Sari direct la conținut

Ciolacu se întâlnește joi cu șefa Comisiei Europene: După această discuție, voi trimite nominalizarea viitorului comisar european din partea României

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen, Foto: AGERPRES

Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni joi, 22 august, la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care va discuta atât stadiul implementării PNRR, dar și despre propunerea de comisar european din partea României. „După această discuție, voi trimite nominalizarea viitorului comisar european din partea României”, a spus Ciolacu.

  • „Voi pleca după amiază la Bruxelles pentru întâlnirea de mâine cu președinta Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen. Vom discuta despre stadiul îndeplinirii PNRR, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu ministrul Finanțelor.
  • Vom analiza și ultimele evoluții despre Cererea de Plată 3, concret, situațiile legate de conducerile companiilor de stat din energie și transporturi.
  • Evident, voi discuta cu doamna președinte și despre portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană. După această discuție, voi trimite nominalizarea viitorului comisar european din partea României”, a declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu.

Surse: Victor Negrescu este susținut în acest moment de premierul Ciolacu pentru funcția de Comisar european, dar depinde ce portofoliu va reveni României

Surse guvernamentale au declarat miercuri că premierul Marcel Ciolacu se va întâlni joi și cu Ștefan Lofven, președintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), în contextul în care negocierile pentru portofoliul de comisar european al României ține și de ce portofolii primește această familie politică din cele 27 de portofolii în viitoarea Comisie Europeană.

La acest moment, propunerea premierului Marcel Ciolacu pentru funcția de comisar european este Victor Negrescu, vicepreședinte al parlamentului European, dar totul depinde de portofoliul care va reveni României, susțin sursele guvernamentale.

„Dacă vom primi portofoliu pe Sănătate, nu putem merge cu domnul Negrescu”, au declarat sursele HotNews.ro.

Portofoliul de extindere este dorit și de Franța, în timp ce postul de comisar european pe Agricultură este dorit de Italia și oricum România nu mai poate avea acest portofoliu, deoarece l-a mai avut, au mai precizat aceste surse.

Noi atacuri între PSD-PNL: Ciucă i-a reproșat lui Ciolacu că nu a pus propunerea de comisar european în discuția coaliției

Președintele PNL Nicolae Ciucă i-a cerut marți premierului Marcel Ciolacu să pună în discuție postul de comisar european pe care îl vizează România și numele candidatului. Liberalul îi transmite liderului PSD că această chestiune nu este atributul unei singure persoane, decizia trebuind luată în interesul României.

„Din păcate, PSD este adeptul unui joc care pare orientat mai mult către interesele proprii și pune dialogul – un pas absolut necesar pentru consens și decizie – pe ultimul plan. Nu este o bătălie a funcțiilor, este o discuție principială într-un guvern care ar trebui să urmărească exclusiv interesul României”, își începe Nicolae Ciucă postarea pe Facebook.

Liderul liberalilor amintește că România este unul dintre puținele state care încă nu au făcut propunerea de comisar european, lucru care ar fi trebuit deja discutat în cadrul coaliției de guvernământ.

„Așa cum îi spune și titulatura, comisarul european este al României – nu al PSD, care pare să înțeleagă tot mai puțin asta. Desemnarea unui comisar european nu este atributul unui singur om, fie el și prim-ministru, ci este o decizie care trebuie luată în interesul României, în cadrul coaliției. Nu este un post de partid, ci este o poziție esențială pentru țară în următorii ani”, acuză Ciucă.

Portofoliile pe care le vizează PNL

El este nemulțumit că nu există un mandat din partea coaliției nici în ce privește numele comisarului, nici despre portofoliul vizat. Președintele PNL propune două portofolii care ar putea fi luate în discuție: Extindere și Agricultură.

„Pentru o țară în care integrarea europeană este o poveste de succes care continuă, cred că ar trebui să luăm în calcul și postul de comisar european pentru Extindere. Avem o bogată experiență conferită de un traseu deloc ușor al aderării, pe care o putem oferi țărilor candidate, care negociază sau aspiră la statutul de membru UE”, crede președintele PNL.

În ce privește Agricultura, Ciucă susține că acest portofoliu ar contribui la sprijinul pentru fermierii români, precum și pentru agircultura din întreaga regiune a țării noastre.

„Având în vedere rolul esențial al României în asigurarea securității alimentare în Europa de Est, experiența noastră poate contribui la gestionarea provocărilor agricole la nivel european. De aceea, fac un apel către partenerii de coaliție să lase deoparte interesul politic imediat și să discutăm serios despre nevoile României, nu ale PSD”, a conchis Nicolae Ciucă.

Ciolacu își rezervă dreptul numirii

Până acum Marcel Ciolacu a oferit relativ puține informații legate de intențiile sale privind postul de comisar european. Deși Ursula von der Leyen a cerut guvernelor UE să facă două propuneri, un bărbat și o femeie, astfel încât să poată fi respectată paritatea de gen, Ciolacu a spus că viitorul comisar va fi bărbat, întrucât precedentele propuneri de la București au fost femei: Corina Crețu și Adina Vălean.

De asemenea, la mijlocul lunii iunie, premierul afirma că numele persoanei care va fi desemnată comisar din partea României depinde de portofoliul pe care viitorul președinte al CE îl va oferi țării noastre.

„Am insistat foarte mult pe Economie şi Piaţă Internă. Cred că în România, tot ce se întâmplă acum este despre economie, şi cred că cel mai bun portofoliu pentru România este Economie şi Piaţă Internă”, a adăugat Ciolacu.

Tot atunci, el a spus că atributul desemnării comisarului aparține șefului Guvernului și că negocierile cu Bruxelles-ul au început de mai multe luni.

În ce privește propunerile făcute de PNL legate de portofoliile dorite, trebuie spus că, încă din luna mai, europarlamentarul Rareș Bogdan spunea că și-ar dori să devină comisar pentru Extindere „pentru că mă interesează în mod direct Moldova”. „Eu sunt unul dintre românii încăpăţânaţi chiar dacă nu sunt moldovean, să iubesc enorm Moldova şi Basarabia şi să ştiu foarte bine istoria şi să ştiu că la masă când s-a desenat harta putea foarte simplu Transilvania mea să fie lipită, cum cereau unii cu capitala la Budapesta. Întâmplător a fost rupt Cernăuţul, Bucovina de Nord, şi a fost ruptă Basarabia”, a declarat Rareş Bogdan, pe 18 mai.

INTERVIURILE HotNews.ro