MAGAZIN 19 conspiratii care chiar au avut loc. 10 trucuri care sa te ajute sa obtii slujba cea noua. 13 mituri ale stiintei in care probabil crezi. De ce n-au fost bosimanii capitalisti.10 pariuri pe care nu ai cum sa le pierzi! TED Talks
Liberal, socialist, ppdd-ist, pdl-ist. Ce au in comun aceste doctrine politice? Elementar, dragul meu Watson! Ne afecteaza capacitatea de a face calcule. Nu va ganditi la calculue bugetare complicate sau la cote unice. S-o luam mai pe indelete. Toti stiu ca uneori convingerile politice ne afecteaza judecata. Dar inca nu realizam cat de grava e problema. Potrivit unui studiu recent, pasiunile noastre politice pot submina chiar si abilitatile noastre de a face rationamente de baza.Mai precis, studiul constata ca oamenii care sunt dealtfel foarte buni la matematica pot da gres in rezolvarea unei probleme pur si simplu pentru ca da raspunsul corect este impotriva convingerilor lor politice.
NATURA UMANA:
- Moare Marea Moarta? Bine, „mare” e impropriu spus, ca e mai degraba un lac. Cert e ca se restrange cu circa un metru ( 3 feet) pe an. Dolinele care apar aici sunt rezultatul interactiunii dintre apa dulce si un strat de sare subterana. Cum apa dulce dizolva sarea, se formeaza un gol subteran, ceea ce face ca suprafata sa se prabuseasca brusc.
Chestie de gust, la urma urmei, nu? Creierul stie ce gust are mancarea din fata ta, chiar daca nu ai mai incercat-o never ever.
Al saselea simt exista. Si se refera la numere.
- Proteze, energizante, implanturi samd- ne upgradam corpul generatie cu generatie ca sa fim mai performanti. Dar ceea ce ne asteapta la linia de sosire?
- O alta problema care a intrigat mereu matematicienii este paradoxul zilelor de nastere. Sa ne imaginam o camera in care intra pe rand oameni. De cati oameni este nevoie pentru o probabilitate de 50% ca doi dintre ei sa aiba aceiasi zi de nastere? Solutia la aceasta problema formulata in 1939 de matematicianul Richard von Mises este contraintuitiva pentru multi dintre noi. Este nevoie doar de 23 de oameni. Cu alte cuvinte, daca 23 sau mai multi oameni se afla in acelasi loc, probabilitatea este foarte mare ca doi sa aiba aceiasi zi de nastere. Pentru 57 de oameni, probabilitatea este de mai mult de 99%.
GIFURI, ANIMATII, FOTOGRAFII:
VIDEO:
- 10 pariuri pe care nu ai cum sa le pierzi!
- Baiatul si atomul. Cel mai mic film din lume.
- TED Talks. Barry Schwartz despre paradoxul optiunilor
Psihologul Barry Schwartz are in vizor principiul de baza al societatilor occidentale: libertatea de a alege. Dupa parerea lui Schwartz, posibilitatea de a alege nu ne-a facut mai liberi ci mai incremeniti de spaima, nu mai fericiti, ci mai nesatisfacuti.
Voi ce ati citit interesant zilele acestea?
O zi frumoasa tuturor!