Sari direct la conținut

Maia Sandu și-a început al doilea mandat de președintă: „Patru ani în urmă, am promis vremuri bune. Însă vremurile s-au dovedit a fi de restriște” 

HotNews.ro
Maia Sandu și-a început al doilea mandat de președintă: „Patru ani în urmă, am promis vremuri bune. Însă vremurile s-au dovedit a fi de restriște” 
Maia Sandu, după ce a votat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus jurământul de învestire în funcție marți, în Ajunul Crăciunului, începându-și cel de-al doilea mandat. În discursul adresat țării, ea a admis problemele cu care se confruntă țara, de la cele economice până la cele legate de corupție, cu referire la reforma întârziată a justiției, scriu Ziarul de Gardă și Unimedia.md.

Maia Sandu și-a început marți al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova, cu un mesaj în care a făcut referire la criza prin care trece țara.

„Patru ani în urmă, am promis vremuri bune. A fost o promisiune sinceră. Însă vremurile s-au dovedit a fi dificile, de restriște. Moldova s-a pomenit în mijlocul unor crize regionale și globale. După pandemie a urmat creșterea prețurilor, criza energetică, șantajul cu gaze, acum – șantajul cu întuneric. Dar toate aceste crize pălesc în fața războiului brutal de la hotarul nostru”, a spus Sandu, potrivit ZDG.

„În aceste împrejurări vitrege, noi am stat drepți, am rămas uniți, și am mers hotărâți înainte. Am reușit să păstrăm pacea și să ne apărăm democrația în fața amenințărilor externe”, a adăugat președinta.

Sandu a vorbit despre mai multe probleme, inclusiv reforma întârziată a justiției.

„Provocările cu care ne confruntăm sunt cele mai mari de la independență și nu avem de ales decât să ne organizăm, cu fiecare zi, mai bine. Schimbările se produc cu dificultate, ne confruntăm cu rezistență în sistem. Reforma justiției, întârziată cu câteva decenii, este anevoioasă, afectată de supărări și interese ale unor adevărate clanuri”, a spus ea.

O parte din discurs a fost rezervată crizei energetice așteptate de la 1 ianuarie, data la care livrările de gaze către regiunea transnistreană vor fi sistate, situație care va afecta aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova.

„Faptul că vine o iarna grea nu e un secret. Dar, oameni buni, vom reuși să trecem cu bine. Am înfruntat împreună pandemia, inflația, crize de tot felul. Am fost șantajați cu gazele, acum suntem șantajați cu întunericul, nu e prima dată. Dar va învinge lumina, vom rezista”, a spus Sandu.

Președinta a vorbit și despre negocierile de aderare la uniunea Europeană.

„Integrarea europeană e calea noastră spre siguranță și bunăstare, dar să nu o credem un bilet „la clasa business spre paradis”. Nu este o soluție miraculoasă pentru toate problemele noastre. Nu vor veni francezii să ne facă justiție, danezii să ne colecteze deșeurile sau nemții să ne administreze vămile. Noi suntem stăpâni și responsabili de viața noastră, de țara noastră”, a spus ea.

Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova pe 3 noiembrie, după un scrutin marcat de tensiuni și interferență a Moscovei, potrivit autorităților de la Chișinău. Sandu a fost salvată de votul din diasporă, după ce în țară a fost depășită de Alexandr Stoianolgo cu peste 2 puncte procentuale, scrie Unimedia.md.

Curtea Constituțională a confirmat, pe 28 noiembrie, rezultatele scrutinului prezidențial din Republica Moldova și a validat cel de-al doilea mandat al Maiei Sandu pentru următorii patru ani.

Potrivit Înaltei Curți, „Maia Sandu a fost aleasă prin vot egal, direct, secret și liber exprimat”, dar totodată, luând în considerare informațiile oferite de către oamenii legii, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a denunțat în această campanie electorală „ingerințe externe fără precedent în vederea coruperii votului, implicarea cultelor religioase în activități de agitație electorală și prezența discursurilor caracterizate de ură și a afirmațiilor discriminatorii”.

INTERVIURILE HotNews.ro