Sari direct la conținut

Medic ATI de la Colentina, după ce Voiculescu a susținut că spitalul subraportează decesele COVID: Nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor

HotNews.ro
Spitalul Colentina, Foto: Spitalul Colentina
Spitalul Colentina, Foto: Spitalul Colentina

Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina, a reacționat pe Facebook după ce Vlad Voiculescu a susținut că la această unitate medicală diferența între numărul deceselor COVID raportate și situația reală este de peste 500. Ea spune că nu a înțeles exact ce a vrut să spună fostul ministru al Sănătății, care „nu a fost foarte clar în exprimare”, dar că a făcut „un foarte mare rău tuturor”. Medicul mai susține că „nimeni nu poate ascunde morții”, iar despre metoda de raportare a lui Voiculescu „putea să discute altfel”.

Medicul Laura Zarafin explică procedura în cazul în care moare un pacient – medicul de gardă ATI (pentru că de obicei în ATI se întâmplă) completează o mulțime de acte, întocmește epicriza de deces care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametri ventilatori și rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului, precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante. Registratorul medical introduce apoi în sistem cardul de sănătate al omului care a decedat și se trec datele (nu numai decesul, ci și numărul foii de observație, CNP -ul pacientului și cod de caz de la DSP ), precizează medicul.

  • „Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat”, afirmă doctorița.

Potrivit acesteia, toate documentele merg la medicină legală, de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie, unde se eliberează certificatul de deces.

  • „Una peste alta, eu nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor.
  • Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morții, iar despre metoda de raportare putea să discute altfel”, spune medicul Laura Zarafin.

În încheierea mesajului, ea precizează că pacienții care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75%, chiar dacă PCR -ul este negativ (se negativează de obicei după 14 zile ), au drept cauză de deces tot disfuncția respiratorie (hipoxică , hipercapnică) care apare prin furtuna citokinică (hiperreacție a sistemului imun la prezența virusului).

Reamintim că fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a continuat luni să susțină că în realitate numărul deceselor COVID-19 este mult mai mare, el afirmând că la Colentina, de exemplu, diferența este de peste 500 de persoane.

Vlad Voiculescu a explicat din nou că diferența a fost observată când au fost comparate cele două platforme de raportare: cea a spitalelor și CoronaForms, platforma raportărilor totale, ce include și datele transmise de medicii de familie, prin DSP-uri.

  • „Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele și o a doua în care raportează și spitalele, și medicii de familie, prin DSP-uri. Numărul de decese în platforma în care raportează doar spitalele e semnificativ mai mare decât numărul de decese din platforma în care ar trebui să raporteze toată lumea”, a susținut Vlad Voiculescu, luni, la Europa FM.

El a susținut că astfel de diferențe au apărut, de exemplu, la spitalele Colentina și Rol 2, dar că „situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor”.

  • „Dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferența e de sute de persoane. Raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât și medicii de familie, prin DSP-uri. (…)
  • Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare și cineva n-a validat rezultatele cum trebuie. Pentru raportare responsabil este spitalul, mergând pe lanț este Direcția de Sănătate Publică, după care la capătul lanțului este Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică”, a spus ministrul demis al Sănătății.

Întrebat ce înseamnă o diferență de sute de persoane, Voiculescu a susținut că este vorba despre peste 500.

Reprezentanții Spitalului Colentina au susținut că afirmațiile care pun la îndoială raportarea corectă a deceselor COVID-19 nu au o bază reală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro