că pregăteau atacuri în Rusia și că au încercat să otrăvească soldați ruși.

„FSB a pus capăt activităților ilegale din Sankt Petersburg ale unei celule clandestine a grupului paramilitar ucrainean `Corpul voluntarilor ruși` (RDK), care acționa în interesul Serviciului de informații ucrainean”, a afirmat FSB într-un comunicat.

Celula era formată din patru persoane care „plănuiau să otrăvească cu o substanță foarte toxică produse alimentare destinate ajutorului umanitar pentru soldații ruși în zona operațiunii rusești” din Ucraina. (France Presse)

Putin face apel la „patriotismul” votanților ruși

10:38 Atacul de marți de la Vilnius asupra lui Leonid Volkov, care unul dintre principalii consilieri ai regretatului Alexei Navalnîi, a fost unul profesionist și bine planificat, a declarat joi șeful centrului guvernamental de gestionare a crizelor din Lituania.

„Cu cât investigăm mai mult, cu atât devine mai clar că operațiunea a fost profesionistă, bine planificată”, a declarat Vilmantas Vitkauskas, potrivit agenției de presă BNS, preluată de Reuters.

10:17 Conducerea rusă a centralei nucleare ocupate Zaporojie a afirmat joi că armata ucraineană a bombardat o instalație de infrastructură a centralei. Un dispozitiv exploziv a căzut în apropierea unui gard unde se află rezervoarele de motorină, potrivit sursei citate.

09:55 Vladimir Putin a făcut joi apel la popor să dea dovadă de „patriotism” prin participarea la vot la alegerile prezidențiale ce încep vineri și se încheie duminică, transmite AFP.

„Vă cer să ieșiți la vot și să vă exprimați poziția civică și patriotică, să votați pentru candidatul pe care l-ați ales, pentru un viitor luminos pentru iubita noastră Rusie”, a declarat Putin într-un discurs video difuzat de televiziunea de stat. „A participa astăzi la alegeri înseamnă să vă arătați sentimentele patriotice”, a subliniat el.

Rușii au atacat azi-noapte cu 36 de drone Shahed

09:51 Forțele ruse au lansat 36 de drone kamikaze Shahed către mai multe regiuni ucrainene în cursul nopții, lovind infrastructura civilă, potrivit autorităților ucrainene, citate de Reuters.

Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii estice Harkov, a anunțat pe Telegram că se efectuează reparații după ce au fost lovite „obiecte de infrastructură de televiziune”, fără a da alte alte detalii. Autoritățile din regiunea învecinată Sumîi au spus că infrastructura din patru orașe a fost atacată de drone de fabricație iraniană.

Armata ucraineană a afirmat că a doborât 22 din cele 36 de drone lansate în cursul nopții de Rusia. Cinci au fost doborâte deasupra regiunilor ucrainene Nikolaev (sud) și Dnipropetrovsk (sud-est), au declarat oficialii locali. La această oră nu există detalii cu privire la locul în care celelalte drone au lovit sau au fost doborâte.

09:07 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 970 de soldați, 5 tancuri, 17 alte blindate de luptă, 11 tunuri, 2 sisteme antiaeriene, 27 diferite vehicule și 9 echipamente speciale.

Ucrainenii au oprit în două zile 12% din capacitatea de rafinare a Rusiei

08:32 În doar două zile, loviturile ucrainene cu drone au oprit activitatea la instalații care reprezintă 12% din capacitatea de rafinare de petrol a Rusiei, potrivit Bloomberg

Un atac aerian a provocat miercuri un incendiu la una dintre cele mai mari instalații de prelucrare a țițeiului din țară, rafinăria Rosneft de la Reazan. Activitatea la rafinăria mai mică Novoshakhtinsk din regiunea Rostov a fost, de asemenea, oprită de un atac cu drone. Situația a fost similară și la rafinăria Norsi a Lukoil, după lovituri cu drone efectuate de ucraineni marți.

08:09 De ce a început războiul ruso-ucrainean încă din februarie 2014? Trei neînțelegeri internaționale privind invazia inițială a Rusiei din sudul și estul Ucrainei.

Războiul expansionist al Rusiei în Ucraina a durat nu doi ani, ci zece ani deja. A început cu ocuparea armată și anexarea ilegală a Crimeei în februarie-martie 2014 și a continuat cu intervenția rusească sub acoperire în regiunile Donețk și Luhansk începând cu aprilie 2014. Negarea de către Moscova a rolului său în Ucraina, vidul de putere de la Kiev în timpul etapelor inițiale ale agresiunii rusești, contextul local complex, exploatat cu abilitate de invadatori, și reticența Occidentului de a răspunde decisiv și ferm la atacul inițial au dus la o deteriorare a situației și apoi la o explozie în 2022.

08:04 VIDEO Secretele Tezaurului României de la Moscova. Întrebarea unui demnitar rus când românii i-au cerut aurul înapoi: „Dar ce v-a venit, domnule, să ni-l dați tocmai nouă?”

Parlamentul European adoptă astăzi, 14 martie, o rezoluție referitoare la Tezaurul României, trimis în urmă cu mai bine de o sută de ani în Rusia. Într-o discuție video cu jurnalistul Marian Voicu, autorul cărții „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani”, încercăm să oferim cititorilor HotNews.ro câteva informații și date esențiale despre mizele acestui subiect.

Rușii spun că au doborât azi-noapte 14 drone în Belgorod și Kursk

07:56 Ministerul rus al Apărării a afirmat că azi-noapte a distrus 14 drone ucrainene în regiunile Belgorod și Kursk, aflate la granița cu Ucraina.

„Noaptea trecută, tentativele regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu ajutorul dronelor aeriene împotriva unor instalații de pe teritoriul rus au fost împiedicate”, a transmis Moscova.

Noua rundă de atacuri vine după mai multe nopți în care Ucraina a lansat valuri semnificative de drone, vizând inclusiv instalații energetice rusești.

07:44 Un oficial de rang înalt din Republica Moldova a declarat miercuri că Moscova încalcă legile prin tipărirea de buletine de vot în regiunea separatistă Transnistria înaintea alegerilor prezidențiale rusești din weekend.

Autoritățile pro-europene din Moldova l-au convocat deja pe ambasadorul rus pentru a se plânge de decizia de a deschide șase secții de votare în enclava pro-rusă. Guvernul moldovean a spus că este încălcat acordul care permite votarea doar la o singură secție, la ambasada rusă din Chișinău.

Ambasadorul a respins plângerea ca fiind nefondată, spunând că Rusia pur și simplu permite celor aproximativ 250.000 de cetățeni ruși din Moldova să voteze, mulți dintre ei în regiunea separatistă.

„Aceste buletine de vot au fost mai mult ca sigur tipărite chiar acolo (în Transnistria) pentru a evita să fie trecute printr-un punct de trecere a frontierei”, a declarat vicepremierul Oleg Serebrian înaintea unei ședințe de guvern. (Reuters)

Austria a expulzat doi diplomați ruși

07:08 Aproape 1.600 de cadavre au fost descoperite după eliberarea regiunii Kiev de sub ocupaţie rusă – raport.

Direcția Principală a Poliției Naționale a Ucrainei în regiunea Kiev raportează că, pe teritoriul regiunii, după eliberarea de sub ocupaţia rusă, au fost descoperite 1.590 de cadavre, dintre care 208 aparțineau militarilor și forțelor de ordine.

07:03 Rusia pune tot mai multe lacăte internetului / Peste 100.000 de site-uri blocate de la începutul ofensivei din Ucraina.

05:42Franţa: Senatul a aprobat acordul de securitate cu Ucraina. După Adunarea Naţională Franceză marţi, Senatul a aprobat miercuri acordul de securitate dintre Franţa şi Ucraina, în pofida anumitor rezerve din partea camerei superioare, unde tabăra prezidenţială este minoritară.

00:51Austria expulzează doi diplomaţi ruşi. Aceștia s-au comportat „într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a transmis Ministerul austriac de Externe.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro