Sari direct la conținut

Marea Britanie a alocat 680 de milioane de lire sterline din fondurile de ajutor extern pentru proiecte de exploatare a combustibillor fosili

HotNews.ro
Marea Britanie a alocat 680 de milioane de lire sterline din fondurile de ajutor extern pentru proiecte de exploatare a combustibillor fosili

Guvernul britanic a cheltuit 680 de milioane de lire sterline din bugetul de ajutor extern pentru extragerea petrolului de peste hotare, din 2010, în ciuda faptului că a semnat acorduri internaționale pentru diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și susține că este un lider în lupta împotriva schimbării climatice, scrie The Independent.

Aproape un sfert din fondurile alocate ajutoarelor străine sunt folosite pentru proiecte legate de combustibilii fosili, conform unei analize solicitată de agenția Cafod și realizată de Institutul pentru Dezvoltare Externă. În cei doi ani de la Acordul semnat la Paris, au fost alocați mai mulți bani în proiecte de extragere a petrolului și a gazelor naturale decât în cei 5 ani de dinainte, a dezvăluit investigația.

Dr Sarah Wykes, analist principal în probleme legate de schimbarea climatică și energie a declarat: „UK vrea să fie un lider pe scena schimbării climatice, așa că este șocant faptul că banii pentru ajutor extern sunt încă folosiți pentru combustibilii fosili, peste graniță. În contextul în care reducem propria dependență față de combustibilii fosili, de ce cheltuim miliarde de lire îngreunând națiunile sărace cu tehnologii învechite care contribuie și mai mult la schimbarea climatică?”

Între anii 2010 și 2017, UK a oferit susținere pentru energie în tările aflate în dezvoltare, în valoare de 7.8 miliarde de lire sterline și aproape 60% dintre aceștia au mers către consolidarea unor surse de energie poluante.

Marea Britanie este și co-fondatoare a Alianței Powering Past Coal și s-a oferit să găzduiască discuțiile ONU legate de schimbarea climatică din 2020, căutând să ocupe o poziție de lider mondial în ceea ce privește această problemă.

Dr Wykes a adăugat: „Miza fondurilor de ajutor pentru dezvoltarea externă este de a îmbunătăți viețile oamenilor din regiunile sărace. Guvernul trebui să alinieze felul în care cheltuie aceste fonduri scopurilor privind schimbarea climatică și să se angajeze să refuze să ofere bani pentru proiecte legate de combustibili fosili.”

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Din 2011, Marea Britanie a oferit acces îmbunătățit la energie verde pentru peste 17 milioane de oameni din toată lumea. Marea Britanie și-a luat angajamentul de a avea emisii zero până în 2050. Cu toate acestea, trebuie să facem mai mult dacă vrem să ne ridicăm la standardele impuse de acordul de la Paris. Așa cum prim-ministrul a anunțat la summitul G20 luna trecută, în viitor vom căuta căi de a oferi ajutor extern mai verde.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro