Sari direct la conținut

Stelian Ion cere revocarea procurorului general: Aflat în funcţie de aproape 2 ani, Alex Florența nu a făcut nimic să ancheteze acţiunile legionare şi antisemite

HotNews.ro
Stelian Ion, Foto: Agerpres
Stelian Ion, Foto: Agerpres

Stelian Ion (USR), fost ministru al Justiţiei, afirmă că neclarităţile din lege nu justifică absolut deloc lipsa de activitate a procurorilor conduşi de procurorul general Alex Florenţa pentru sancţionarea activităţilor legionare, fasciste și antisemite. Stelian Ion a cerut, astfel, revocarea din funcţie a procurorului general.

„Ne-a liniştit procurorul general, Alex Florenţa: a creat un grup de lucru care să modifice legile care sancţionează activităţile legionare, fasciste, antisemite etc. Nu de asta este nevoie acum, ci ca procurorii să aplice legile deja în vigoare. Procurorul general, aflat în funcţie de aproape 2 ani, a transmis astăzi o lungă declaraţie despre cum Parchetul General nu a făcut nimic să ancheteze declaraţiile şi acţiunile legionare şi antisemite şi alte forme de instigare la violenţă, ură şi discriminare”, a scris Stelian Ion, într-o postare pe pagina lui de Facebook.

Conform lui Stelian Ion, Alex Florența a găsit şi „vinovaţii” pentru lipsa de acţiune a procurorilor, deşi au curs şi plângerile de la Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, şi declaraţiile care puteau fi auzite de orice procuror care voia să aplice legea, făcute inclusiv în Parlament.

„Alex Florenţa cere acum modificarea legii pentru a înăspri sancţiunile şi pentru a permite procurorilor să se sesizeze mai uşor. Neclarităţile din lege nu justifică absolut deloc lipsa de activitate a procurorilor conduşi de Florenţa. Nu din cauza pedepselor pe care le consideră mici nu pot ancheta acum procurorii acuzaţiile de antisemitism şi instigare la ură sau cele privind cultul legionarilor. Procurorul general putea face astfel de observaţii în primele zile de mandat sau măcar după ce Institutul Elie Wiesel a scris în aprilie 2024 Ministerului Justiţie că nu îi sunt băgate în seamă de procurori plângerile depuse, unele chiar de când dl Florenţa a ajuns şef la Parchetul general”, a adăugat fostul ministru al Justiției.

„Procurorul Florenţa anunţă în declaraţia sa de astăzi că în anul 2024 a început o acţiune de «dinamizare» a activităţii procurorilor în astfel de cazuri. Nu spune nimic concret însă şi nimic despre rezultate, nici din 2024, nici din 2023 măcar, dacă nu a stat să caute în arhivă dosare mai vechi. Este bizar să auzi cum procurorul general justifică lipsa de rezultate a procurorilor prin faptul că astfel de anchete sunt de competenţa parchetelor de pe lângă judecătorii, nu a procurorilor din structura centrală, de parcă nu ar fi toţi parte a marelui Parchetului General pe care îl conduce. Declaraţia procurorului general de astăzi este încă un argument pentru a cere revocarea din funcţie. Inacţiunea şi lipsa de rezultate a justiţiei în faţa pericolului extremist, xenofob şi antisemitismului contribuie la răspândirea acestora în societate şi pun în pericol siguranţa oamenilor”, a mai arătat Stelian Ion, potrivit News.ro.

Procurorul general Alex Florența a declarat vineri că legislația privind sancționarea incitării la violenţă, ură și discriminare împotriva unor persoane trebuie schimbată în contextul în care discursul public a fost marcat în ultima vreme de astfel de manifestări.

„Din această perspectivă, Parchetul General a solicitat crearea unui grup de lucru, din care să facă parte reprezentanți ai instituțiilor din sistemul judiciar și MAI, cu scopul de a promova cât mai rapid mai multe modificări legislative, care să ofere organelor de urmărire penală instrumente actualizate și apte de a combate eficient fenomenul. Cu concursul direct al Ministerului Justiției, o primă întâlnire a acestui grup de lucru a avut loc în data de 18 decembrie”, a precizat Florența.

Potrivit Procurorului general, Parchetul General nu are însă o competență proprie în investigarea acestor infracțiuni cele prevăzute de OUG 31/2002, care incriminează fapta persoanei de a promova în public cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război. Acestea fiind date în competența de soluționare a parchetelor de pe lângă judecătorii.

„În situația particulară în care autori ai acestor infracțiuni au fost persoane cu o calitate specială, dintre cele care să atragă competența Parchetului General, procurorii s-au sesizat din oficiu și au demarat anchete, conform propriilor atribuții. Astfel, doar în cursul anului 2024 au fost constituite mai multe dosare penale în care se efectuează cercetări față de persoane având calitatea de parlamentar sau europarlamentar”, mai spune Florența.

Acesta susține că există zone în țară în care parchetele nu au primit în 2024 nicio sesizare privind acest fel de infracțiuni, iar din cauza manifestărilor tot mai dese în mediul online constând în instigarea la săvârșirea de infracțiuni sau incitare la violență, ură și discriminare împotriva unor persoane, este nevoie de adaptarea legislației existente.

Numărul de sesizări primite a fost scăzut între 2018 și 2022, cu o medie de doar 21 pe an.

Astfel, Parchetul General a formulat mai multe propuneri de modificare a legislației incidente.

Printre altele, Parchetul General a propus „incriminarea faptei de a promova, în public, cultul persoanelor care au făcut parte din conducerea unei organizaţii fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, independent de existenţa unei hotărâri de condamnare faţă de acea persoană”.

INTERVIURILE HotNews.ro