Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu, victima deepfake-ului. Pe internet circulă imagini contrafăcute în care premierul pare că promovează investiții la Hidroelectrica

Marcel Ciolacu, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu, Foto: AGERPRES

Premierul României, Marcel Ciolacu, apare într-un videoclip editat în care pare că îndeamnă oamenii să investească în Hidroelectrica. Imaginile contrafăcute sunt marcate drept conținut sponsorizat pe Facebook. Videoclipul cu premierul României a apărut în contextul în care și miniștrii Transporturilor și Energiei au fost victimele unor astfel de practici și au sesizat autoritățile pentru că imaginea lor este folosită pentru înșelăciune.

UPDATE (15:22) Sesizat de Guvern, DNSC spune că a solicitat Meta suspendarea conținutului video și a paginii care îl promovează.

  • „Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost sesizat în cursul zilei de astăzi de către Purtătorul de cuvânt al Guvernului cu privire la apariția pe rețeaua de social media Facebook a unei postări în care imaginea Premierului este folosită într-un clip alterat cu ajutorul tehnologiei deepfake. Echipa DNSC a realizat imediat demersurile necesare raportării către Meta pentru suspendarea conținutului video și a paginii care îl promovează, clip modificat de infractorii cibernetici cu scopul de a propaga false oportunități de investiții în acțiuni Hidroelectrica.
  • Recomandăm vigilență în mediul online utilizatorilor de social media care întâlnesc astfel de postări prin care se promovează oferte financiare sau de investiție extrem de atractive.
  • Verificați cu atenție pagina care lansează aceste postări! De cele mai multe ori, atacatorii se folosesc de conturi compromise de social media, ori unele nou create, pentru a propaga tentative de fraudă.
  • În acest caz, pagina respectivă folosește identitatea vizuală a companiei Hidroelectrica, este creată pe data de 8 februarie și are o singură apreciere și doi urmăritori.
  • Informați-vă exclusiv de pe canalele oficiale ale companiilor în cazul unor ofertelor întâlnite în mediul online și raportați astfel de tentative către autorități și către rețelele de social media”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii DNSC.

Update: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a transmis, pentru HotNews.ro, că a fost sesizat Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) cu privire la acest caz și că acum urmează „să fie blocat materialul”.

Știrea inițială: Videoclipul modificat în care pare că Marcel Ciolacu promovează serviciile Hidroelectrica este publicat pe cel puțin două conturi de Facebook diferite. Ambele conturi au sponsorizat conținutul, pentru a ajunge la cât mai mulți oameni.

„Dragi români, am plăcerea să vă informez că de la începutul noului an, compania energetică de stat Hidroelectrica a deschis oportunități de investiții pentru cetățenii români (…). Plata profiturilor este garantată de stat”, pare că spune Marcel Ciolacu în videoclip.

Premierul României, Marcel Ciolacu, victima deepfake-ului. FOTO: Captură Facebook

Reacția Hidroelectrica privind videoclipurile deepfake

Reprezentanții Hidroelectrica îi sfătuiesc pe oameni să se informeze doar din surse „oficiale, serioase și credibile: site-ul companiei, site-ul BVB, presa de specialitate etc.”, în contextul apariției unor astfel de videoclipuri editate.

  • „În situația în care posibilele câștiguri promise par nejustificat de avantajoase, cel mai probabil aveți de-a face cu o tentativă de fraudă. Nu încărcați datele personale sau informațiile bancare pe platforme online care promit astfel de câștiguri.
  • Raportați informațiile false pe care le întâlniți pe platformele online. Reprezentanții societății nu au încurajat și nu încurajează prin declarații publice utilizarea unei anumite platforme de tranzacționare.
  • Nu vă lăsați înșelați de „citate” utilizate în acest sens, asociate cu diverse nume. Vă transmitem că acestea nu sunt reale”, mai transmit cei de la Hidroelectrica.

Grindeanu și Burduja au sesizat autoritățile în cazuri similare

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat marți că a sesizat autoritățile după ce pe internet au apărut imagini editate cu el, cu un mesaj de promovare a vânzării de acțiuni ENEL.

„Am sesizat astăzi instituțiile abilitate pentru a fi identificate, și pedepsite conform legii, persoanele care îmi folosesc imaginea pentru a promova o fictivă vânzare de acțiuni la o companie”, a scris Grindeanu pe Facebook.

Și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus în 22 ianuarie o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru o tentativă de deepfake, prin care se încerca păcălirea cetățenilor, tot cu o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro