Lupta pentru Europa, proiecție de film si dezbatere la Institutul Francez
De ce este asociat cuvântul „criză” Uniunii Europene? Care este viitorul unei structuri care întâmpină provocări tot mai des? Cine va răspunde acestora și prin ce mijloace? Putem vorbi despre un preț pentru a salva Europa? Dacă da, cine îl va plăti? Sunt întrebări ce vor fi abordate în ultima seară a proiectului „Punct de cotitură 1989”, luni, 24 iunie, la Institutul Francez.
Sala Elvire Popesco va găzdui, la ora 19.00, proiecția documentarului „La bataille pour sauver l’Europe / Lupta pentru a salva Europa” (r. Achim Scheunert, 2016), aceasta fiind urmată, începând cu ora 20.40, de o dezbatere originală despre „Salvarea Europei: cine, când, cum?”. Vor vorbi Nigel Bellingham, Directorul British Council România, Bernard Guetta, deputat european, fost corespondent Le Monde la Varșovia, Viena, Washington și Moscova și expert în politica internațională, Ioana Pârvulescu, eseistă și scriitoare, laureată a premiului Uniunii Europene pentru Literatură, Elena Calistru, președinte și co-fondator al asociației Funky Citizens, cu o bogată experiență în proiecte naționale și internaționale legate de bune practici în guvernare transparentă și politici fiscal-bugetare. Dialogul va fi moderat de Ovidiu Șimonca, redactor-șef adjunct al săptămânalului Observator Cultural.
Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, cu înregistrare prealabilă pe Eventbook. Documentarul este subtitrat în limba română, iar discuțiile se vor desfășura în limbile română, franceză și engleză, cu posibilitatea de traducere simultană în cele trei limbi.
Corolar al întâlnirilor organizate de Institutul Francez în cadrul proiectului Punct de cotitură 1989, evenimentul care încheie această serie de proiecții de film și dezbateri este dedicat Uniunii Europene. Viitorul Uniunii Europene este o întrebare deschisă, care suscită întrebări dintre cele mai diverse, cu implicații care ne privesc pe toți. Documentarul atrage atenția asupra conturării unei situații de criză, cazul Brexit-ului, seism politic european major, fiind grăitor în acest sens. Printr-o sinusoidă a evenimentelor care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, juxtapozând idealuri și realitate, filmul urmărește proiectul european comunitar prin referire constantă la trei piloni – democrația, economia și securitatea –, jalonând între redefiniri continue ale relațiilor strategice dintre statele membre și raportul Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii.
Dezbaterea preia titlul documentarului, propunând, totodată, o încercare de a decripta originile crizei europene și de a privi cu luciditate bilanțul unei realități transfrontaliere la treizeci de ani de la un moment care a influențat decisiv proiectul comunitar. Într-un exercițiu de conștientizare și asumare, dialogul aduce în prim plan creionarea viitorului Uniunii Europene în lumina alegerilor europene care au avut loc pe 26 mai.
Proiectul „Punct de cotitură 1989” se înscrie în programul Fonds d’Alembert și se desfășoară până pe 24 iunie la filialele Institutului francez din București, Cluj, Timișoara și Iași. Programarea urmărește două axe principale, anume sfârșitul democrațiilor populare și raportul României cu Europa în contextul noilor provocări socio-culturale. Fonds d’Alembert este un program inițiat de Institutul francez din Paris, în calitate de operator cultural al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe francez și are ca misiune promovarea culturii dezbaterilor prin abordări transdisciplinare, reunind participanți din orizonturi diferite – intelectuali, artiști, cercetători, profesioniști din discipline diverse –, adresându-se publicului larg.