Sari direct la conținut

Macelarii istoriei

Gazeta de Maramures

Considerat grajd, un monument istoric a fost furat, caramida cu caramida!

Nu, de aceasta data nu este vorba despre castelul “contelui de Fersig”, Mircea Maries (caz la care inca mai lucram – spre disperarea unora). E momentul sa aflam cum inconstienta primarului din Bocicoiu Mare si a conducatorilor Statiunii de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor (SCPCB) Sighetu Marmatiei a dus la distrugerea a inca unui monument istoric.

Pentru ca dintr-o bijuterie arhitectonica din secolul al XIX-lea conacul Szaplonczay Paul din satul Tisa (comuna Bocicoiu Mare, Maramures) a devenit o gramada de moloz, monumentul istoric a fost scos de pe lista de protectie a Ministerului Culturii. Daca timpul nu se poate intoarce, e macar momentul sa lamurim cine sunt vinovati de sfasierea istoriei noastre.

L-ati distrus, inconstientilor!

Conacul transformat in praf se afla in administrea Aparate, angrenaje si alte chestiuni cerebeloaseStatiunii de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor din Sighetu Marmatiei (SCPCB) si pana in 1990 adapostea sediul Gostat. Dupa restrangerea activitatii SCPCB, terenul a fost ocupat abuziv de tarani, iar cladirea a ramas a nimanui.

Acesta a fost inceputul sfarsitului pentru conacul Szaplonczay. Satenii s-au “servit” la discretie cu materialele de constructie, fara a fi trasi la raspundere de cineva. “Or luat ce or vrut. No fo’ paza, n-o fo’ nimic. Pamantu’ tat ase l-o ocupat. S-or batut cu sape, furcoaie si coasa, o fo’ revolutie aici.

Altii si-or facut casa, altii l-or vandut cu cate 10 milioane. Nici unul n-are act de proprietate pa pamant, ca nu-i a lor, da’ nu i-o scos nime’ de acolo, ca is vreo 150 de familii. Si castelu’ si pamantu’ or ramas a nimanui. Daca zaci ceva, iti aprinde casa si te omoara”, si-a amintit G.U.

despre “binefacerile” momentului premergator lui decembrie ’89. Autoritatile locale si SCPCB au sesizat politia abia dupa ce s-a “spart buba”. Din cauza starii avansate de degradare, cladirea se demolase, iar satenii au “curatat” locul.

In doua zile, conacul s-a transformat intr-un morman de pamant, iar primaria s-a grabit sa sesizeze politia pentru a iesi basma curata.

“Barbile” lui Santa

Nicolae Santa, primarul comunei, a declarat ca respectivul conac s-a demolat din cauza… zapezii (!) si abia apoi au inceput sa fie furate materialele de constructie.

Numai ca demolarea s-a produs in 9 octombrie 2002, cand conacul s-a surpat cu totul! Ce grosime putea sa aiba stratul de zapada la inceputul toamnei? Dar, surpriza!, in plangerea inaintata politiei din comuna, Santa se contrazice.

Actul consemneaza ca primarul sustine ca respectivul conac a fost demolat ca urmare a furturilor de materiale de constructii! Asadar, materialele de constructie au fost sustrase inainte de demolare, dar primarul a sesizat politia abia in 10 februarie 2003, adica la patru luni de la distrugerea cladirii si la interval de cinci zile de la sesizarea mostenitorului cladirii! Abia in martie au sosit

si reprezentantii SCPCB pentru a constata starea “grajdului” (!?).

Comisia formata din directorul Ioan Covaci, seful de ferma Vinicius Pop si inginerii Traian Stamatiu si Alex Mihalca au constatat ca “90% din acoperisul grajdului (!) s-a prabusit datorita zapezii, peretii s-au degradat in proportie de 50%, placile de ciment s-au rupt si au cazut o data cu acoperisul iar structura de lemn a acoperisului este degradata in proportie de 90%”.

Uite asa, un monument istoric s-a transformat peste noapte in grajd! Comisia a propus recuperarea bunurilor sustrase de tarani, dar nu pentru ca a fost incalcata o lege, ci pentru a le valorifica la pretul de minim 25 de milioane de lei, dupa cum reiese din panarama de proces verbal, incheiat in 14 martie 2003.

“Recunosc: am furat!”

SCPCB se disculpa spunand ca furturile au avut loc noaptea, iar paznicul cu care au avut o “conventie” a fost amenintat si lovit cu pietre. Declaratiile satenilor ii contrazic.

“In cursul lunii octombrie, impreuna cu numitul Nicolae Popovici am taiat castanii din satul Tisa care se aflau in apropiere de casa Soplontai (…) si am observat ca aceasta se afla intr-o stare degradata, lipsind peretii externi si interiori, iar o parte din acoperis era surpat. In data de 10.11.

2002 am aflat ca acea casa s-a surpat (…) Am aflat ca jumatate din satul Tisa a dus materiale de acolo, motiv pentru care am incarcat si eu pe caruta caramida si trei bucati de grinzi si le-am dus acasa pentru a le taia de foc (…) In continuarea declaratiei mele arat faptul ca nu am fost de fata, dar din auzite am aflat ca acea casa s-a daramat din conditii naturale”, sustine

Vasile Vlad in declaratia data politiei din comuna, in 14 octombrie 2002. Furtul este “confundat” cu… conditiile naturale, omul sustinand ca peretii lipseau inainte de demolare. S-or fi evaporat? Ca alta explicatie nu gasim.

Ioan Moldovan, un satean care locuieste in apropierea conacului si care a fost audiat pentru a stabili conditiile in care s-a demolat cladirea, nu aminteste nimic de “zapada nimicitoare” a primarului. “Din cauza faptului ca nu era intretinuta, casa a inceput sa se surpe. In ultima vreme, lipseau peretii exteriori si interiori, iar o parte din acoperis era suspendat.

In noaptea de 9/10 am auzit din locuinta ca s-a surpat casa Soplontai. Dimineata am observat ca in locul casei era un morman de moloz. Intrucat am observat ca cetatenii din satul Tisa au inceput sa ia din moloz grinzile, cornii, tabla, caramida, care erau vechi, i-am spus fiului meu sa aducem de la demolarea casei ce a mai ramas”, sustine Moldovan in declaratia data politiei.

Jona Szofia, mostenitoarea familiei Szaplonczay si-a revendicat dreptul de proprietate asupra conacului si a celor aproximativ 50 de ha de teren aferent. Gerstmayer Jozsef, imputernicitul lui Szofia a depus o plangere la politie prin care a cerut identificarea vinovatilor. Pana acum, nu a fost pedepsit nimeni. Mostenitoarea cere conacul si pamantul.

Dar conacul, in starea actuala, poate fi transportat in roaba. Probabil despagubirile vor fi suportate tot de statul roman, adica de noi, fraierii care platim pentru incompetenta si neglijenta altora.

Contradictii

“Cladirea s-a surpat din cauza conditiilor naturale, respectiv a zapezii.” – Nicolae Santa, primarul comunei Bocicoiu Mare “In satul Tisa, cladirea situata langa biserica ortodoxa (conacul Szaplonczay, n. red.) a fost demolata ca urmare a furturilor de materiale de constructii.

” – fragment din reclamatia Primariei Bocicoiu Mare catre postul de politie din comuna “Cetatenii din Tisa au inceput sa sustraga diverse materiale (caramizi, placi, azbociment), neputand fi opriti, acestia actionand pe timp de noapte.” – comisia SCPCB Sighetu Marmatiei “Dimineata am observat ca in locul casei era un morman de moloz.

Intrucat am observat ca cetatenii din Tisa au inceput sa duca din moloz, grinzi, corni, tabla, caramida (…), i-am spus fiului meu sa mergem si noi sa aducem de la demolarea casei ce a mai ramas.” – declaratia lui Ioan Moldovan, cetatean din Tisa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro