Medicamentele contrafacute provoaca pierderi de 10 miliarde de euro pe an industriei farmaceutice din UE (raport)
Medicamentele contrafacute costa industria farmaceutica din Uniunea Europeana 10,2 miliarde de euro pe an si inseamna pierderea a aproape 38.000 de locuri de munca directe in acest sector, potrivit unui raport publicat joi si citat de France Presse.
Valoarea medicamentelor contrafacute reprezinta 4,4% din vanzarile legale din sectorul farmaceutic din Europa, potrivit raportului Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuala (EUIPO), care nu include impactul contrafacerii asupra vanzarilor de medicamente in farmacie, citeaza Agerpres.
Italia este deosebit de afectata de acest fenomen, cu un cost economic de 1,59 miliarde de euro pe an, inaintea Spaniei, Germaniei si Frantei, cu aproximativ 1 miliard de euro pierderi pentru fiecare dintre acestea piete.
„Industria legala, care vinde mai putine produse decat ar fi vandut in absenta contrafacerilor, angajeaza, de asemenea, mai putini lucratori”, continua raportul, estimand la 37.700 locurile de munca pierdute in industria farmaceutica legala din Europa, ca urmare a acestui fenomen.
Declinul activitatii economice legale care rezulta se reflecta si intr-un minus de 1,7 miliarde de euro pe an in veniturile publice din UE, potrivit autorilor raportului, care au luat in considerare impozitele pe veniturile gospodariilor, contributiile de asigurari sociale si impozitele pe profit.
Raportul a fost salutat de Federatia Europeana a Industriei farmaceutice (EFPIA), care a reiterat intr-un comunicat apelul sau pentru a imbunatati trasabilitatea medicamentelor, a intari sanctiunile impotriva traficantilor si a sensibiliza pacientii in legatura cu riscurile la care se expun luand medicamente contrafacute.
Acestea sunt vandute in special pe internet: potrivit EFPIA, aproximativ 30.000 de site-uri ilegale ofera medicamente de acest gen in Europa, ”in detrimentul sanatatii pacientilor”.
EUIPO, cu sediul la Alicante, in Spania, gestioneaza inregistrarea marcilor Uniunii Europene si a desenelor si modelelor industriale comunitare (DMIC), care garanteaza protectie pentru drepturile de proprietate intelectuala in toate statele membre ale UE.