Sari direct la conținut

Mărturia unui dezertor nord-coreean despre soldații lui Kim Jong Un care se aruncă în aer înainte de a fi capturați de ucraineni. „Au fost spălați pe creier”

HotNews.ro
Kim Jong Un a supravegheat exerciții militare, Foto: STR / AFP / Profimedia
Kim Jong Un a supravegheat exerciții militare, Foto: STR / AFP / Profimedia

În urma unei bătălii care a avut loc săptămâna aceasta în regiunea Kursk din vestul Rusiei, plină de zăpadă, forțele speciale ucrainene au inspectat cadavrele a peste 10 soldați nord-coreeni uciși, conform Reuters.

Printre aceștia, au găsit unul încă în viață. Dar, în timp ce se apropiau, acesta a detonat o grenadă, aruncându-se în aer, potrivit unei descrieri a luptei postate luni pe rețelele de socializare de către Forțele pentru operațiuni speciale din armata ucraineană.

Forțele ucrainene au declarat că soldații lor au scăpat nevătămați din explozie. Reuters precizează că nu a putut verifica incidentul.

Dar acesta se numără printre dovezile din ce în ce mai numeroase de pe câmpul de luptă, rapoartele serviciilor de informații și mărturiile dezertorilor că unii soldați nord-coreeni recurg la măsuri extreme în timp ce susțin războiul care durează de aproape trei ani.

Soldații nord-coreeni „au fost spălați pe creier”, susține un dezertor

„Autodetonarea și sinuciderile: aceasta este realitatea despre Coreea de Nord”, a declarat Kim, un fost soldat nord-coreean în vârstă de 32 de ani care a dezertat în Coreea de Sud în 2022, solicitând să fie identificat doar prin numele de familie din cauza temerilor de represalii împotriva familiei sale rămase în Nord.

„Acești soldați care au plecat de acasă pentru a lupta acolo au fost spălați pe creier și sunt cu adevărat pregătiți să se sacrifice pentru Kim Jong Un”, a adăugat el, referindu-se la liderul nord-coreean.

Kim, prezentat agenției Reuters de grupul pentru drepturile omului NK Imprisonment Victims’ Family Association, cu sediul la Seul, a declarat că a lucrat pentru armata nord-coreeană în Rusia timp de aproximativ șapte ani, până în 2021, pe proiecte de construcții pentru a câștiga valută străină pentru regim.

Ucraina și Occidentul spun că Phenianul a desfășurat aproximativ 11.000 de soldați pentru a sprijini forțele Moscovei în regiunea Kursk din vestul Rusiei, pe care Ucraina a cucerit-o într-o incursiune surpriză anul trecut. Mai mult de 3.000 au fost uciși sau răniți, potrivit Kievului. Același număr a fost înaintat și de un oficial sud-coreean.

Moscova și Phenianul au respins inițial informațiile privind desfășurarea trupelor nord-coreene ca fiind „știri false”. Însă președintele rus Vladimir Putin nu a negat în octombrie că soldați nord-coreeni se află în prezent în Rusia, iar un oficial nord-coreean a declarat că o astfel de desfășurare ar fi legală.

Ucraina a difuzat săptămâna aceasta înregistrări video în care a susținut că sunt doi soldați nord-coreeni capturați. Unul dintre soldați și-a exprimat dorința de a rămâne în Ucraina, iar celălalt de a se întoarce în Coreea de Nord, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Kim Jong Un, laude pentru armată

Detașarea trupelor de către Phenian în Rusia este prima sa implicare majoră într-un război de la Războiul din Coreea din 1950-53. Coreea de Nord ar fi trimis un contingent mult mai mic la războiul din Vietnam și la conflictul civil din Siria.

Statele Unite ale Americii au avertizat că experiența din Rusia va face Coreea de Nord „mai capabilă să pornească un război împotriva vecinilor săi”.

Liderul nord-coreean Kim și-a lăudat anterior armata ca fiind „cea mai puternică din lume”, potrivit presei de stat. Videoclipurile de propagandă publicate de regim în 2023 arătau soldați cu pieptul gol alergând pe câmpuri înzăpezite, sărind în lacuri înghețate și lovind blocuri de gheață în cadrul antrenamentelor de iarnă.

Cu toate acestea, un deputat sud-coreean informat luni de agenția de spionaj a țării a declarat că numărul soldaților nord-coreeni răniți și uciși pe câmpul de luptă sugerează că aceștia nu sunt pregătiți pentru războaiele moderne, cum ar fi atacurile cu drone, și ar putea fi folosiți ca „carne de tun” de către Rusia.

Mai îngrijorător este faptul că există semne că aceste trupe au fost instruite să se sinucidă, a spus el.

„Recent, s-a confirmat că un soldat nord-coreean era în pericol de a fi capturat de armata ucraineană, așa că a strigat după generalul Kim Jong Un și a scos o grenadă pentru a încerca să se arunce în aer, dar a fost ucis”, a declarat Lee Seong-kweun, care face parte din comisia de informații a parlamentului sud-coreean.

Notițele soldaților nord-coreeni uciși arată, de asemenea, că autoritățile de la Phenian încurajau trupele să se sinucidă înainte de a fi capturate, a adăugat el.

Atunci când a fost întrebat despre detalii suplimentare privind cazurile la care a făcut referire, acesta a refuzat să detalieze, afirmând că este vorba despre informații din Ucraina împărtășite cu Serviciul național de informații din Coreea de Sud (NIS). NIS nu a răspuns marți apelurilor telefonice din partea Reuters.

„A fi capturat înseamnă că ești un trădător”

Sinuciderile soldaților sau ale spionilor nu arată doar loialitatea față de regimul Kim Jong Un, ci sunt și o modalitate de a-și proteja familiile rămase acasă, a declarat Yang Uk, analist în domeniul apărării la Institutul Asan de Studii Politice.

Zelenski a declarat duminică că Kievul este gata să predea soldați nord-coreeni capturați liderului lor Kim Jong Un dacă acesta poate facilita schimbul lor cu ucraineni ținuți captivi în Rusia.

Cu toate acestea, pentru unii soldați nord-coreeni, capturarea și trimiterea înapoi la Phenian ar fi văzută ca o soartă mai rea decât moartea, a declarat Kim, dezertor nord-coreean și fost soldat.

„Să devii prizonier de război înseamnă trădare. A fi capturat înseamnă că ești un trădător. Lasă un ultim glonț, despre asta vorbim în armată”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro