Sari direct la conținut

Lucian Bode, o nouă încercare de a scăpa în instanță de acuzațiile de plagiat: Un al doilea proces împotriva UBB

HotNews.ro
Lucian Bode, Foto: Inquam Photos / George Calin
Lucian Bode, Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat din nou în judecată Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, iar de această dată cere anularea hotărârii prin care Comisia de Etică s-a autosesizat pentru a-i anula teza de doctorat.

Informația a fost făcută publică marți de către jurnalista Emilia Șercan, de la care au pornit acuzațiile că Lucian Bode și-ar fi plagiat teza de doctorat.

Procesul – al doilea împotriva UBB – a fost deschis la Tribunalul Sălaj.

Între timp, a fost înregistrat și recursul în primul proces intentat UBB – pe care Lucian Bode l-a pierdut – la Curtea de Apel Cluj, însă nu s-a stabilit un termen de judecată.

  • „Interesant este că plagiatorul dovedit Bode nu a dat totuși în judecată UBB pentru a cere anularea hotărârii prin care Comisia de Etică a decis că teza sa e plagiată, iar eu aș zice că nici nu o va face pentru că ar trebui să arate în fața instanței că teza sa este una originală, ceea ce e imposibil.
  • De altfel, plagiatorul dovedit Bode avea opțiunea să mă dea și pe mine în judecată pentru că l-am denigrat spunând că teza lui e plagiată. Nu a facut-o și nu o va face din același motiv: cum ar putea să demonstreze în fața unei instanțe că nu a plagiat?”, scrie Emilia Șercan.

„Presiuni pentru arderi pe rug”

În primul proces intentat UBB, ministrul de Interne a cerut suspendarea deciziei Comisiei de Etică a UBB prin care a fost reanalizată teza sa de doctorat. În 17 ianuarie, Tribunalul Sălaj i-a respins cererea ca „nefondată”, iar Lucian Bode a atacat cu recurs decizia.

Lucian Bode a reacționat atunci printr-un mesaj postat pe Facebook și intitulat „Lupta pentru adevăr continuă”, în care susținea că decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj „este una firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat înainte ca instanța să dea un verdict”:

  • „Comisia de Etică nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități.
  • Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii.
  • Pretinsele abateri de la standardele de citare reținute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt nelegale și netemeinice. Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală”.
  • „Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru “arderi pe rug”, este la fel de FIRESC ca adevărul să primeze și legea să fie respectată în cazul tuturor”, își încheie Bode mesajul.

Comisia de etică de la Babeș-Bolyai: „Teza este profund viciată”

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Comisia de Etică i-a cerut lui Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, sesizează CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

  • „Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode. Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se arată într-un comunicat al Comisiei de Etică a UBB.

Comisia s-a autosesizat după ce PressOne, sub semnătura jurnalistei Emilia Șercan, a publicat o analiză potrivit căreia teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect. Inițial, Comisia de etică nu a verificat toată teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiat, constatând că fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%).

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro