Sari direct la conținut

Marx si Stalin la Washington (de Razvan Ciubotaru)

Cotidianul

Comunistii rusi au motive pentru a sarbatori, pe 7 noiembrie, cei 91 de ani de la revolutia bolsevica din 1917 cu mai multa satisfactie decat in ultimii ani: capitalismul este in criza, Vladimir Putin ramane cel mai puternic om din Rusia si dupa retragerea de la presedintie, Rusia a invadat Georgia sub privirea ingaduitoare a Occidentului, iar capitalismul american urmeaza sa fie salvat de Barack Obama, perceput in mediile europene ca fiind de stanga.

Oficial, 7 noiembrie nu mai este sarbatoarea revolutiei bolsevice, ci doar prilejul unei parade militare amintind de inceputul marsului sovietic impotriva Germaniei naziste, in 1941. Presa rusa reflecta doar marginal cele cateva intruniri ale comunistilor nostalgici. In schimb, prima pagina a ziarelor moscovite relateaza despre acuzele aduse SUA de presedintele Medvedev pentru actuala criza financiara, despre cum fosta eminenta cenusie a finantelor SUA, Alan Greenspan, recunoaste ca intregul sau edificiu intelectual se prabuseste, despre extinderea Lukoil in Italia si posibila revenire la putere al lui Putin, in 2009.

Presa analizeaza si planul Kremlinului de a pune bazele unui tratat de securitate paneuropean care sa submineze NATO, vorbind despre o initiativa similara a tarului Nicolae al II-lea, in 1899. La fel sunt comentate si nationalizarea marilor banci occidentale si cererea de ajutor financiar adresata Rusiei de catre o membra NATO, Islanda.

In 1945, la cateva zile dupa incheierea conferintei de la Yalta, revista “Time” publica celebrul articol “Fantomele pe acoperis“. Fantoma tarului Nicolae al II-lea si a tarinei Alexandra, executati de bolsevici, au coborat pe acoperisul Palatului Livadia pentru a asista la stabilirea sferelor de influenta de catre Stalin, Churchill si Roosevelt. Vorbind cu Clio, muza istoriei, cei doi se declara mari admiratori ai lui Stalin, care a reusit sa implineasca visurile lui Petru I si spun ca s-au convertit la marxism, intrucat sistemul capitalist este sortit esecului din cauza contradictiilor sale.

La peste 60 de ani de la momentul Yalta, diplomatia rusa anunta o posibila intalnire intre noul lider american si omologul sau rus, pe 15 noiembrie, la Washington. Pe agenda se vor afla criza financiara si relatiile bilaterale. De aceasta data, pe acoperis vor avea locuri rezervate fantomele lui Marx si Stalin. Autorul “Capitalului” se bucura acum de vanzari-record in Occident, iar “tatucul” Stalin a putut sa-si vada orasul natal, Gori, ocupat de armata rusa in ofensiva sa impotriva regimului proamerican georgian. Cat despre Nicolae al II-lea, portretul sau se afla in cabinetul presedintelui Medvedev, la fel cum Petru cel Mare vegheaza deasupra biroului lui Vladimir Putin.

Cotidianul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro