Sari direct la conținut

VIDEO Marcel Ciolacu, din județul Galați, grav afectat de inundații pentru a treia oară: Urgența acum este nu să găsim neapărat astăzi vinovați / Aşteptăm / „În momentul în care se retrag apele, se va interveni”

HotNews.ro
VIDEO Marcel Ciolacu, din județul Galați, grav afectat de inundații pentru a treia oară: Urgența acum este nu să găsim neapărat astăzi vinovați / Aşteptăm / „În momentul în care se retrag apele, se va interveni”
Marcel Ciolacu Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a spus sâmbătă din județul Galați, unde, până acum, patru persoane au murit din cauza inundațiilor, că „nu are nimeni o estimare în acest moment” a pagubelor produse de calamităţi. Acesta subliniază „o nevoie” legată de o „discuţie foarte serioasă” în ceea ce priveşte situaţia din judeţul Galaţi, cel mai grav afectat, pentru ca inundaţii devastatoare să nu se mai întâmple, în condiţiile în care este pentru a treia oară când zona este lovită de inundaţii. „Urgența acum este să nu găsim neapărat astăzi vinovați”.

„Trebuie să vedem ce putem interveni. Urgența acum este să nu găsim neapărat astăzi vinovați”, a spus Ciolacu din Slobozia Conachi, localitate afectată puternic de inundații pentru a treia oară în ultimii ani (2007 și 2013).

„Am făcut o celulă de criză rapidă la Consiliul Judeţean (…) Prioritatea, cum este şi normal, este salvarea de vieţi omeneşti, în acest moment, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid. Am venit şi cu elicopterele de la Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării este pregătit pentru orice intervenţie, în zonele sinistrate. Unde nu se poate ajunge, Ministerul Apărării se implică direct”, a declarat Marcel Ciolacu sâmbătă după amiază, în localitatea Slobozia Conachi din judeţul Galaţi, potrivit News.ro.

Acesta spune că atât Ministerul de Interne, cât şi forţe ale Ministerului Apărării acţionează, inclusiv cu elicoptere. 

„În zonele unde s-au rupt legăturile şi nu se poate ajunge, Ministerul Apărării se implică direct, sub o coordonare a situaţiilor de urgenţă. În acest moment, am hotărât dislocare şi este în votul interministerial tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit”, a adăugat Ciolacu.

Tabere pentru prim ajutor

Potrivit acestuia, două tabere pentru prim ajutor vor fi amplasate în  apropierea zonelor sinistrate. 

„Aşteptăm, în noaptea aceasta o să mai plouă, nu cum s-a întâmplat noaptea trecută. În momentul în care se retrag apele, se va interveni”, a adăugat premierul. 

Acesta a explicat că vor fi alocate sume din fondul de rezervă, una dintre priorităţi, după retragerea apelor, fiind refacerea infrastructurii pentru ca activitatea economică să nu fie afectată. 

Conform premierului, „nu are nimeni o estimare în acest moment” a pagubelor produse de calamităţi.

„De marți, guvernul va pune tot ce este necesar la dispoziție, în primul rând pe infrastructură. Am vorbit și cu ministrul Dezvoltării. În acest moment, tot lanțul este acoperit. Trebuie o discuţie foarte serioasă, şi am început-o deja cu ministrul Mediului, pentru că este a treia oară când se întâmplă în această zonă şi este solicitarea Prefecturii şi Consiliului Judeţean să vedem cum – pentru că dânşii ţin ca şi organizare administrativă de Iaşi – să vedem cum vom funcţiona  după o intervenţie, părerea mea, va fi o intervenţie de fond, ca acest lucru să nu se mai întâmple. Trebuie, cumva, să venim cu un act normativ, să dislocăm Galaţiul şi această zonă de Iaşi, chiar dacă conexiunea este foarte clară ca şi circulaţie a apelor, dar cred că s-a pierdut deja mult prea mult timp”, a mai afirmat primul ministru.

Ciolacu spune că nu a primit nicio informare cu un eventual pericol în județul Galați

Întrebat de ce este nevoie de trei inundații să se facă schimbări, Ciolacu a spus că îi pare rău, dar în 2013 nu era (la guvern).

„De când sunt prim-ministru, eu nu am primit nicio informare cu un eventual pericol în această zonă. De aceea am vrut să vin pe jos, am venit cu domnul Fechet, astfel încât să acționăm rapid”, a mai spus Ciolacu.

„Faptul că aici se întâmplă același scenariu, trebuie să vedem ce putem interveni. Rostul meu și cred că urgența acum este să nu găsim neapărat astăzi vinovați. Vom face o analiză. Totuși, intervenția este una de forță a statului român. În momentul în care se termină cu inundațiile, va fi o intervenție coordonată”.

INTERVIURILE HotNews.ro