Sari direct la conținut

Magistratii nu mai beneficiaza de sporul de vechime

HotNews.ro

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat miercuri, dupa sedinta de guvern, ca sporul de vechime de 40% de care beneficiau magistratii, procurori si judecatorii a fost eliminat. In ciuda acestui lucru, salariile magistratilor ramin la un nivel ridicat.

Chiar daca a fost eliminat sporul de vechime, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern, procurorii si judecatorii cu minimum cinci ani vechime vor primi salarii mai mari de acum inainte.

Conform declaratiilor Monicai Macovei, de acest spor beneficiau initial doar magistratii si procurorii care luptau impotriva coruptiei, dar treptat cele 40 de procente ca spor s-au extins la toate salariile angajatilor din justitie.

Ca sa elimine totusi acest contrast, Ministerul Justitiei a decis sa retraga totusi sporul de la toti angajatii. „Ca sa va dau un exemplu, salariul net al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie era de 83 de milioane de lei vechi. Prin eliminarea sporului de 40%,

presedintele va avea un salariu de 72 de milioane lei”, a explicat Monica Macovei.

Eliminarea sporului nu inseamna insa ca magistratii vor fi foarte saraci, asta deoarece oamenii din justitie beneficiaza de mai multe sporuri salariale.

Un calcul simplu in acest sens arata ca, in mod normal, scazind sporul de 40 la suta, presedintele Inaltei Curti de Casatie ar fi trebuit sa ia un salariu net de circa 50 milioane de lei si nu 70 de milioane, cum a declarat Monica Macovei.

In urma majorarii salariale, un procuror va incasa 35 milioane de lei net, si asta fara a include aici alte sporuri, care sunt destul de numeroase.

Astfel, la salariul unui angajat din Justitie se adauga o serie de sporuri care, cumulate, pot tripla veniturile magistratilor. Mai precis, un magistrat poate beneficia de sporuri de vechime de pina la 25%, sporuri pentru activitate in scopul combaterii coruptiei de 30%, sporuri de fidelitate de pina la 25% si alte bonusuri date pe parcursul anului, care ajung la 5% din salariul brut.

Numai orele suplimetare pot, de asemenea, dubla salariile magistratilor.

Cu sporurile adaugate la salariul net, un simplu procuror ajunge la aproximativ 70-80 milioane de lei pe luna. Un judecator de la o Curte de Apel are la rindul sau 100 de milioane, iar un procuror DNA are mult peste 100 de milioane de lei, si asta pentru ca lucreaza la cazuri complexe.

Ministrul Macovei a mai anuntat ca angajatilor Ministerului Justitiei li s-au retras si decontarile de deplasare in concediu (mai exact, banii pe care-i dadeau la benzina cand plecau in vacanta erau decontati de ministerul Justitie).

In plus, procurorii si judecatorii care vor accepta sa fie mutati cu locul de munca intr-un alt oras nu vor mai primi bani in plus si zile speciale de concediu.

Si totusi, salariile magistratilor – in ciuda renuntarii la sporul de vechime – ramin mari. Interesant este insa ca salariile magistratilor nu apar in statisticile oficiale, deoarece fie se aduna cu cele ale personalului auxiliar, fie nu se raporteaza la nivel de judete si atunci nu intra in statistici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro