Lucian Boia: O intreaga istorie este responsabila de faptul ca Romania nu merge bine
O intreaga istorie este responsabila de faptul ca, astazi, Romania nu merge bine, a afirmat, sambata, la Bookfest, istoricul Lucian Boia.
„De ce nu merge Romania bine? Raspunderea cea mare este a unei intregi istorii”, a afirmat profesorul, la lansarea editiei adaugite a lucrarii sale „De ce este Romania altfel?”, desfasurata la standul Editurii Humanitas, relateaza Agerpres.
„Prezentul este opera trecutului. Romania s-a facut intr-un anume fel: de aceea este asa cum este. Parcurgandu-i rapid istoria, am putut identifica o lunga serie de trasaturi specifice, mai mult sau mai putin indepartate de conditia europeana ‘medie’, si prinse ele insele in combinatii contradictorii. Inlantuindu-se, toate aceste particularitati, prea multe particularitati, conduc la Romania de astazi. O tara care se incapataneaza sa fie altfel. Ceea ce inseamna uneori si reusite, nu doar neimpliniri si dereglari”, noteaza Lucian Boia in paginile cartii.
Mentionand ca idei din acest volum se regasesc si in alte carti ale sale, autorul a marturisit ca scrierea acestei lucrari nu intra in proiectele sale de viitor. Boia a precizat ca a scris cartea in urma „a ceea ce s-a intamplat in vara anului trecut”.
Istoricul a completat ca a incercat sa explice, cu „accente mai apasate” decat in cartile anterioare pe aceeasi tema, „cum e Romania, in comparatie cu normele care orienteaza Uniunea Europena”.
Referindu-se la criticile adresate lucrarii, Boia a precizat ca „nimeni nu a pus altceva in loc”.
In acelasi cadru, Humanitas a lansat volumul „Sfarsitul Occidentului? Spre lumea de maine”, apartinand aceluiasi Lucian Boia, despre care Gabriel Liceanu a afirmat ca, la fel ca si „De ce este Romania altfel?”, reia teme anterioare abordate de istoric, cu un altfel de zvacnet, cu o alta vibratie si cu un anumit tip de forma care o face sa fie mult mai percutanta si mai cautata de cititori.
Liiceanu a explicat ca istoricul realizeaza o trecere in revista a unor scenarii posibile, pornind de la modelul occidental bazat pe creativitate si libertate. „Personal nu cred ca, asa cum se afirma, China va fi modelul care va inlocui Occidentul, intelegand prin Occident Europa de Vest si SUA”, a subliniat fondatorul Humanitas, care considera ca acest tip de societate nu va putea fi inlocuit decat de una care ii va prelua atributele de creativitate si libertate.
Nascut in Bucuresti la 1 februarie 1944, Lucian Boia este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.
Opera sa, intinsa si variata, cuprinde numeroase titluri aparute in Romania si in Franta, precum si traduceri in engleza, germana si in alte limbi.
Preocupat indeosebi de istoria ideilor si a imaginarului, s-a remarcat atat prin lucrari teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria intre adevar si fictiune) si la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cat si prin investigarea consecventa a unei largi game de mitologii (de la viata extraterestra si sfarsitul lumii pana la comunism, nationalism si democratie).
A adus, de asemenea, noi interpretari privitoare la istoria Occidentului si la istoria Frantei.
In 1997, lucrarea sa „Istorie si mit in constiinta romaneasca” a starnit ample dezbateri si a ramas de atunci un punct de reper in redefinirea istoriei nationale.