Sari direct la conținut

Mai sunt peste 9.000 de specii de arbori de descoperit (studiu)

HotNews.ro
Mai sunt peste 9.000 de specii de arbori de descoperit (studiu)

Cercetătorii au estimat că numărul speciilor de arbori de pe Pământ este semnificativ mai mare decât cel cunoscut în prezent, cu peste 9.000 de specii încă de descoperit, potrivit unui studiu publicat luni și citat de AFP.

Cu toate acestea, „estimarea numărului de specii de arbori este esențială pentru a ghida, optimiza și prioritiza eforturile de conservare a pădurilor de pe glob”, subliniază această lucrare, publicată în jurnalul Academiei Naționale de Științe a Statelor Unite (Pnas) și la care au participat zeci de oameni de știință.

Aproximativ 64.100 de specii de arbori au fost deja catalogate.

Dar conform acestei lucrări, ale cărei estimări se bazează pe o bază de date mai extinsă și pe o metodă statistică mai avansată decât până acum, numărul total de specii ar fi în jur de 73.300, sau cu 14% mai mult.

Aceasta înseamnă că aproximativ 9.200 de specii nu au fost încă descoperite.

În general, aproximativ 43% din toate speciile se găsesc în America de Sud, urmată de Eurasia (22%), Africa (16%), apoi America de Nord (15%) și Oceania (11%), potrivit studiului.

Jumătate până la două treimi din toate speciile cunoscute se găsesc în pădurile tropicale sau subtropicale de pe cinci continente, estimează cercetătorii.

O mare parte din speciile care urmează să fie identificate ar trebui astfel găsite în aceste regiuni, unde sunt efectuate mai puține anchete.

În plus, aproape o treime din speciile din lume sunt calificate de oamenii de știință drept rare, cu o populație scăzută și întâlnite în regiuni limitate. Aceste specii sunt astfel mai vulnerabile la amenințarea cu dispariția.

Doar 0,1% din specii sunt prezente pe cele cinci continente.

America de Sud are cea mai mare proporție (49%) de specii endemice, adică prezente doar pe acest continent.

„Aceste constatări subliniază vulnerabilitatea diversității speciilor de copaci la nivel global”, scriu autorii studiului, în special în fața „utilizarii antropice a terenurilor și a climei viitoare”.

„Pierderea zonelor de pădure care conțin aceste specii rare va avea un impact direct și potențial pe termen lung asupra diversității globale a speciilor și asupra contribuției acestora la serviciile ecosistemice”, au adăugat ei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro