MAGAZIN Cele 8 mituri ale hipnozei. 17 joburi pe care robotii ni le-au furat pana acum. Sase inventatori ucisi de propriile inventii. Ce s-a dezvoltat mai intai: mana sau piciorul? 13 lucruri despre Univers pe care trebuie sa le stii.TED Talks
Sunteti superstitios? Experimentele arata ca superstitiile pot imbunatati performantele motorii si pe cele cognitive. Sportivii profesionisti sunt in special predispusi la superstitii, dar in adancul nostru fiecare poate ca avem micile gesturi despre care suntem convinsi ca ne poarta noroc sau dimpotriva, ne aduc ghinionul.Damisch si colaboratorii au vrut sa vada daca superstitiile ne fac mai performanti. Raspunsul a fost, surprinzator pentru unii, ca da.
NATURA UMANA:
- Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cum gandesti!. Stiu, se spune ca esti ceea ce mananci, dar cercetarile noi arata ca gandim in functie de ceea ce mancam. Explicatia e simpla si tine de celulele neuronale care reglementeaza concentrarea si atentia la nivelul hipotalamului. Acestea sunt stimulate de proteine si inhibate de consumul de zahar.
- Sa zicem ca formezi la intamplare un numar de telefon si cand cel de la capatul firului (vine vorba fir, ca daca suni de pe mobil…) iti raspunde, tu ii urezi din prima: „Sanatate!”. Care sunt sansele ca el tocmai sa fi stranuntat?
- S-a gasit codul neuronal al rasismului. Demult, oamenii traiau in „cluburi” distincte si bine separate. Nomazii, razboinicii, vanatorii etc, ocupau zone geografice separate si isi duceau viata asa cum conveneau. De-a lungul timpului, aceste grupuri au inceput sa se amestece, iar azi in aproape fiecare societate avem reprezentanti avem componente provenind din toate partile globului. Un studiu recent aparut in Nature Neuroscience indica un mecanism neuronal de integrare a culturilor si explica de ce apare rasismul.
GIFURI, ANIMATII, FOTOGRAFII:
VIDEO:
- Ce s-a dezvoltat mai intai la om: mainile sau picioarele?
- Alte zece pariuri pe care puteti fi siguri ca le veti castiga
- funny crazy cats ))
- Best Optical Illusions Compilation 2013!
- Lucruri filmate cu incetinitorul. Awsome!
- TED TALKS Kelly McGonigal: Cum sa faci din stres un prieten
Stresul. Iti face inima sa bata cu putere, respiratia sa se precipite, iar fruntea sa transpire. Dar in timp ce stresul a fost transformat intr-un inamic public al sanatatii, noi studii sugereaza faptul ca stresul poate sa fie daunator doar daca e perceput ca atare. Psihologul Kelly McGonigal ne indeamna sa vedem stresul intr-un mod pozitiv, si ne prezinta un mecanism despre care se stiu putine si care duce la reducerea stresului: comunicarea cu celalalt. Subtitrat in romana
Voi ce ati citit interesant in aceste zile?
Care dintre rubrici ati dori sa fie mai cuprinzatoare, mai consistenta?
O zi usoara tuturor!