MAGAZIN 8 ruine care vor ramane un mister. Cele mai tampite 10 inventii. Ar putea Soarele ucide Terra? 20 de lucruri pe care nu le stiai despre Lumina. Pot sa-mi cumpar teren pe Luna? De ce ne plac anumite piese muzicale? Sa ne mintim frumos! TED Talks
In sfarsit, s-a descoperit formula matematica prin care iese cheeseburgerul perfect! Si nu de orice oier sau de vreun bucatar celebru. Si-au dat mana The Royal Society of Chemistry si British Cheese Board. Asadar: se topesc 50 de grame de branza tare (Cheddar, de pilda) pe o felie de pâine albă de 10mm grosime, care trebuie sa stea la o distanță de 18 cm de sursa de căldură aflata si ea la 115 grade C timp de fix patru minute. Doar asa si numai asa se realizeaza gustul perfect. Ce ne facem insa cu gustul fiecaruia dintre noi, care difera de la mancator de branza la mancator de branza? Unora le place mai moale, altora mai putin moale…
Ca sa nu va tin prea mult timp incordati, iata formula:
NATURA UMANA:
- Despre limitele atentiei si ale creierului uman. Excelent articol, cu o groaza de teste si materiale video inserate. De citit.
- Nu fiti egoisti, Evolutia umana se supara si va pedepseste…Tot despre dilema prionierului, un alt text bun, aici.
- Sapte argumente stiintifice care ne indeamna la baut cafele! Sa le urmam, doar e stiinta….
- Lumea e plina de ruine. Despre unele stim aproape totul iar despre altele, mai nimic. Iata 8 orase in ruina care ar putea ramane misterioase pe vecie!
- Stiu, daca nu ar exista Soarele, probabil ca nici noi nu ne-am trezi in fiecare zi ca sa mergem la joburi. De fapt, nici nu cred ca am exista. Dar iata 3 argumente ale unor profestionisti care cred ca Soarele ar putea „ingropa” Pamantul.
- Obstetricienii americani (si probabil nu numai ei) fac mai multe operatii de cezariana atunci când există stimulente financiare pentru asta, potrivit unui nou studiu care cerceteaza legăturile dintre stimulentele economice și deciziile medicale.
- Nici membrii comunitatii Amish (nu-i vorba, ca sunt si ei impartiti in vreo 40 de sub-comunitati) nu mai sunt ce erau odata. Ai si ei mobile, computere, dar asa sunt ei, se decid mai greu cand vine vorba de tehnologie.
- Fii atent ce spui cand stai langa o femeie insarcinata. Pe masura ce copilul care creste in burta ei se dezvolta, aude sunetele din lumea exterioară și le poate înțelege suficient de bine pentru a păstra amintirile lor dupa nastere, arata noile cercetari. Desi pare neverosimil, ei percep relativ bine sunetele prin abdomenul mamei. Hint. Pana in ultimul trimestru de sarcina puteti spune orice (asta daca nu apar noi cercetari care sa infirme si speranta asta)!
- Daca sunteti pentru prima oara in Maine (SUA), va compatimesc. Acolo, chiar si cu un GPS nu poti sa te descurci…
- Sa ne mintim frumos! De ce ne mințim uneori- asta cauta de 30 de ani sa afle biologul Robert Trivers. Si a aflat. „Sistemele noastre senzoriale sunt organizate pentru a oferi o imagine detaliată și corectă a realității,„ spune el, „dar odată ce această informație ajunge în creierul nostru, ea este de multe ori distorsionata.„ Creierul reprima amintirile dureroase, le inlocuieste cu false amintiri pentru a ne face sa ne simtim mai bine in pielea noastra. Ce frumos….Citeste si de ce e bine ca ne mai inselam uneori…
GIFURI, ANIMATII, FOTOGRAFII:
TEHNOLOGIE:
Credeti ca gadgetul pe care tocmai l-ati cumparat a fost creat dupa ideile pe care le au designerii? Stati linistiti, zeci de cercetatori in domeniul social stau si studiaza ce anume isi doresc clientii.
ANIMALE, PLANTE, BOLOGIE:
- Despre rolul fluturilor in natura prezum faptul ca mai stiti cate ceva. Dar cum a inspirat un fluture crearea de nanotehnologii stiati?
- Gata, acum stim de ce ne musca tantarii mai mult noaptea. Atunci au la maxim simturile!
VIDEO:
- 10 lucruri pe care nu le stiati despre Timp
- Cele mai ciudate 10 lucruri vandute pe e-Bay
- 10 inventatori ucisi de propriile inventii
- …si cele mai tampite 10 inventii…
- TED Talks. Scott Fraser- Despre oroarea de vid a creierului
Scott Fraser studiază cum oamenii își aduc aminte crimele – și cum depun mărturie. În acest discurs puternic, care se concentrează pe o crimă petrecută după apusul soarelui, el sugerează că până și cei mai apropiati martori oculari la o crimă pot crea „amintiri” pe care nu le-au văzut. De ce ? Deoarece creierul are oroare de vid. Subtitrat in romana.
Voi ce ati citit interesant zilele acestea?