Trump amenință China cu noi taxe / Bursele europene au închis în declin semnificativ, după măcelul de pe piețele din Asia / Corecții și pe bursa de la New York / UE caută un răspuns comun la tarifele SUA

Principalii indici bursieri din Asia au înregistrat scăderi semnificative luni, iar bursele europene au deschis și ele în scădere semnificativă. Prăbușirea burselor reflectă senzația că oficialii Casei Albe nu vor renunța la planurile lor extinse de impunere a taxelor vamale, războiul comercial ar putea escalada, iar riscul unei recesiuni, în SUA și în alte colțuri ale lumii, e tot mai mare, scriu Reuters, AFP și BBC.
Indicii S&P 500 și Dow ai bursei de pe Wall Street au închis în scădere luni, după o ședință de tipul „roller coaster”, investitorii fiind îngrijorați de încetinirea economică și de creșterea inflației, în timp ce președintele american Donald Trump și-a întărit poziția privind tarifele vamale, avertizând că ar putea crește și mai mult taxele de import impuse Chinei, scrie Reuters.
Reprezentantul pentru Comerț al SUA, Jamieson Greer, le va spune marți membrilor Comisiei de Finanțe din Senat că aproape 50 de țări au luat legătura cu el pentru a discuta despre noile tarife comerciale extinse impuse de președintele Donald Trump, notează Reuters.
Cum explică președintele Donald Trump faptul că nu a impus tarife vamale Rusiei
Statele Unite „vor înfrunta ruina pentru mulţi ani de acum înainte” dacă administraţia Trump nu îşi schimbă imediat cursul în privinţa noii sale politici tarifare, a avertizat luni miliardarul britanic Richard Branson, potrivit CNBC.
Peter Navarro, principalul consilier al președintelui Donald Trump pe zona de comerț, a respins luni pledoaria lui Elon Musk pentru „zero tarife” între SUA și Europa, spunând despre CEO-ul Tesla că este un „asamblor de mașini” care se bazează pe piese din alte state, relatează Reuters.
Constructorul auto german Audi a anunțat luni că a decis să păstreze în porturile americane automobilele sale care au ajuns acolo după data de 2 aprilie, când președintele Donald Trump a anunțat tarife de 25% la toate automobilele importate, informează Reuters.
Guvernul de la Budapesta nu sprijină varianta ca Uniunea Europeană (UE) să răspundă prin taxe la planul tarifar anunțat de președintele american Donald Trump, a declarat luni, la Luxemburg, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, relatează agenția spaniolă de presă EFE.
Președintele american Donald Trump a anunțat, luni, că va impune un tarife suplimentare Chinei, începând de marți, 8 aprilie, dacă Beijingul nu renunță la taxa de răspuns de 34% aplicată bunurilor importate din SUA, informează BBC.
Bursele europene au închis în declin cu 4,5%
Bursele europene au înregistrat o nouă sesiune de scăderi accentuate luni, pentru a patra zi consecutivă, în contextul unui val global de vânzări declanşat săptămâna trecută, după noile anunţuri privind regimul tarifar al preşedintelui american Donald Trump, scrie CNBC.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu până la 6% în timpul sesiunii, dar a reuşit să atenueze parţial pierderile, închizând în coborâre cu 4,54%. Indicele CAC 40 al Franţei a pierdut 4,8%, indicele german DAX a scăzut cu 4,26%, iar FTSE 100 din Marea Britanie a coborât cu 4,4%.
Pieţele americane, care au suferit pierderi semnificative la sfârşitul săptămânii trecute, când aşa-numitul grup „Magnificent Seven” al marilor companii tehnologice a pierdut peste 1.000 de miliarde de dolari într-o singură zi, au continuat şi luni să scadă puternic.
Volatilitatea pieţelor globale a crescut în cursul după-amiezii în Europa, când o scurtă revenire a burselor a fost alimentată de un zvon apărut în presă şi pe reţelele sociale, privind o posibilă „pauză de 90 de zile” în aplicarea tarifelor. Totuşi, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a respins informaţia, declarând pentru CNBC, că este „fake news”.
Un nou val de incertitudine a lovit pieţele chiar înainte de închiderea burselor europene, după ce Trump a ameninţat că va majora cu încă 50% tarifele impuse Chinei, dacă aceasta nu renunţă la măsurile de retorsiune, notează News.ro.
Săptămâna trecută, indicele Stoxx 600 a înregistrat o pierdere de 8,4%, cea mai mare scădere săptămânală din ultimii cinci ani. În ultimul deceniu, doar în debutul pandemiei de COVID din 2020 s-a consemnat o performanţă mai slabă.
În Asia, bursele au continuat tendinţa descendentă peste noapte, fiind conduse de scăderile acţiunilor din China. Economiile asiatice sunt printre cele mai expuse la noile tarife, Vietnamul fiind vizat de taxe americane de 46%, China de 34%, Cambodgia de 49% şi Sri Lanka de 44%. Multe dintre aceste ţări sunt părţi-cheie în lanţurile globale de aprovizionare.
În pofida reacţiilor de pe pieţe, Trump rămâne ferm pe poziţii. Duminică, el a spus reporterilor că, deşi nu îşi doreşte scăderea burselor, „uneori trebuie să iei un medicament ca să repari ceva”.
Două dintre cele mai importante voci de pe Wall Street au lansat luni avertismente puternice cu privire la tarifele americane impuse de președintele Donald Trump, CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, afirmând că acestea riscă să aibă consecințe negative de durată, în timp ce managerul de fonduri Bill Ackman a spus că ele pot duce la o „iarnă nucleară economică”, scrie Reuters.
Uniunea Europeană este pregătită să negocieze cu Statele Unite în privința tarifelor comerciale, dar totodată pregătește și măsuri pentru a-și apăra propriile interese, a declarat luni Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, citată de The Guardian.
Tarifele vamale anunțate de Statele Unite vor da o lovitură majoră economiei germane, întârziind redresarea acesteia și posibil punând cea mai mare economie a Europei pe calea unui al treilea an de recesiune pentru prima dată în istorie, afirmă analiștii economici, potrivit Reuters.
Indicele Vix, cunoscut popular drept „barometrul fricii” de pe Wall Street, a depășit pragul de 60 de puncte luni dimineață, atingând cel mai ridicat nivel de după luna august a anului trecut. Bursa de la New York a deschis sesiunea de tranzacționare de luni cu scăderi generalizate puternice, urmând trendul celor din Asia și Europa.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut luni o discuție cu reprezentanți ai industriei metalurgice și urmează să se întâlnească, în cursul zilei, cu actori din sectorul auto, în contextul pregătirii unui răspuns al Uniunii Europene la noile tarife impuse de Statele Unite, potrivit Reuters.
Acțiunile și obligațiunile rusești continuă să se deprecieze pe fondul războiului comercial declanșat de SUA. Piețele bursiere globale se prăbușesc rapid, iar cea rusă nu face excepție, deși Rusia nu a figurat pe lista țărilor cărora Donald Trump a impus taxe vamale, a remarcat The Moscow Times.
Președintele american Donald Trump a publicat luni un mesaj pe rețelele de socializare, la ora 06:49 dimineața, ora Washingtonului, scriind că taxele sale vamale au dus la scăderea prețurilor la petrol și că nu au provocat deloc inflație în SUA în condițiile în care războiul comercial declanșat de acesta a provocat scăderi masive pe piețele financiare.
De ce nu mai jubilează Rusia după taxele vamale impuse de SUA. Kremlinul vorbește de o situație „foarte tensionată”.
Miliardarul american Elon Musk, care a fost numit de Donald Trump să conducă Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), pare că este împotriva războiului comercial agresiv declanșat de liderul de la Casa Albă și pledează împotriva taxelor vamale.
Investitorii se îndreaptă spre active de refugiu sigur după ce președintele american Donald Trump a bulversat piețele financiare din întreaga lume prin taxele vamale pe care le-a anunțat, iar unii dintre ei își îndreaptă atenția către yenul japonez și francul elvețian, precum și obligațiuni.
Miniștrii comerțului din UE se reunesc azi la Luxemburg, prima lor reuniune de la anunțul privind taxele vamale făcut de Donald Trump săptămâna trecută.
Înaintea reuniunii, Maros Sefcovic, comisarul UE pentru comerț și securitate economică, a declarat că discuțiile se vor axa pe strategia UE privind „schimbarea de paradigmă a sistemului comercial global”.
Între timp, ministrul suedez al comerțului, Benjamin Dousa, a spus că toate opțiunile sunt pe masă pentru contramăsuri din partea UE, care, în opinia sa, ar trebui însă să conducă la un dialog cu SUA.
Un oficial UE adaugă că miniștrii doresc să transmită un mesaj unitar SUA – că doresc să negocieze o eliminare a taxelor, dar și să demonstreze disponibilitatea de a răspunde prin contramăsuri în cazul în care negocierile eșuează, relatează Reuters.
Acțiunile europene se stabilizează ușor, dar sunt tot în scădere mare
După un început haotic al zilei de tranzacționare, piețele bursiere din Europa s-au stabilizat ușor – deși încă înregistrează scăderi uriașe.
La Londra, indicele FTSE 100 a scăzut cu 4,9% și se situează în prezent la 7.659,42 – ceea ce reprezintă o scădere de aproape 400 de puncte.
Indicele german Dax s-a prăbușit cu 10% în primele minute ale zilei, dar acum a recuperat ceva teren și este în scădere cu 5,9%. Indicele francez Cac 40 a scăzut cu 5,7%.
Miliardarul Bill Ackman, un manager de fonduri care a sprijinit candidatura lui Donald Trump în alegerile prezidențiale de anul trecut, a avertizat că SUA se îndreaptă către o „iarnă nucleară economică” provocată de taxele vamale anunțate de liderul de la Casa Albă, potrivit CNBC.
Bursa de la București e pe roșu
Căderea burselor asiatice și europene a avut impact negativ asupra Bursei de Valori București (BVB), unde s-au înregistrat scăderi generalizate. Toți indicii bursieri înregistrează reduceri semnificative încă de la debutul ședinței de luni. Indicele reprezentativ BET a ajuns,în prima parte a zilei, la o scădere de 3,6%, indicele compozit BET-XT la 3,1%, indicele de energie BET-NG la 2,7%.
Toate cele mai tranzacționate 20 de acțiuni sunt pe roșu, cea mai mare scădere înregistrând Transelectrica (6,5%), MedLife (6,1%), Teraplast (5,7%), Purcari Wineries Public Company Limited (5,5%), Sphera Franchise Group (5,1%), Premier Energy (4,7%) și BRD (4,1%).
Bursa din Hong Kong se închide după cea mai proastă zi din ultimii 28 de ani
Bursa din Hong Kong – indicele Hang Seng – a încheiat în scădere cu 13,22%. Acesta a tot scăzut de-a lungul zilei de la deschiderea pieței.
Este cea mai mare scădere de la criza financiară asiatică din 1997, relatează AFP.
Fondul suveran al Chinei încearcă să oprească deruta de pe bursă după cea mai proastă zi din ultimii 5 ani. Central Huijin Investment, a anunțat luni că își mărește deținerile în acțiuni chinezești și că va apăra stabilitatea pieței.
Scăderile de la burse, efectul temerilor investitorilor
Schimbările de pe piețe nu reflectă, în mare parte, ceea ce se întâmplă în lumea reală acum, scrie BBC.
Dar perspectivele economice devin tot mai incerte, pe măsură ce impactul taxelor impuse de Donald Trump se va resimți în lumea reală.
Fluctuația acțiunilor, a prețurilor petrolului și așa mai departe este determinată în mare măsură de sentimente și speculații, de previziuni cu privire la ceea ce se poate întâmpla.
În prezent, prețurile acțiunilor sunt influențate mai degrabă de frică decât de elementele fundamentale – temerile legate de o recesiune mai târziu în acest an sau anul viitor. Piețele s-au prăbușit pe măsură ce comercianții și-au ajustat așteptările – realitatea a demonstrat că aceste taxe ar putea să nu fie temporare – și au înțeles că există riscul ca mai multe țări să acționeze în același fel.
Unii economiști estimează că șansele SUA de a intra în recesiune sunt acum aproape de 50-50, iar alții consideră că economia mondială se poate confrunta cu un risc similar.
Scăderi pe bursele europene
Acțiunile europene au coborât luni la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, investitorii confruntându-se cu posibilitatea unei recesiuni după taxele vamale masive anunțate de Donald Trump săptămâna trecută, scrie Reuters.
În primele câteva minute de tranzacționare au avut loc fluctuații mari, dar în prezent indicele FTSE 100 a scăzut cu aproape 6%, potrivit BBC.
Indicele german Dax – care a scăzut cu 10% la un moment dat – înregistrează acum o scădere de 7,6%, în timp ce indicele francez Cac 40 a scăzut cu 7%.
Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 5,8% la 07.22 GMT, după ce vineri a înregistrat cel mai abrupt declin procentual într-o singură zi de la pandemia COVID-19 și până acum.
Producătorii de armament, care au crescut la începutul acestui an în perspectiva sporirii cheltuielilor pentru apărare, erau de asemenea în scădere, luni.
„Singurul mecanism de oprire este iPhone-ul președintelui Trump”
Carnagiul pe piețe a avut loc în timp ce președintele Donald Trump a declarat reporterilor că investitorii vor trebui să își ia medicamentul și că nu va încheia un acord cu China până când deficitul comercial al SUA nu va fi rezolvat.
Beijingul a declarat că piețele s-au pronunțat cu privire la planurile lor de represalii.
„Singurul mecanism de oprire este iPhone-ul președintelui Trump, iar acesta dă puține semne că prăbușirea pieței îl deranjează suficient pentru a reconsidera o poziție politică în care crede de decenii”, a declarat Sean Callow, analist FX senior la ITC Markets din Sydney.
Taxele vamale sunt „medicamente”, spune Trump
Donald Trump a declarat că guvernele străine ar trebui să plătească „o mulțime de bani” pentru a ridica taxele vamale radicale pe care le-a caracterizat drept „medicamente”, notează The Guardian.
Vorbind cu reporterii la bordul Air Force One la sfârșitul zilei de duminică, președintele american a indicat că nu este îngrijorat de pierderile de pe piață care au șters deja aproape 6 miliarde de dolari din valoarea acțiunilor americane. „Nu vreau ca nimic să scadă. Dar uneori trebuie să iei medicamente pentru a rezolva ceva”, a declarat el.
Piețele se pregătesc pentru o nouă săptămână volatilă, pe măsură ce intră în vigoare taxele vamale cele mai punitive ale lui Trump.
Indicele de referință Nikkei 225 din Japonia a scăzut luni cu aproape 9% în primele ședințe de tranzacționare, în timp ce îngrijorările cu privire la o recesiune globală indusă de tarifele lui Trump au continuat să afecteze piețele.
Indicele Nikkei a scăzut cu până la 8,8%, ajungând la 30.792,74 pentru prima dată din octombrie 2023. Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat luni că guvernul său va continua să îi ceară lui Trump să reducă taxele vamale, dar a spus că rezultatele „nu vor veni peste noapte”.
Acțiunile s-au prăbușit în China și Hong Kong
„Ca atare, guvernul trebuie să ia toate mijloacele disponibile” pentru a limita impactul economic asupra Japoniei, inclusiv să ofere sprijin financiar pentru firmele naționale și să ia măsuri pentru a proteja locurile de muncă, a declarat el în parlament.
Acțiunile din Hong Kong și China s-au prăbușit, indicele Hang Seng din Hong Kong scăzând cu 8% în primele tranzacții. Acțiunile giganților tehnologici chinezi Alibaba și Tencent au scăzut cu mai mult de 8%.
În Coreea de Sud, tranzacționarea pe indicele Kospi a fost întreruptă timp de cinci minute la ora 9.12, în timp ce acțiunile au scăzut vertiginos.
Bursa din Taiwan a scăzut cu aproape 10% la deschiderea de luni, prima zi de tranzacționare de la anunțarea taxelor vamale, din cauza unei sărbători de două zile săptămâna trecută.
Scăderile au fost determinate de TSMC și Foxconn și au marcat cea mai mare pierdere punctuală și procentuală înregistrată într-o singură zi, potrivit presei locale.
Prețul barilului de petrol, în scădere
Acțiunile australiene au fost, de asemenea, în scădere puternică, cu mai mult de 160 de miliarde de dolari șterse de pe piețe în primele ședințe de tranzacționare.
Investitorii au crezut că pierderea unor averi de mii de miliarde de dolari și probabila lovitură dată economiei îl vor determina pe Trump să își reconsidere planurile.
„Dimensiunea și impactul perturbator al politicilor comerciale ale SUA, dacă sunt susținute, ar fi suficiente pentru a face ca o expansiune încă sănătoasă în SUA și la nivel mondial să intre în recesiune”, a declarat Bruce Kasman, șeful departamentului economic al JPMorgan, estimând riscul unei încetiniri la 60%.
Și piețele europeene sunt în scădere, iar dolarul american are de suferit, fiind cotat la 0.91 de euro.
Perspectivele mai sumbre privind creșterea globală au menținut prețurile petrolului sub o presiune puternică, după pierderile abrupte de săptămâna trecută.
Petrolul Brent a scăzut cu 1,35 de dolari ajungând la 64,23 de dolari pe baril, în timp ce petrolul american a scăzut cu 1,39 de dolari la 60,60 de dolari pe baril.