Sari direct la conținut

Marian Lupu: In ciuda promisiunilor guvernamentale, investitorii majori nu vin pe bursa

HotNews.ro

Dupa trei ani de crestere continua, anul 2006 a adus investitorilor pe piata de capital rezultate mai mult decat modeste.

Incertitudinile legate de modificarea Codului Fiscal, de pragul de detinere la SIF-uri, scandalurile in care este implicata conducerea Rompetrol si lipsa unei strategii pe termen lung cu privire la dezvoltarea bursei sunt doar cateva din elementele care au influentat negativ evolutia bursei.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Marian Lupu, reprezentant al casei de brokeraj Estinvest vorbeste despre toate acestea ca si despre ce va aduce nou pe bursa aderarea la Uniunea Europeana.

HotNews.ro:Cum apreciati evolutia bursei in primele sale luni din 2006?

Marian Lupu:Pana acum, evolutia bursei a fost dezamagitoare pentru foarte multi investitori. Dupa un inceput in forta, in ianuarie si februarie, continuare a evolutiei din a doua parte a lui 2005, a urmat corectia, oarecum asteptata si normala.

Doar ca aceasta corectie s-a prelungit foarte mult, continuand pana in prezent si, in plus, avand o amplitudine mult mai mare decat cele mai pesimiste asteptari. Se poate spune ca s-a repetat scenariul evolutiei de anul trecut, cu maxime in februarie, si minime in mai, desi premisele acestei evolutii au fost diferite.

Din punctul de vedere al lichiditatii, trendul ascendent din 2005 nu s-a confirmat si in 2006, mai ales pe perioada de scadere, volumele de tranzactionare zilnice fiind de cele mai multe ori modeste.

HotNews.ro:Care a fost evolutia indicilor bursieri, a capitalizarii si a volumului tranzactiilor?

M.L.: Indicii bursieri au inregistrat maxime in februarie, de atunci scazand continuu, ajungand la nivelul de la inceputul anului (BET si BET-C), indicele SIF-urilor – BET FI fiind cel mai afectat, scazand cu 26% fata de nivelul de la 1 ianuarie.

Pana in prezent, valoarea tranzactiilor pe 2006 inregistreaza peste 4,3 mld. RON, reprezentand peste 55% din valoarea realizata in anul 2005 iar capitalizarea se ridica la 55,7 mld. RON, putin sub nivelul de la sfarsitul anului trecut.

HotNews.ro:Care credeti ca sunt motivele acestei stagnari fata de anii precedenti?

M.L.: Cauzele evolutiei sub asteptari din prima jumatate a lui 2006 sunt multiple, cele mai importante fiind externe bursei. In primul rand piata a fost trasa in jos de evolutia SIF-urilor, „lovite” de reglementarile legislative restrictive legate de pragul de detinere (dupa ce anul trecut au fost „urcate” in acelasi mod, prin hotarare de Guvern).

Alte cauze au fost: discutiile interminabile legate de impozitarea excesiva in conditiile actuale a castigurilor de capital, reglementarile CNVM referitoare la delistari precum si amanarea pentru toamna a luarii deciziei clare privind aderarea Romaniei la UE anul viitor. Din nefericire, unele dintre aceste acuze au aparut in momentul in care piata se echilibrase dupa o prima serie de scaderi.

Nici factori legati strict de emitenti nu au lipsit: scandalul privind problemele cu justitia ale conducerii de la Rompetrol Rafinare, problema legata de vanzarea actiunilor catre salariati la Petrom, neintrunirea cvorumului la adunarile generale extraordinare pentru acordarea dividendelor sub forma de actiuni la SIF1 si SIF3, lupta pentru putere la SIF5, venirea scadentei pentru celebrele bilete la ordin la

SIF2, rezultate financiare sub asteptari pe trimestrul I la unele societati listate.

HotNews.ro:Exista pareri care spun ca majorarea dobanzilor acordate de Banca Centrala din SUA au un rol important.

M.L.: Cred ca si aceasta poate fi considerata o cauza a evolutiei bursei romanesti in acest an. Brusc, poate chiar prea brusc, am inceput sa ne conectam la pietele externe si asta s-a concretizat in migrarea spre piata financiara americana, devenita mai atractiva, a multor fonduri, provocand scaderea semnificativa a preturilor.

Acest lucru s-a intamplat in toata Europa si in Romania, chiar daca la noi la o scara mult mai redusa, avand in vederea expunerea pe care o au aceste fonduri pe piata noastra financiara si de capital. Din pacate, din cauza marimii inca reduse a pietei noastre orice iesire mai importanta este foarte vizibila.

HotNews.ro:Care este situatia pe bursele din tarile vecine Romaniei?

M.L.: Si bursele vecine au fost afectate de scaderi anul acesta, mai ales cea din Budapesta (-15%). Bursa din Bulgaria, mai slab capitalizata ca a noastra, nu a resimtit socul retragerilor de capital, dar inregistrand o crestere modesta de la inceputul anului (in jur de 10%).

In general, pietele din estul Europei au acum o usoara tendinta de revenire dupa scaderile spectaculoase din luna mai, si se pare ca si-au regasit echilibrul dupa acest soc.

HotNews.ro:Care sunt problemele pietei de capital din Romania?

M.L.: Cea mai importanta cred ca este numarul mic de emitenti importanti, cu potential de atragere a investitorilor. Listarile anuntate de ani de zile nu au avut inca loc (in afara de Transelectrica, in curand). Unele ramuri economice lipsesc cu desavarsire de la cota BVB. Mai grav este ca, in ciuda promisiunilor, nici in viitorul apropiat nu se intrevad listari importante.

Alte probleme sunt inconsecventa legislativa, reglementarile pietei se schimba prea des, descurajarea investitorilor prin impozite prea mari raportate la nivelul de dezvoltare al pietei bursiere. Mai trebuie pus la socoteala si nivelul redus de educatie investitionala la romani, cauza si efect pentru lipsa resurselor de alocat pentru investire.

HotNews.ro:Reprezentantii pietei financiare non-bancare au anuntat ca pana la 1 august vor avea o strategie de dezvoltare pe 3 ani pentru segmentele componente. Gratiela Iordache declara in luna mai intr-un interviu HotNews ca aceasta strategie va fi gata intr-o luna de zile. Acum declara ca va fi gata in august. Cum apreciati aceasta taraganare?

M.L.: Desi piata de capital a avut de suferit din cauza lipsei unei strategii coerente sau macar din cauza neaplicarii programului guvernamental „O piata puternica”, faptul ca cineva incearca sa formuleze o strategie de dezvoltare pe un anumit termen este benefic. Si mai important este ca aceasta strategie sa fie aplicata consecvent.

Ea trebuie sa contina macar obiectivele si termenele anuntate de noua conducere a BVB, de altfel, destul de greu de atins daca se va implementa in acelasi stil si ritm ca si pana acum.

HotNews.ro:Conducerea CNVM se plange ca nu exista emitenti puternici. E adevarat?

M.L.: Nu putem spune ca nu avem emitenti puternici, ci doar ca nu avem suficienti emitenti puternici care sa sustina dezvoltarea durabila a bursei romanesti. Putem observa ca emitentii de la categoria I a bursei sunt si cei mai tranzactionati si cei mai atractivi pentru investitori.

Nu doar CNVM se plange de lipsa emitentilor puternici ci, in primul rand, investitorii si operatorii de pe piata de capital.

Motivele pentru care nu sunt suficienti emitenti puternici sunt: procedurile greoaie de listare si cu costuri destul de ridicate din partea emitentilor, firmele inca nu sunt constiente de avantajele listarii pe o piata reglementata, nu se face de catre operatorii din piata si institutiile pietei destul lobby printre societatile pretabile pentru listare, mentalitate in opozitie cu principiile

guvernantei corporative si transparentei la proprietarii actuali ai acestor firme.

HotNews.ro:Care sunt institutiile/persoanele care ar trebui sa se ocupe de problemele pietei de capital?

M.L.: Problemele pietei de capital ar trebui rezolvate de institutiile pietei, BVB, CNVM si SSIF-uri, de oamenii care le conduc iar institutiile statului, daca nu ajuta, macar sa nu puna bete in roate unei dezvoltari normale, astfel incat bursa sa nu mai fie afectata de decizii adminstrative arbitrare.

HotNews.ro:Care sunt sectoarele care ar putea impulsiona piata de capital?

M.L. : Emitenti noi din domeniul serviciilor, utilitatilor si energiei (nu doar petrol), care lipsesc deocamdata. De asemenea, sectorul bancar, reprezentat acum doar de trei banci, ar putea avea prin listarea BCR, un nou pol de atractie, la fel ca si domeniul IT.

Si Fondul Proprietatea, daca se va lista pana la urma, va putea creste semnificativ numarul investitorilor si valoarea tranzactionata pe piata.

HotNews.ro:Ce schimbari credeti ca va aduce aderarea la Uniunea Europeana?

M.L.:Aderarea la UE va induce mai multa incredere investitorilor straini, care isi vor canaliza mai multe fonduri spre piata noastra. In acelasi timp, portile investitorilor romani catre celelalte piete se vor deschide mai larg.

Din punctul de vedere al intermediarilor, vom asista, odata cu cresterea volumului de tranzactionare, in conditiile rezolvarii problemelor actuale ale pietei, la cresterea concurentei prin intrarea de jucatori cu renume din exterior.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro