Sari direct la conținut

Republicii Moldova i-a trecut glonțul pe la ureche: și-a asigurat în ultimul moment energia pentru seara de marți

HotNews.ro
Republicii Moldova i-a trecut glonțul pe la ureche: și-a asigurat în ultimul moment energia pentru seara de marți
Rețea electrică. Foto: IZazamaza | Dreamstime.com

Republica Moldova traversează în aceste zile una dintre cele mai problematice situații de la începutul crizei energetice. Luni, compania de energie Energocom a anunțat că nu a putut achiziționa din piață energie pentru după-amiaza și seara zilei de marți, adică fix în vârful de consum, și că va fi nevoie să cumpere în regim de urgență, la prețuri foarte mari. Marți dimineață, compania a precizat că peste noapte a găsit energia necesară.

„Energocom, împreună cu operatorii sistemelor de transport din România și Republica Moldova, Transelectrica și Moldelectrica, a identificat soluții pentru a acoperi integral deficitul de 484 MWh necesari pentru astăzi, 14 ianuarie.

Amintim că luni, 13 ianuarie, nu era disponibilă capacitate suficientă la hotarul cu România pentru orele 16.00-19.00 și exista riscul de a fi accesată energie de urgență.

Pe parcursul serii și nopții de ieri, au fost identificate alte capacități neutilizate la hotarul Ucrainei cu UE și transferate pe hotarul dintre România și Republica Moldova.

Ulterior Energocom, în colaborare cu partenerii săi, a achiziționat din România energia necesară acoperirii consumului malului drept al râului Nistru. În consecință, pentru ziua de astăzi, nu avem deficit de energie”, a anunțat compania din Republica Moldova.

Luni, Energocom preciza că nu poate importa cantitatea totală de energie de care este nevoie din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România.

„Pentru data de 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar ca și pentru data de 13 ianuarie, dar din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, prin urmare în intervalul orelor 16.00-19.00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență. Deficitul total constituie 484 MWh.

În acest context, îndemnăm cetățenii să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul”.

Moldelectrica: Prețul energiei de urgență este mai mare decât prețul de pe Piața pentru Ziua Următoare, dar nu dublu

La rândul său, Moldelectrica, operatorul de transport și sistem, a precizat că nu era prognozată deconectarea unor consumatori, însă apelul la reducerea consumului are drept scop achiziția unei cantități mai mici în regim de urgență, deoarece aceasta este mai scumpă.

  • „Activarea contractelor de livrare a energiei de urgență dintre Moldelectrica și operatorii de sistem din Ucraina sau România, se va face în dependență de evoluția în timp real al consumului de energie electrică și generarea acesteia. Cantitatea exactă a energiei de urgență se va decide mai aproape de ora de livrare.
  • Prețul energie de urgență este mai mare decât prețul energiei electrice de pe piața pentru ziua următoare (PZU) dar nu are un preț dublu, precum se vehiculează. Din acest motiv vă îndemnăm să vă informați din surse oficiale.
  • Reiterăm îndemnul nostru de-a consuma energia electrică econom și de-a amâna, unde e posibil, consumul de energie pentru orele din afara vârfului de consum”.

Potrivit datelor Transelectrica și Moldelectrica în timp real, consultate de HotNews.ro, marți la ora 11:20, consumul de electricitate al Republicii Moldova era de 757 MW, din care 425 din producție internă, 234 MW import din Ucraina și 98 MW import din România.

Ce măsuri sunt îndemnați să ia consumatorii din Republica Moldova, pentru eficiență energetică

În contextul declarării stării de urgență, pentru o perioadă de 60 de zile (până la finalul lunii februarie), Moldelectrica vine cu câteva sfaturi pentru populație, în special pentru vârfurile de consum de dimineață și seară, respectiv orele 9:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00:

  1. Evitarea utilizării simultane a echipamentelor electrocasnice cu consum mare de energie. Acest lucru reduce presiunea asupra rețelei și minimizează riscul de suprasolicitare.
  2. Deplasarea activităților cu consum ridicat în afara orelor de vârf. Activități precum spălatul rufelor, gătitul intensiv sau utilizarea dispozitivelor industriale pot fi planificate în momente de consum redus.
  3. Prioritizarea utilizării dispozitivelor eficiente energetic. Alegerea electrocasnicelor și echipamentelor cu clasificare energetică superioară contribuie la economisirea energiei pe termen lung.

„Adoptând aceste măsuri simple, fiecare consumator poate sprijini eforturile de menținere a unei rețele electrice fiabile și stabile, esențială pentru funcționarea optimă a economiei și a vieții cotidiene”, adaugă Moldelectrica.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro