Marian Preda este noul rector al Universității din București UPDATE
Profesorul Marian Preda este noul rector al Universității din București. După numărarea voturilor în al doilea tur de scrutin, Marian Preda a obținut 637 de voturi din cele 1.103 exprimate, ceea ce înseamnă 57%, au declarat pentru HotNews.ro surse universitare. Contracandidatul său, profesorul Laurențiu Vlad a avut 433 de voturi. În același timp, 33 de voturi au fost anulate.
UPDATE 12.12.2019 Universitatea din București a anunțat oficial că profesorul Marian Preda a fost ales rector al Universității din București pentru mandatul 2019-2023, cu 637 de voturi, reprezentând 57,75% din numărul celor cu drept de vot, potrivit unui comunicat al instituției. Alegerile pentru funcția de rector vor fi validate în ședința Senatului UB din 18 decembrie 2019, după care urmează, potrivit legislației în vigoare, ordinul de Ministru pentru confirmarea profesorului Marian Preda în funcția de rector.
Prezența pentru ce-l de-al doilea tur de scrutin pentru funcția de rector a fost una record: s-au prezentat la vot 1.103 de profesori și studenți dintr-un total de 1.310 de oameni cu drept de vot.
Marian Preda a câștigat în ciuda faptului că, după primul tur de scrutin, prof. univ. dr. Laurențiu Vlad obținuse 488 de voturi, în timp ce el luase 477 de voturi.
Din numărarea voturilor din cel de-al doilea scrutin a rezultat că Marian Preda a câștigat 57% din voturi ( 637).
Marian Preda a fost președintele Senatului și decanul Facultăţii de Sociologie.
A făcut parte din Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a decis în 2012 că Victor Ponta a plagiat.
Preda a fost preşedintele comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice în perioada 2009-2010, unde a coordonat o echipă de experți în vederea elaborării a două raporte pentru fundamentarea politicilor sociale și demografice ale României.
Marian Preda a fost președinte al Fundației ”Mișcarea Populară” până în 2014, când și-a dat demisia, convins fiind că nu este posibilă o schimbare din interior a clasei politice.