Sari direct la conținut

Martin Schulz cere in Consiliul European ca organisme precum Troica sa poata fi trase la raspundere de PE

HotNews.ro

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a declarat joi, intr-un discurs sustinut in cadrul Consiliului European de toamna, ca „nu este nevoie sa cream noi uniuni paralele si noi institutii paralele”, informeaza Agerpres.

„Euro este moneda UE, PE este parlamentul Uniunii, asa ca, in mod logic, PE trebuie sa fie parlamentul zonei euro. Este o exagerare sa incerci sa scindezi UE doar pentru ca doua tari au optat sa ramana in afara uniunii monetare. Dat fiind ca toate statele membre UE sunt obligate prin Tratat sa treaca la euro, ar fi recomandabil sa implementam reforme care le permit celor 25 de state membre ce vor sa ia parte la politicile UE sa faca acest lucru. Primul nostru raspuns la pozitia adoptata de statele care au optat sa nu treaca la euro nu ar trebui sa fie, cu siguranta, sa luam in considerare politici care ar putea duce la destramarea UE”, a spus presedintele PE.

El a mai spus ca datorita legaturii economice stranse intre statele UE, realizarea unui mecanism de supraveghere bancara unic ar fi esentiala, dar a precizat ca institutia pe care o prezideaza insista pentru implicarea tuturor statelor membre care nu s-au alaturat inca zonei euro. In al doilea rind, a precizat Schulz, viitorul rol al Bancii Centrale Europene (BCE) ca autoritate de supraveghere ar trebui sa fie tinut separat de rolul sau de banca centrala. In al treilea rand, presedintele PE a atras atentia ca ideea crearii, pe termen lung, a unui buget al zonei euro, este una pozitiva atat timp cat nu va duce la aparitia unui buget paralel cu cel al UE.

Seful legislativului UE a mai subliniat in discursul sau ca este necesar ca organisme si persoane precum Troica, presedintele Mecanismului European de Stabilitate (MES) si seful sectiunii de supraveghere bancara a BCE sa fie obligate sa se prezinte regulat in fata parlamentului si sa raspunda intrebarilor. ‘In cazul in care comisarul pentru afaceri economice si monetare va primi mai multe puteri, atunci si el va trebui sa raspunda pentru mai multe in fata PE’, a accentuat Schulz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro