Sari direct la conținut

Luptele din Ucraina „au stagnat” – Kirilo Budanov. Ce spune șeful serviciilor secrete militare despre mișcările trupelor ruse de la granița Belarusului cu Ucraina

HotNews.ro
Kirilo Budanov, Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia
Kirilo Budanov, Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

În pofida bombardamentelor masive ale Rusiei care a atacat mai multe orașe din Ucraina joi, luptele din Ucraina au stagnat și nici Ucraina, nici Rusia nu pot face progrese semnificative, spune șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov. Între timp, Kievul așteaptă arme mai moderne de la aliații occidentali, relatează BBC.

„Situația pur și simplu stagnează”, a declarat Budanov. pentru BBC. „Situația nu se dezvoltă deloc”.

După ce trupele ucrainene au reluat Hersonul în noiembrie, cele mai aprige lupte au avut loc în jurul lui Bahmut, în estul regiunii Donețk. Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) cred că Rusia a ajuns într-un impas și la Bahmut, cu „mai mulţi indicatori care susţin evaluarea că forţele ruse din jurul Bahmutului au ajuns în punctul culminant”.

Asta, deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea cu o zi înainte că „doar câțiva civili” mai locuiesc în orașul Bahmut și „nu există loc din oraș care să nu fie plin de sânge”.

În altă parte a frontului, trupele rusești par să fie în defensivă, iar ritmul operațiunilor terestre ucrainene de-a lungul întregii linii de front de 1.000 de kilometri a încetinit odată cu debutul iernii.

Rusia, într-un „impas total”. Budanov crede că Rusia va anunța o nouă mobilizare

Potrivit lui Budanov, Rusia „se află acum într-un impas total”, înregistrând pierderi foarte importante.

El crede că Kremlinul va anunța o altă mobilizare a recruților. Dar forțele ucrainene încă nu au resursele necesare pentru a avansa pe multe fronturi, a adăugat el.

„Nu îi putem învinge complet pe toate fronturile. Nici ei nu pot”, a spus el.

Mișcările de trupe ruse la granița Belarus-Ucraina pentru a face Ucraina să redirecționeze soldați

În decembrie, după o serie de retrageri ale armatei ruse, oficialii ucraineni au început brusc să vorbească despre posibilitatea unei noi ofensive terestre a armatei ruse la începutul anului 2023 de pe teritoriul Belarusului. Armata ucraineană crede că rușii ar putea face o a doua încercare de a cuceri Kievul, ceea ce ar implica zeci de mii de rezerviști pregătiți în prezent în Rusia.

Budanov, însă, crede că acțiunile Rusiei în Belarus, inclusiv transferul de soldați și echipamente acolo, reprezintă o încercare de a deturna o parte din trupele ucrainene de la sud și de la est la nord.

Recent, a spus el, un tren încărcat cu soldați ruși a oprit într-o locație apropiată de granița dintre Belarus și Ucraina și s-a întors, câteva ore mai târziu, cu toată lumea la bord.

„Au făcut-o în mod deschis în timpul zilei, pentru ca toată lumea să o vadă, chiar dacă [noi] nu am vrut să o facem”, adăugând că nu a văzut nicio amenințare reală, iminentă din partea trupelor din Belarus. „Deocamdată, nu văd niciun semn de pregătire pentru o invazie a Kievului sau a zonelor nordice dinspre Belarus”.

Miercuri, Serhii Deineko, șeful Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, a raportat că în prezent Rusia a desfășurat un grup de 10.200 de militari în Belarus și că acest număr nu este suficient pentru un atac asupra Ucrainei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro