Sari direct la conținut

VIDEO Marcel Ciolacu, declarație de presă alături de Viktor Orban: „Îi mulțumesc pentru sprijinul puternic și decisiv pentru îndeplinirea obiectivului Schengen” / Premierul maghiar a spus că „începe o eră nouă a colaborării”

VIDEO Marcel Ciolacu, declarație de presă alături de Viktor Orban: „Îi mulțumesc pentru sprijinul puternic și decisiv pentru îndeplinirea obiectivului Schengen” / Premierul maghiar a spus că „începe o eră nouă a colaborării”
Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul ungar Viktor Orban a fost primit vineri la Palatul Victoria unde a avut o discuție cu prim-ministrul Marcel Ciolacu. Cu această ocazie, premierul român a subliniat rolul „decisiv” pe care Ungaria l-a avut în aderarea României cu granițele terestre la spațiul Schengen.

„Este un rezultat excelent care nu era posibil fără implicarea decisivă din timpul președinții ungare a UE”, a subliniat Marcel Ciolacu.

El a subliniat și colaborarea pe care o are cu UDMR și președintele formațiunii, Kelemen Hunor. „Vreau să vă spun domnule Orban că în vacarmul politic de la București, avem parte și de echilibru. Acesta este Hunor Kelemen și UDMR. Am colabora și vom colabora în continuare foarte bine cu președintele Kelemen și reprezentanții UDMR”, a spus premierul.

În schimb, Viktor Orban a spus că el crede că „începe o eră nouă a colaborării” dintre România și Ungaria. „Ungaria vrea să continue și să aprofundeze colaborarea cu România”, a precizat premierul maghiar.

Principalele declarații susținute de Marcel Ciolacu:

  • Este o bucurie să fiu gazda prietenului meu Viktor Orban.
  • Suntem împreună la București pentru a celebra reușita aderării la Schengen și prietenia între țările noastre.
  • Îi mulțumesc pentru sprijinul puternic și decisiv pentru îndeplinirea obiectivului Schengen.
  • Este un rezultat excelent care nu era posibil fără implicarea decisivă din timpul președinții ungare a UE
  • Ridicarea controalelor la frontieră a fost un obiectiv fundamental pentru români și economia noastră
  • Am discutat cu premierul Orban despre cum să promovăm obiectivele noastre în regiune
  • Ungaria este unul din cei mai importanți parteneri comerciali ai României
  • Am discutat cu premierul Orban despre cum putem colabora împreună la nivelul UE
  • Am abordat subiectul viitorului relațiilor transatlantice într-un context global marcat de provocări
  • Vreau să vă spun domnule Orban că în vacarmul politic de la București, avem parte și de echilibru. Acesta este Hunor Kelemen și UDMR. Am colaborat și vom colabora în continuare foarte bine cu președintele Kelemen și reprezentanții UDMR.

Principalele declarații ale lui Viktor Orban:

  • În iulie am fost primit la București, am stabilit ca obiectiv ca, în timpul președinției maghiare, România să adere la Schengen.
  • Am pus în practică un plan de acțiune elaborat în comun și rezultatul a fost ceea ce puțin credeau realizabil în timpul președinției maghiare.
  • Succesul individual este greu, trebuie ca și vecinii să aibă succes.
  • Sunt 12 de puncte de trecere a frontierei la graniță. De la 1 ianuarie, vom avea 22. De acum vor fi folosite total nu parțial.
  • Eu cred ce spune domnul premier, că începe o eră nouă a colaborării.
  • Ungaria vrea să continue și să aprofundeze colaborarea cu România.

Întâlnirea dintre Marcel Ciolacu și Viktor Orban s-a prelungit, motiv pentru care declarațiile de presă, programate inițial pentru 18.00, vor avea loc mai târziu.

Viktor Orban a fost primit la Palatul Victoria de către Marcel Ciolacu, iar cei doi lideri au făcut fotografia oficială.

La ceremonia primirii premierului ungar a fost de faţă şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

La momentul întâmpinării în holul de onoare al Guvernului, Orban şi Ciolacu au trecut în revistă panoul cu tablourile foştilor premieri ai României.

La întâlnirea dintre Ciolacu și Orban participă următorii oficiali: Marian Neacșu, Luminița Odobescu, Sorin Grindeanu și Kelemen Hunor, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro.

Viktor Orban îi are cu el pe ministrul Afacerilor Europene, Janos Boka, un secretar de stat de la cabinetul premierului ungar, Janos Mate, și un director de la cabinet, Balazs Orban.

Pe 22 noiembrie, Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Budapesta cu omologul său ungar, cu care a discutat despre procesul de integrare deplină a României în Spaţiul Schengen. Vizita la Budapesta a premierului român a avut loc în contextul în care Ungaria deţine, până la 31 decembrie 2024, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Miercuri, în discursul în care şi-a prezentat bilanţul mandatului la conducerea guvernului, Marcel Ciolacu l-a menţionat pe Viktor Orban în contextul eforturilor pentru aderarea deplină a României la spațiul de liberă circulație al Uniunii Europene. „În acest final de an, printr-un dialog susţinut cu premierul maghiar Viktor Orban, precum şi cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, am reuşit să atingem acest mare obiectiv naţional”, a spus șeful guvernului.

Pe 26 iulie, cei doi premieri s-au întâlnit la Bucureşti, la întâlnire fiind prezent şi liderul UDMR Kelemen Hunor.

Bulgaria a avertizat, săptămâna trecută, că va întrerupe tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său care se fac prin Balkan Stream, dacă consorţiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenţia băncii Gazprombank, sancţionată de Statele Unite, potrivit agenției spaniole de presă EFE.

În urmă cu o săptămână, ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a avut întrevederi cu Radev și ministrul Energiei Vladimir Malinov în Bulgaria. Ungaria a anunțat că are o soluție la această problemă, însă nu a precizat care este aceasta.

Expertul bulgar în energie și fost ambasador la Moscova, Ilian Vassilev, a declarat pentru Euractiv că, dacă Bulgaria încetează să tranziteze gazul rusesc către Serbia și Ungaria, efectul în aceste două țări va fi „termonuclear”.

În România, Viktor Orban ajunge la doar câteva zile după ce compania MVM din Ungaria a anunțat că a încheiat un acord cu nemții de la E.ON privind preluarea diviziei de furnizare gaze și energie electrică a E.ON România.

Tranzacția este așteptată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.

Potrivit unor surse apropiate tranzacției, MVM urmează să preia E.ON Furnizare la prețul de 205 milioane euro. Experții din domeniu consideră că este un preț mare, motiv pentru care companii din România precum Romgaz, OMV Petrom sau Hidroelectrica nu au dorit să cumpere furnizarea de la E.ON, deși s-au arătat interesate de tranzacție.

Ungurii de la MVM sunt dispuși să plătească un preț mare pentru furnizarea de la E.ON pentru că este nevoie de o piață de desfacere pentru gazele rusești, consideră Răzvan Nicolescu, expert în energie. „Vor să controleze direct consumatorii. La ce preț vor livra? La prețul la care vor livra și companiile românești Romgaz și Petrom care au rezerve de gaz pe o perioada mult mai mică decât Gazprom”, a arătat Nicolescu.

Gigantul rus Gazprom a pierdut mare parte din piața europeană, după invadarea Ucrainei în urmă cu doi ani. De la 1 ianuarie 2025, vor pierde și mai mult teren, ca urmare a finalizării acordului cu Ucraina pentru tranzitul gazelor.

Nicolescu a mai afirmat că dacă vor obține din partea autorităților statului aprobarea de a prelua E.ON Furnizare, ungurii de la MVM își vor îndrepta atenția către centrala Mintia. Conform expertului, transportatorul de gaze Transgaz va face o conductă nouă pentru Mintia „pentru ca e frumos să construiesti, nu?”. „La fel cum construiesc Tuzla – Podișor de care nu era nevoie. Sute de milioane aruncate în Turcia și Rusia”, a adăugat Răzvan Nicolescu.

INTERVIURILE HotNews.ro