Liviu Dragnea, în fața judecătorilor. Șeful PSD e la un pas de sentința finală în dosarul angajărilor fictive. Cele trei variante posibile, explicate de avocat
Liviu Dragnea ar urma să fie audiat astăzi la instanța supremă în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care a fost condamnat în prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare. Acesta ar putea fi ultimul termen, după care instanța să rămână în pronunțare și să dea sentința într-o săptămână sau două. Este cel mai plauzibil scenariu, a explicat pentru HotNews.ro Toni Neacșu, unul dintre avocații din dosar. Strategia avocaților – vor cere un nou termen, până la decizia din 19 aprilie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători.
Procesul este programat să înceapă la ora 11.00.
La termenul de astăzi, care ar urma să fie ultimul, ar trebui audiați ultimii doi inculpați – Liviu Dragnea și Olguța Șefu, fost director executiv adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman.
Odată cu audierea acestora se încheie administrarea probelor și ar urma pronunțarea deciziei definitive. Avocații însă vor cere o nouă amânare, până la decizia din 19 aprilie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători.
Apărarea lui Liviu Dragnea a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție rejudecarea dosarului în fond, iar în documentele depuse la instanța supremă și consultate de HotNews.ro, avocații au invocat o nulitate absolută, susținând că sentințele în acest proces au fost pronunțate de un complet penal obișnuit, și nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000.
Exact același motiv – lipsa completurilor specializate de 3 judecători de la instanța supremă – a fost invocat ulterior de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, în sesizarea la Curtea Constituțională, care ar urma să ia o decizie în 19 aprilie. O decizie a CCR de constatare a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare, însă numai dacă instanța supremă nu pronunță până atunci sentința definitivă.
Cele trei scenarii posibile
Adrian Neacșu, avocatul fostului director executiv adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman Olguța Șefu, a explicat pentru HotNews.ro ce s-ar putea întâmpla la procesul de luni.
Sunt trei scenarii posibile:
- Luni se încheie dosarul și se pronunță și sentința, varianta cel mai puțin plauzibilă, în opinia avocatului. Într-o astfel de situație, nu mai folosește o eventuală decizie favorabilă a Curții Constituționale, care nu mai poate fi invocată nici prin căi extraordinare.
- Se acordă un termen de judecată special pentru a se pronunța CCR, așa cum vor solicita avocații luni.
- Încheierea procesului și amânarea pronunțării pentru 1-2 săptămâni, variantă considerată cea mai plauzibilă.
„Eu voi cere luni un termen pentru a se pronunța Curtea Constituțională, pentru că este o legătură directă între acest proces și decizia CCR. Invocăm faptul că decizia CCR ar putea avea efect direct asupra excepției invocate în dosar – am invocat o cerere similară în instanță, adică desființarea deciziei de condamnare de la instanța de fond, pe motiv că nu a fost pronunțată de un complet specializat în fapte de corupție. S-ar putea justifica acordarea unui nou termen în instanță pentru a se pronunța Curtea Constituțională. Instanța poate admite sau respinge o astfel de cerere”, a spus Adrian Toni Neacșu.
Avocatul susține că și în cazul celei de a treia varinte – încheierea procsului și amânarea pronunțării – instanța supremă ar putea dispune repunerea cauzei pe rol și reluarea de la zero a procesului, dacă între timp se pronunță Curtea Constituțională. „Chiar în lipsa motivării CCR. Dacă se amână pronunțarea, iar între timp CCR dă o soluție favorabilă, cauza poate fi repusă pe rol și rejudecată. Amânarea pronunțării înseamnă că nu se dă soluția luni, dar dosarul se finalizează abia la pronunțare și se poate aplica orice decizie care apare în acestă perioadă”.
Completul de la instanța supremă care îl judecă pe Dragnea este format din judecătoarele Simona Daniela Enceanu, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera și Rodica Aida Popa. Între timp, unul dintre judecători, Luciana Mera, a solicitat pensionarea, iar cererea i-a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii, astfel că ea ar urma să se pensioneze din 1 iunie.
Pe scurt despre dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță
- Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman (DGASPC) Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a fost amânat pe parcursul mai multor termene de judecată, începând din septembrie 2018, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de cinci judecători.
- Precedentul termen în acest dosar a fost în 18 martie, când ar fi trebuit audiat Liviu Dragnea, dar acesta a cerut și obținut o nouă amânare din motive medicale, el fiind internat la o clinică privată după ce a acuzat dureri de spate. De altfel, din septembrie, procesul a fost amânat în nenumărate rânduri, după ce Dragnea a contestat formarea completurilor de 5 judecători.
- În 21 iunie 2018, un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul ce viza angajarea fictivă a două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica – la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.
- Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, lucrând de fapt la PSD Teleorman.
- DNA arată că, în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman și ar fi determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată la DGASPC Teleorman. Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.
- În motivarea deciziei de condamnare, magistraţii instanței supreme notează că liderul PSD „a adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute”. De asemenea, magistrații arată în motivare că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.
Liviu Dragnea a descris sentința drept „o execuție în masă” în care au fost condamnați 9 oameni pentru a se „justifica” și condamnarea sa.
La o zi după condamnare, Liviu Dragnea spunea că va avea o atitudine „mult mai fermă și mai radicală”, cerându-și totodată iertare „miilor de români” care „stau în pușcărie” sau sunt „târâți prin tribunale” pe baza unui „articol sovietic” (privind abuzul în serviciu).
„Îmi cer iertare miilor de români, care unii stau în pușcărie pe un articol neconstituțional, alții sunt târăți în tribunale pe baza aceluiași articol sovietic. Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult modificarea Codului Penal”, spunea Dragnea, într-o declarație de presă pe holurile Parlamentului, în care a apărut înconjurat de liderii PSD.
În tot acest timp, Liviu Dragnea a încercat să scape de condamnare și să forțeze adoptarea unor Ordonanțe de urgență privind modificarea Codurilor penale sau contestația în anulare pe deciziile definitive ale instanțelor, iar ultima carte pe care a jucat a fost Curtea Constituțională.
Teama de închisoare a lui Liviu Dragnea
Ultima apariție publică a lui Liviu Dragnea înaintea procesului de astăzi a fost vineri, la mitingul electoral al PSD de la Craiova, la care au luat parte câteva zeci de mii de oameni și unde liderul PSD a făcut mai multe referiri la închisoare. El a vorbit despre candidatura la Cotroceni și despre intenția de a se căsători, însă cu condiția să rămână în libertate. Dragnea a susținut că „dorința lui Iohannis” este să fie arestat.
„Mulți dintre voi mi-ați spus, Liviule, nu te lăsa. Mi-a mai zis cineva: <>. Sper să nu ajungem acolo. Asta este dorința lui Iohannis, pentru că este îngrozit de noi”, a spus Dragnea.