Sari direct la conținut

Lovitura de teatru: PUR la guvernare!

Evenimentul Zilei

PUR, partidul condus de Dan Voiculescu, a intrat la guvernare. A facut-o insa dupa un intens joc la doua capete, oscilatii, reveniri la PSD. Daca lucrurile vor ramine batute in cuie, PUR va avea un post de vicepremier si trei posturi in guvernul pe care-l pregateste Calin Popescu-Tariceanu.

In negocierile desfasurate ieri intre liderii PNL, PD, UDMR si PUR s-a convenit ca maghiarii si umanistii sa primeasca un numar similar de posturi in viitorul guvern: cite un vicepremier si citeva pozitii in ministere. Alianta PNL-PD isi propune ca miercuri sa fie votat in parlament noul guvern condus de Tariceanu.

Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri, la finalul negocierilor intre PNL-PD si PUR, ca partidul lui Dan Voiculescu a ales sa intre in coalitia guvernamentala. “Partidul Umanist Roman va intra in coalitia ce va asigura majoritatea parlamentara a viitorului guvern.

Am discutat si despre participarea PUR la guvernare si acest partid ar fi reprezentat in guvern la fel ca Uniunea Democrata a Maghiarilor dein Romania, tinind cont de ponderea lor apropiata in parlament. Astfel, PUR va avea un ministru de stat”, a precizat Tariceanu. La rindul sau, presedintele PUR, Dan Voiculescu, a declarat ca decizia partidului sau are in vedere… interesul national.

“Partidul Umanist este preocupat de interesul national. Intrucit Romania are nevoie de stabilitate politica in aceasta perioada, PUR a decis sustinerea unei formule guvernamentale care sa asigure acest climat politic stabil”, a spus Voiculescu. El n-a dorit sa precizeze care portofolii ministeriale ar putea reveni PUR, adaugind ca discutiile pe acest subiect vor avea loc in zilele urmatoare.

De remarcat faptul ca Dan Voiculescu a raspuns presei ca Partidul Umanist nu va semna un protocol cu Alianta PNL-PD.

“Moralitatea” in politica

Trebuie reamintit ca, luni, Dan Voiculescu liderul umanistilor isi manifesta prin cuvinte mari atasamentul fata de partenerul sau politic alaturi de care a intrat in parlament (PSD), spunind ca “nu a luat o decizie definitiva cu privire la sustinerea unei anumite formule a majoritatii parlamentare, dar, cel putin din punct de vedere al moralitatii politice, PUR se va afla alaturi de Partidul

Social Democrat in formarea acestei majoritati”.

Iata ca, in numai patru zile, PUR a facut inca un salt spectaculos de la “moralitatea” alaturi de PSD la “interesul national” alaturi de PNL-PD.

PSD “regreta” ca PUR nu a respectat intelegerea

Purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean, a declarat ieri, conform Mediafax, ca este regretabil faptul ca PUR nu a mai respectat in final intelegerea politica pe care a avut-o cu PSD. Corlatean a spus ca, in acest moment, s-a ajuns la o formula care contrazice votul popular exprimat la 28 noiembrie in favoarea Uniunii PSD+PUR.

Potrivit lui Corlatean, conturarea majoritatii guvernamentale nu schimba pe fond pozitia de principiu a PSD. El a aratat ca PSD va evalua programul de guvernare si echipa care urmeaza sa fie propusa si apoi va lua o decizie finala privind investirea guvernului.

“PSD este interesat sa realizeze propria sa evaluare, cu responsabilitate pentru destinul Romaniei in urmatorii ani, in privinta programului de evaluare si a echipei de guvernare care urmeaza sa fie propusa”, a spus Corlatean. El a aratat ca decizia finala a PSD se va “reflecta” in momentul de investitura a viitorului guvern.

UDMR va avea patru posturi in viitorul guvern

UDMR va ocupa patru pozitii in viitorul cabinet, dintre care una va fi de ministru de stat fara portofoliu, care va avea in coordonare trei ministere, a anuntat ieri premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu, dupa consultarile cu presedintele UDMR Marko Bela.

Copresedintele Aliantei PNL-PD Emil Boc a mentionat, citat de Mediafax, ca ministrul de stat din partea UDMR va fi Marko Bela si ca acesta va coordona Ministerele Educatiei, Culturii si Integrarii. El a precizat ca celelalte posturi de ministri pe care le va ocupa UDMR urmau sa fie decise tot in cursul zilei de ieri.

Potrivit lui Tariceanu, ministrul de stat de la UDMR “va forma, impreuna cu un reprezentant al PD, structura politica de coordonare a coalitiei la nivel guvernamental”. Tariceanu a afirmat ca discutiile cu UDMR sint la final si s-a declarat multumit de aceste negocieri.

El a mai spus ca este posibil ca negocierile sa se inscrie in calendarul anuntat miercuri, iar noul guvern sa se instaleze pe 28, cel tirziu pe 29 decembrie. Marko Bela a spus ca, deocamdata, nu s-au stabilit celelalte trei functii guvernamentale care vor reveni UDMR.

El a mentionat ca reprezentantii celor doua parti au lucrat la programul de guvernare al Aliantei, care va fi elaborat pina vineri si care va include anumite deziderate ale UDMR. Marko Bela a mai spus ca va fi elaborat si un protocol de colaborare intre Alianta si UDMR in urmatoarele doua zile.

Surse din Alianta sustin ca UDMR va ocupa un post de ministru cu portofoliu si doua posturi de ministri delegati.

Analistul politic Cristian Preda: „Cooptarea Partidului Umanist nu e o solutie, nici macar pe termen mediu”

Alianta a anuntat astazi ca va coopta si PUR la guvernare. Vi se pare o decizie inteleapta?

Da si nu. Da, pentru ca asta vizeaza obtinerea unei minime stabilitati care sa permita, de pilda, modificari ale bugetului si, in primul rind, modificari ale Codului Fiscal. Nu, pentru ca nu e o solutie nici macar pe termen mediu.

De ce?

PUR e un partid care a abandonat guvernul Nastase cind ii era lumea mai draga lui Adrian Nastase. PUR e un partid care a cistigat in primavara impotriva PSD, dupa care s-a aliat cu PSD, dupa care a sustinut PSD si PRM la alegerea presedintilor Camerelor, iar la trei zile dupa aceea spune ca sustine guvernul Tariceanu.

Un asemenea partid poate oricind sa se intoarca impotriva celor pe care ii sustine intr-un moment si sa reconstituie alianta cu Nastase si Vadim Tudor.

Saptamina trecuta Dan Voiculescu vorbea de moralitate in politica si spunea ca ramine alaturi de PSD tocmai in numele acestui principiu.

Da, si moralitate in politica inseamna a vota PSD si PRM – si insist asupra acestei combinatii – si inseamna a adopta, la trei zile distanta, pozitii complet opuse. S-ar putea sa fie moralitate asta, dar coerenta nu e.

In aceste conditii, credeti ca acest guvern are sanse sa fie unul stabil sau ne apropie si mai mult de anticipate?

Cred ca va fi un guvern foarte fragil. Problema este ca decizia asupra demiterii lui tine tot de relatia PSD-PRM, la care se poate adauga oricind PUR.

Si care ar fi solutia pentru a iesi din aceasta situatie?

Anticipatele. O asemenea reluare a alegerilor ar confirma fie votul pentru Basescu, fie dimpotriva, in cunostinta de cauza, electoratul poate sustine o solutie de coabitare. (Oana Dobre)

Guvern cu 24 de ministri

Conducerile celor doua partide ale Aliantei au avut miercuri seara prima intilnire cu premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu pentru formarea guvernului.

Dupa prima ora de discutii, Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc au anuntat ca au convenit de principiu ca structura viitorului guvern sa aiba 24 de ministri: 17 ministere si sapte ministri-delegati. Presedintele PD Emil Boc a precizat ca portofoliile vor fi impartite intre PNL si PD pe baza protocolului Aliantei, care stabileste ponderea fiecarui partid.

Acest lucru inseamna ca PNL va primi 11 ministere, iar PD 9, luind in calcul si posibilitatea ca UDMR sa detina alte patru structuri ministeriale. In afara de aceste detalii tehnice, Emil Boc si Calin Popescu-Tariceanu au sustinut ca nu s-au purtat discutii despre cei care vor fi nominalizati la conducerile ministerelor.

Tariceanu a spus ca au fost desemnati “responsabili cu proceduri interne” care vor trebui sa propuna membri ai cabinetului sau. Se pare ca numele celor care vor intra in guvern sint deocamdata neoficiale, liderii PNL si PD asteptind si negocierile cu UDMR si PUR. Boc a mai spus ca miercurea viitoare cel tirziu Alianta va termina formarea guvernului.

Intilnirile de miercuri seara s-au incheiat destul de repede, sedinta durind doar doua ore. La intilniri au fost prezente ambele conduceri ale PNL si PD. Sedinta a fost prezidata de Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc, copresedintii Aliantei.

Andrei Marga, propus la educatie

PNL Cluj a transmis conducerii Aliantei D.A. 25 de propuneri pentru ocuparea unor posturi in administratia centrala, printre acestea aflindu-se Andrei Marga, pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, si Norica Nicolai pentru Interne sau Justitie, transmite corespondentul Mediafax.

Deputatul PNL de Cluj Horea Uioreanu a declarat ieri ca printre alte propuneri avansate se numara si colegul sau de la Cluj, deputatul Mircea Pusca, la functia de ministru delegat pentru cercetare. Uioreanu a spus ca el este propus pentru functia de ministru delegat pentru administratie publica.

Alianta, echilibru fragil in parlament

Senat. Alianta D.A., impreuna cu PUR si UDMR, a obtinut controlul in fata gruparii formate din PRM si PSD, cu 70 de voturi( PNL-29, PD-20, UDMR-10, PUR-11) fata de 67 (PSD-46, PRM-21).

Camera Deputatilor. Balanta va fi inclinata de grupul minoritatilor, (18 membri). Gruparea PSD+PRM numara 161 de voturi (PSD-113, PRM-48), in timp ce Alianta D.A. si aliatii au 153 de voturi ( PNL-64, PD-48, UDMR-22, PUR-19).

Nu e clar inca daca cei 10 “sindicalisti” din grupul PRM vor sustine sau nu Alianta D.A.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro