Sari direct la conținut

VIDEO Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu șefa Comisiei Europene: Am discutat despre viitorul comisar european din partea României și reducerea de 10% din componenta de împrumuturi din PNRR

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen, Foto: AGERPRES

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit joi la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care va discuta atât stadiul implementării PNRR, dar și despre propunerea de comisar european din partea României. Premierul va susține declarații în jurul orei 13:30, ora României, după această întâlnire. Cu o zi în urmă, Ciolacu a spus că, după discuția cu Ursula von der Leyen, va trimite nominalizarea viitorului comisar european din partea României.

Șapte țări UE, între care și România, nu au făcut încă propunerea de comisar european. Ţările care încă nu au nominalizat oficial un comisar sunt: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia şi România.

13:37 VIDEO Premierul Marcel Ciolacu, detalii despre discuția cu șefa Comisiei Europene:

  • am discutat despre viitorul Comisar european din partea României, despre portofoliul viitorului comisar din partea României.
  • am discutat despre renegocierea PNRR-ului, cu solicitarea de reducere de 10% din componenta de împrumuturi.
  • am discutat chiar mai tehnic și despre cererea de plată numărul 3. Urmează în cursul zilei de astăzi împreună cu Victor Negrescu să am o discuție și cu președintele PSD în ceea ce privește negocierile in cadrul familiilor europene privind portofoliile comisarilor europeni pe fiecare familie politică.
  • am discutat și despre un nou acord în ceea ce privește deficitul României, de această dată venind cu propunerea de a avea un acord pe 7 ani și am explicat foarte clar de ce ne dorim acest lucru – pentru că cele mai mari investiții vor urma în 2025 și 2025. După cum știm PNRR are un deadline la sfârșitul anului 2026 în ceea ce privește investițiile.
  • Am dat ca exemplu la întâlnire: investițiile în infrastructura rutieră șli feroviară. Infrastrucutra rutieră, prima propunere din partea României a fost să avem o sumă alocată de cc 13,7 miliarde de euro, aprobarea finală a fost în jur de 7 miliarde de euro. Diferența reprezintă cofinanțarea din partea statului român. Normal că dacă dorim să finalizăm toate cele aproape – am înțeles de la dl Grindeanu astăzi că am ajuns la 900 de km de drum expres și autostrăzi care sunt în lucru și în licitații – atunci efortul bugetar din partea statului român este de aproximativ 60% ca și cofinanțare.
  • Ciolacu, despre propunerea de comisar european din partea României: „cel mai important în acest moment este de a avea o negociere foarte bună pentru România și pentru un portofoliu cât mai relavant în cadrul Comisiei Europene.
  • Cu adevarat propunerea mea este domnul vicepreședintele ale Parlamentului UE, Victor Negrescu.
  • Întrebat dacă a vorbit cu președintele Klaus Iohannis pe tema comisarului european, înainte de această vizită la Bruxelles, Ciolacu a spus că nu și că a rămas va avea o discuție după aceasta vizită: „Nu, a rămas că vom avea o discuție după ce am discuția cu dna președinte, lucru normal. Dar am avut și cu domnul Ciucă si înainte si după postarea dânsului. Am avut discuția că nu voi înainta un nume până nu ne vom întâlni și nu vom avea această discuție în cadrul Coaliției.

13:26 Premierul Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu șefa Comisiei Europene: „Vom propune Executivului european un acord pe 7 ani prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiții, dar și să reducem deficitul bugetar al României”. Precizările au fost făcute pe Facebook, fără alte detalii.

Ciolacu a mai anunțat și luna trecută că România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe şapte ani pentru reintrarea în ţinta de deficit de 3%.

12:48 Guvernul a publicat primele imagini video de la întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

Agenda oficială include discuții despre stadiul implementării PNRR, dar și despre propunerea de comisar european din partea României. „După această discuție, voi trimite nominalizarea viitorului comisar european din partea României”, a spus miercuri Ciolacu.

Surse guvernamentale au declarat miercuri pentru Hotnews că premierul Marcel Ciolacu se va întâlni și cu Ștefan Lofven, președintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), în contextul în care negocierile pentru portofoliul de comisar european al României ține și de ce portofolii primește această familie politică din cele 27 de portofolii în viitoarea Comisie Europeană.

Victor Negrescu, principalul nume vehiculat pentru postul de comisar

La acest moment, propunerea premierului Marcel Ciolacu pentru funcția de comisar european este Victor Negrescu, vicepreședinte al parlamentului European, dar totul depinde de portofoliul care va reveni României, susțin sursele guvernamentale.

„Dacă vom primi portofoliu pe Sănătate, nu putem merge cu domnul Negrescu”, au declarat sursele HotNews.ro.

Portofoliul de extindere este dorit și de Franța, în timp ce postul de comisar european pe Agricultură este dorit de Italia și oricum România nu mai poate avea acest portofoliu, deoarece l-a mai avut, au mai precizat aceste surse.

Reproșurile PNL

Președintele PNL Nicolae Ciucă i-a cerut marți premierului Marcel Ciolacu să pună în discuție postul de comisar european pe care îl vizează România și numele candidatului. Liberalul îi transmite liderului PSD că această chestiune nu este atributul unei singure persoane, decizia trebuind luată în interesul României.

„Din păcate, PSD este adeptul unui joc care pare orientat mai mult către interesele proprii și pune dialogul – un pas absolut necesar pentru consens și decizie – pe ultimul plan. Nu este o bătălie a funcțiilor, este o discuție principială într-un guvern care ar trebui să urmărească exclusiv interesul României”, își începe Nicolae Ciucă postarea pe Facebook.

Liderul liberalilor amintește că România este unul dintre puținele state care încă nu au făcut propunerea de comisar european, lucru care ar fi trebuit deja discutat în cadrul coaliției de guvernământ.

„Așa cum îi spune și titulatura, comisarul european este al României – nu al PSD, care pare să înțeleagă tot mai puțin asta. Desemnarea unui comisar european nu este atributul unui singur om, fie el și prim-ministru, ci este o decizie care trebuie luată în interesul României, în cadrul coaliției. Nu este un post de partid, ci este o poziție esențială pentru țară în următorii ani”, acuză Ciucă.

Cum sunt aleși comisarii europeni

Fiecare stat membru al Uniunii Europene are o poziție de comisar european, iar acești candidați, odată numiți oficial, vor fi responsabili pentru diferite portofolii în cadrul Comisiei Europene, conform articolului 17 din Tratatul de bază al UE. 

Țările fac nominalizările prin guvernele lor, iar acestea sunt aprobate apoi de președintele Comisiei Europene. 

Ursula von der Leyen creează lista finală, în cooperare cu statele membre, ținând cont de echilibrul de gen și geografic. Dacă lista nu este aprobată la votul final al Parlamentului European, este responsabilitatea ei să o modifice și să negocieze portofoliile și numele.

Candidații sunt mai întâi audiați de comisiile specializate ale Parlamentului European, iar în urma acestor dialoguri primesc aviz pozitiv sau negativ.

După audieri, sesiunea plenară a Parlamentului European votează întregul consiliu de comisari, nu pot vota individual un comisar. Acest vot este crucial, deoarece Comisia poate intra în funcție numai dacă este aprobată de Parlament.

Audierile comisarilor europeni încep la jumătatea lunii septembrie, urmând ca votul în plenul PE să aibă loc în octombrie. Ursula von der Leyen speră ca selecția noului consiliu să fie finalizată la momentul preluării mandatului său, în noiembrie, însă jocurile de culise și negocierile ar putea prelungi termenul. 

INTERVIURILE HotNews.ro